Home / Online Test / AFCAT Mock Test | Online Air Force Common Admission Test Series – Free

AFCAT Mock Test | Online Air Force Common Admission Test Series – Free

AFCAT Mock Test

Applicants, who are going to appear in Air Force Common Admission Test, must start their online practice for examination with AFCAT Mock Test available on this page. Here you can get AFCAT Mock Test Series free of cost, which would help you for better preparation.

With AFCAT Free Mock Test you can examine your knowledge by testing yourself. To get recruited in Indian Air Force, you have to secure qualifying marks in entrance examination (AFCAT). So start your preparation with AFCAT Mock Test from now.

Free Online Mock Test for AFCAT Exam

Every year AFCAT is conducted by Indian Air Force (IAF) for hiring officers in Flying, Ground Duty (Technical and Non-technical) branches. AFCAT exam includes Verbal Ability, Reasoning, Numerical Ability and General Awareness. So you have to prepare for every section equally.

For preparation you can get AFCAT Mock Test solved Previous Year Papers and Topic-wise Tests from the below section of this page, which is well tailored by the team of www.recruitmentinboxx.com

AFCAT Mock Test

AFCAT Model Question Paper-IDownload PDF
AFCAT Model Question Paper-IIDownload PDF
AFCAT Model Question Paper-IIIDownload PDF
AFCAT Model Question Paper-IVDownload PDF

Here below we have mentioned the sort of questions probable to be asked in AFCAT exam:

Ques: 1. 120, 99, 80, 63, 48, ?

  1. 35
  2. 38
  3. 39
  4. 40

Answer: 1

Ques: 2. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

  1. 58965
  2. 65423
  3. 89654
  4. 96542

Answer: 4

Ques: 3. 3, 10, 101,?

  1. 10101
  2. 10201
  3. 10202
  4. 11012

Answer: 3

Check Here: AFCAT Previous Year Papers

Ques: 4. In the series 2, 6, 18, 54, …… what will be the 8th term ?

  1. 4370
  2. 4374
  3. 7443
  4. 7434

Answer: 2

Ques: 5. 125,80,45,20,?

  1. 5
  2. 8
  3. 10
  4. 12

Answer: 1

Ques: 6. Choose the word which is different from the rest.

  1. Potassium
  2. Silicon
  3. Zirconium
  4. Gallium
  5. Germanium

Answer: 1

Ques: 7. Choose the word which is different from the rest.

  1. Tea
  2. Cinchona
  3. Rubber
  4. Cardamom
  5. Chalk

Answer: 5

Download From Here: AFCAT Syllabus

Ques: 8. Choose the word which is different from the rest.

  1. Hangar
  2. Platform
  3. Dock
  4. Park
  5. Bus stand

Answer: 4

Ques: 9. Choose the word which is different from the rest.

  1. Sparrow
  2. Swan
  3. Parrot
  4. Koel

Answer: 2

Ques: 10. Choose the word which is different from the rest.

  1. Tall
  2. Huge
  3. Thin
  4. Sharp
  5. Small

Answer: 4

Ques: 11. Which word does NOT belong with the others?

  1. tape
  2. twine
  3. cord
  4. yarn

Answer: 1

Check Updated: AFCAT Exam Pattern

Ques: 12. Which word does NOT belong with the others?

  1. leopard
  2. cougar
  3. elephant
  4. lion

Answer: 3

Ques: 13. Which word does NOT belong with the others?

  1. couch
  2. rug
  3. table
  4. chair

Answer: 2

Ques: 14. Which word does NOT belong with the others?

  1. cornea
  2. retina
  3. pupil
  4. vision

Answer: 4

Do You Know: How to Prepare for AFCAT

Ques: 15. Which word does NOT belong with the others?

  1. noun
  2. preposition
  3. punctuation
  4. adverb

Answer: 3

Ques: 16. One who eats everything

  1. Omnivorous
  2. Omniscient
  3. Irrestible
  4. Insolvent

Answer: 1

Ques: 17. Malafide case is one

  1. Which is undertaken in a good faith
  2. Which is undertaken in a bad faith
  3. Which is undertaken after a long delay
  4. Which is not undertaken at all

Answer: 2

Check Now: AFCAT Sample Papers

Ques: 18. The custom or practice of having more than one husband at same time

  1. Polygyny
  2. Polyphony
  3. Polyandry
  4. Polychromy

Answer: 3

Ques: 19. Tending to move away from the centre or axis

  1. Centrifugal
  2. Centripetal
  3. Axiomatic
  4. Awry

Answer: 1

Ques: 20. Teetotaller means

  1. One who abstains from theft
  2. One who abstains from meat
  3. One who abstains from taking wine
  4. One who abstains from malice

Answer: 3

Ques:21. A person interested in collecting, studying and selling of old things

  1. Antiquarian
  2. Junk-dealer
  3. Crank
  4. Archealogist

Answer: 1

Also Check: List of Coaching Classes for Police/Defence

Ques:22. A drawing on transparent paper

  1. Red print
  2. Blue print
  3. Negative
  4. Transparency

Answer: 4

Ques:23. One who is not easily pleased by anything

  1. Maiden
  2. Mediaeval
  3. Precarious
  4. Fastidious

Answer: 4

Ques:24. A remedy for all diseases

  1. Stoic
  2. Marvel
  3. Panacea
  4. Recompense

Answer: 3

Ques:25. One who is fond of fighting

  1. Bellicose
  2. Aggressive
  3. Belligerent
  4. Militant

Answer: 1

Check Out: Top 10 Books for AFCAT

Ques:26. A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics, etc.

  1. Store
  2. Stall
  3. Boutique
  4. Booth

Answer: 3

Ques:27. That which cannot be read

  1. Negligible
  2. Illegible
  3. Ineligible
  4. Incorrigible

Answer: 2

Ques: 28. In a state of tension or anxiety or suspense

  1. Off balance
  2. Depressed
  3. Diffused
  4. On tenterhooks

Answer: 4

Get Best Answer: How To Write On Exam Paper Faster & Better

Ques: 29. That which cannot be seen

  1. Insensible
  2. Intangible
  3. Invisible
  4. Unseen

Answer: 3

Ques: 30. To slap with a flat object

  1. Chop
  2. Hew
  3. Gnaw
  4. Swat

Answer: 4

Press Here For AFCAT Official Link

Note:

We hope that details about AFCAT Mock Test provided above will be helpful for your preparation. You may stay in touch with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates as we update our pages time to time.

You May Also Like To Check This Section

AFCAT 1 NotificationAFCAT Admit Card
AFCAT Answer KeyAFCAT Application Form
AFCAT ResultGet Free Job Alerts On Mail
Career for Women in Defence ServicesAFCAT Cut Off Marks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *