Home / Online Test / Bank Computer Knowledge Questions with Answers | IBPS, SBI PO Clerk Quiz

Bank Computer Knowledge Questions with Answers | IBPS, SBI PO Clerk Quiz

Bank Computer Knowledge Questions with Answers

Download Bank Computer Knowledge Questions with Answers PDF! Computer Knowledge is typically the most neglected section but it is among the scoring section in IBPS, SBI PO Clerk Exam. Practice Bank Computer Knowledge Quiz Questions & score highest in this section. As per recent competitive exams analysis, Computer Knowledge section is easiest & scoring one if you have prepared well for it. It takes very less time to solve Computer Knowledge questions.  By practicing Bank Computer Knowledge Questions with Answers, you may boost your overall score in IBPS, SBI PO Clerk paper.

Choose single topic everyday and study it for about 3-4 hours. You may make notes for computer section or buy books from market. Another best way is to practice mock test daily to raise your chance for getting name in final merit list.  Practice as many mock tests as possible. Preparation for Bank Computer section requires vigorous practice & commitment. We the team of www.recruitmetinboxx.com is providing all details about Bank Computer Knowledge Questions with Answers on this page. Go through all questions as prescribed here.

Bank Computer Knowledge Questions with Answers

Ques 1: ASCII stands for

  1. American Standard Code for Information Interchange
  2. American Stable Code for International Interchange
  3. American Standard Case for Institutional Interchange
  4. American Standard Code for Interchange Information

Ans: 1

Ques 2: BCD is

  1. Binary Coded Digit
  2. Binary Coded Decimal
  3. Bit Coded Decimal
  4. Bit Coded Digit

Ans: 2

Ques 3: EBCDIC stands for

  1. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
  2. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
  3. Extended Bit Cod Decimal Interchange Code
  4. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

Ans: 4

Ques 4: Which of the following is first generation of computer?

  1. ICL-2900
  2. CDC-1604
  3. IBM-1401
  4. EDSAC

Ans: 4

Ques 5: FORTRAN is

  1. File Translation
  2. Floppy Translation
  3. Format Translation
  4. Formula Translation

Ans: 3

Check Out: How to Get A Bank Job In India

Ques 6: Chief component of first generation computer was

  1. Vacuum Tubes and Valves
  2. Transistors
  3. Integrated Circuits
  4. All of above

Ans: 1

Ques 7: EEPROM stand for

  1. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
  2. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
  3. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
  4. None of the above

Ans: 3

Ques 8: Second Generation computers were developed during

  1. 1970 to 1990
  2. 1965 to 1970
  3. 1956 to 1965
  4. 1949 to 1955

Ans: 3

Ques 9: Microprocessors as switching devices are for which generation computers

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Third Generation
  4. Fourth Generation

Ans: 4

Ques 10: UNIVAC is

  1. Universal Automatic Computer
  2. Unique Automatic Computer
  3. Universal Array Computer
  4. Unvalued Automatic Computer

Ans: 1

Ques 11: CD-ROM stands for

  1. Compact Data Read Only Memory
  2. Compact Disk Read Only Memory
  3. Compactable Read Only Memory
  4. Compactable Disk Read Only Memory

Ans: 2

Ques 12: MSI stands for

  1. Medium Scale Integrated Circuits
  2. Medium System Intelligent Circuit
  3. Medium Scale Intelligent Circuit
  4. Medium System Integrated Circuits

Ans: 1

Get here: Bank Exam Study Material

Ques 13: The capacity of 3.5 inch floppy disk is

  1. 48 MB
  2. 46 MB
  3. 22 MB
  4. 44 MB

Ans: 4

Ques 14: Which of the following devices can be used to directly image the printed text?

  1. MICR
  2. OCR
  3. OMR
  4. All of above

Ans: 2

Ques 15: In analog computer

  1. Output is displayed in digital form
  2. Input is first converted to digital form
  3. Input is never converted to digital form
  4. All of above

Ans: 3

Ques 16: The output quality of a printer is measured by

  1. Dots printed per unit time
  2. Dot per inch
  3. Dot per sq. inch
  4. All of above

Ans: 3

Ques 17: In the latest generation of computers, the instructions are executed

  1. Parallel only
  2. Sequentially only
  3. Both sequentially and parallel
  4. All of above

Ans: 3

Ques 18: Who designed the first electronics computer – ENIAC?

  1. Joseph M. Jacquard
  2. Presper Eckert and John W Mauchly
  3. Van-Neumann
  4. All of above

Ans: 2

Ques 19: Who invented the high level language c?

  1. Donald Kunth
  2. Seymour Papert
  3. Niklaus Writh
  4. Dennis M. Ritchie

Ans: 4

Ques 20: When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?

  1. 1991
  2. 1990
  3. 1984
  4. 1978

Ans: 1

Download Here: Bank Previous Year Papers

Ques 21: All modern computer operate on

  1. Word
  2. Floppies
  3. Data
  4. Information

Ans: 3

Ques 22: The most important advantage of a video disk is

  1. Cost effectiveness
  2. Durability
  3. Potential capacity
  4. Compactness

Ans: 3

Ques 23: Before a disk drive can access any area of the file, a computer program must provide the recording disk address. What information this specific address?

  1. Track number
  2. Surface number
  3. Sector number
  4. All of above

Ans: 4

Ques 24: Regarding a VDU, Which statement is more correct?

  1. It is a peripheral device
  2. It is hardware item
  3. It is an input device
  4. It is an output device

Ans: 1

Ques 25: What is the name of the computer terminal which gives paper printout?

  1. Plotter
  2. Hard copy terminal
  3. Soft copy terminal
  4. Display screen

Ans: 2

Read Out: General Awareness for Bank Exams

Ques 26: A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called

  1. Laser printer
  2. Chan printer
  3. Ink-jet printer
  4. Drum printer

Ans: 3

Ques 27: An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is

  1. Voice response unit
  2. Voice recognition unit
  3. Magnetic tape
  4. Voice band

Ans: 1

Ques 28: A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package

  1. CPU
  2. Memory
  3. Buffer
  4. ALU

Ans: 2

Ques 29: Current SIMMs have either … or … connectors (pins)

  1. 9 or 32
  2. 30 or 70
  3. 28 or 72
  4. 30 or 72

Ans: 4

Ques 30: The central processing unit (CPU) consists of

  1. Input, output and processing
  2. Control unit, primary storage, and secondary storage
  3. Control unit, processing, and primary storage
  4. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Ans: 4

Ques 31: programs designed to perform specific tasks is known as

  1. system software
  2. application software
  3. operating system
  4. utility programs

Ans: 2

Get here: Bank Exam Preparation Tips

Ques 32: a computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as

  1. Super computer
  2. Mini computer
  3. Micro computer
  4. Macro computer

Ans: 1

Ques 33: An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

  1. On-line thesaurus
  2. Multiprogramming
  3. Over lapped processing
  4. Outline processor

Ans: 3

Ques 34:  Palmtop computer is also known as

  1. personal computer
  2. notebook computer
  3. tablet PC
  4. handheld computer

Ans: 4

Ques 35: Computer’s basic architecture was developed by

  1. Charless Babbage
  2. John Von Neumann
  3. Blaise Pascal
  4. Jordan Murn

Ans: 2

Ques 36: Laptops are

  1. computers used in clinical laboratories
  2. hearing voice recognition system
  3. desktop
  4. portable, light weight and fit into briefcases

Ans: 4

Know Here: How to Prepare for Bank Exam

Ques 37: The first computer which provides storage is

  1. EDBAC
  2. EDSAC
  3. MARK-I
  4. ACE

Ans: 2

Ques 38: Analytical engine developed by

  1. Blaise Pascal
  2. Charles Babbage
  3. Dennis Ritchie
  4. Alan Turing

Ans: 2

Ques 39: Tablet PC is a type of

  1. microcomputer
  2. supercomputer
  3. minicomputer
  4. mainframe

Ans: 1

Ques 40: Which of the following options correctly expresses the meaning of the term ‘PCs’?

  1. Independent computers for all working staff
  2. Computer manufactured by the Pentium Company
  3. Packed computers system formed by joining together of various computer terminals
  4. Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

Ans: 4

Press Here To Get Bank Computer Knowledge Questions with Answers PDF

Computer is among the most important section in banking exam. We have listed all important questions asked in IBPS, SBI PO Clerk written test. You may also download Bank Computer Knowledge Questions with Answers in PDF Form. Computer is a section covered in Mains Exam & it’s important to pay attention on all important topics asked in paper. All the best for exam

Note:

Aspirants preparing for IBPS, SBI PO Clerk Exam may refer latest Bank Computer Knowledge Questions with Answers. Stay in touch with our portal www.recruitmentinboxx.com for receiving more updates about current affairs, recruitment & others.

You May Also Like To Visit This Section

Top 25 Bank Interview QuestionsBank Exam Syllabus
Bank Interview Questions and AnswersBank Salary Structure
Banking AwarenessBank Admit Card
Latest Bank JobsBank Placement Papers

9 comments

  1. Good..please add many mcq..

  2. Supperrb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *