Home / Question Paper / APPSC AEE Previous Papers | Executive Engineer Previous Year Question Papers PDF

APPSC AEE Previous Papers | Executive Engineer Previous Year Question Papers PDF

APPSC AEE Previous Papers        

To be appointed as an Assistant Executive Engineer, keen contenders are required to qualify the selection procedure designed by Andhra Pradesh Public Service Commission in APPSC AEE Notification. APPSC AEE Previous Papers can be proved helpful in terms of better preparation of the examination.  

Appearing contenders can download APPSC Executive Engineer Previous Year Question Papers PDF also for Civil, Mechanical and Electrical Engineering disciplines separately. For collecting more details concerning APPSC AEE Exam Previous Question Papers, please scroll down this page of www.recruitmentinboxx.com

APPSC Previous Papers AEE PDF Download

APPSC AEE Previous Papers for Civil Engineering PDF DownloadCheck Here
APPSC AEE Previous Papers PDFCheck Here
APPSC AEE Previous Papers For Electrical Engineering IICheck Here
APPSC AEE Previous Question Papers For Electrical Engineering IIICheck Here
APPSC AEE Previous Papers for Mechanical Engineering PDFCheck Here

APPSC AEE Previous Papers

APPSC AEE Previous Papers for Civil:

Question 1. The absolute minimum radius for a horizontal curve designed for a speed of 80 KMPH, given the permissible values of super elevation and coefficient of friction are 0.04 and 0.16

  1. 458 m
  2. 252 m
  3. 150 m
  4. 105 m

Answer: 2

Question 2. Benkelman beam deflection method is used for design of

  1. Rigid overlay on rigid pavement
  2. Flexible overlay on flexible pavement
  3. Flexible overlay on rigid pavement
  4. Rigid overlay on flexible pavement

Answer: 2

Question 3. The type of Bitumen for which the viscosity has been decreased by a volatile dilutant is known as

  • Super Bitumen
  • Cutback Bitumen
  • Lighter Bitumen
  • Fast Bitumen

Answer: 2

Question 4. Northing, easting and elevation are obtained in

  1. Chain surveying
  2. Compass surveying
  3. Auto Level surveying
  4. Total station surveying

Answer: 4

Question 5. If the radius of a circular is 100 m and deflection angle is 90°, then the length of backward tangent is

  1. 4 m
  2. 7 m
  3. 100 m
  4. 50 m

Answer: 3

Look Here For: APPSC Preparation Plan

Question 6. Correct length of a 100 m tape, weighing 24 N when pull of 200 N is applied at the ends is freely suspended is

  1. 12 m
  2. 06 m
  3. 88 m
  4. 94 m

Answer: 4

Question 7. California bearing ratio (CBR) is a

  1. Measure of soil strength
  2. Procedure for designing flexible pavements
  3. Method of soil identification
  4. Measure to indicate the relative strengths of paving materials

Answer: 1

Question 8. The earth pressure theory that is used for the design of cantilever retaining wall is

  1. Meyerhof’s theory
  2. Rankine’s theory
  3. Terzagi’s theory
  4. Skempton’s theory

Answer: 2

Question 9. The average permeability for flow perpendicular to bedding planes when compared to the average permeability for the flow parallel to the bedding planes

  1. Always less
  2. Always greater
  3. Always equal
  4. Lesser or greater

Answer: 1

Question 10. The core-cutter method for determining in-situ unit weight is suitable for

  1. Soils containing gravel particles
  2. Stiff clays
  3. Soft cohesive soils
  4. Sandy soils

Answer: 3

Download From Here: APPSC AEE Syllabus

APPSC AEE Electrical Previous Papers

Question 11. Resistance is measured in

  1. henries
  2. ohms
  3. hertz
  4. watts

Answer: 2

Question 12. The number of millivolts in 0.06 kilovolts is

  1. 600 V
  2. 6,000 mV
  3. 60,000 mV
  4. 600,000 mV

Answer: 3

Question 13. Eighteen thousand watts is the same as

  1. 18 mW
  2. 18 MW
  3. 18 kW
  4. 18 µW

Answer: 3

Question 14. Which of the following is not an electrical quantity?

  1. voltage
  2. current
  3. distance
  4. power

Answer: 3

Question 15. Seven thousand volts can be expressed as

  1. 7 kV
  2. 7 MV
  3. 7 mV
  4. either 7 kV or 7 mV

Answer: 1

Read Out: Andhra Pradesh Current Affairs

APPSC AEE Mechanical Previous Question Papers:

Question 16. The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: 2

Question 17. The coefficient of restitution for elastic bodies is one.

  1. Correct
  2. Incorrect

Answer: 2

Question 18. The velocity ratio in case of an inclined plane inclined at angle θ to the horizontal and weight being pulled up the inclined plane by vertical effort is

  1. sin θ
  2. cos θ
  3. tan θ
  4. cosec θ

Answer: 1

Question 19. The range of projectile on a downward inclined plane is __________ the range on upward inclined plane for the same velocity of projection and angle of projection.

  1. less than
  2. more than
  3. equal to

Answer: 2

Question 20. If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

  1. 30°
  2. 60°
  3. 90°
  4. 120°

Answer: 4

Andhra Pradesh PSC AEE Exam Pattern

Paper NoName of the SubjectsNo of QuestionsMaximum MarksTest Duration
Paper – IGeneral Studies and Mental Ability150150150 Min
Paper – IIConcerned Subject (Civil or Mechanical or Electrical)150150150 Min
Paper – IIICivil Engg or Mechanical Engg or Electrical Engg150150150 Min
Interview50
Total500 450  4 Hr 30 Min

Download from Here: APPSC Exam Date

Andhra Pradesh PSC Jobs       

Andhra Pradesh Public Service Commission recruits candidates by conducting written examination followed by interview as per APPSC AEE Upcoming Notification. Contenders qualifying in the selection procedure will be appointed as AEE in (Civil) in A.P. PH & ME, A.P Tribal Welfare Engineering, Water Resources, A.P. Water Resources, A.P. Raj Panchayat engineering Service and A.P. Ground Water Department.

Note: Contenders can grab more facts concerning APPSC AEE Previous Papers by connecting with our portal www.recruitmentinboxx.com. You can also download PDF of Previous Question Papers Of AEE APPSC from the above section of this page.

Have a look on below links

APPSC AEE ResultsAPPSC AEE Answer Key
Latest PSC NotificationMore Government Jobs
Andhra Pradesh JobsAPPSC One Time Registration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *