Home / Online Test / General Awareness for Bank Exams 2018 IBPS, SBI, RBI – PO/SO/Clerks Quiz

General Awareness for Bank Exams 2018 IBPS, SBI, RBI – PO/SO/Clerks Quiz

General Awareness for Bank Exams

Questions on General Awareness for Bank Exams are usually similar to questions of IBPS, SBI, and RBI – PO/SO/Clerks. If you are preparing for IBPS, SBI, and RBI – PO/SO/Clerks recruitment examination then you can prepare from the books and questions of General Awareness for Bank Exams as it will help you all in preparing for the General awareness section.

Bank General Awareness 2018 Question Paper contains all the important questions based on the current happenings done around. Keeping all these facts in mind we have created this page and have given some of the important questions on General Awareness.

The selection or rejection for any positions always depends upon the performance of contender in the examination.  Usually candidates scored good marks in Arithmetic, English, Quantitative sections but they miss at the General awareness section due to less General Knowledge about what’s happening around. Section of General Awareness for Bank Exams is mandatory to prepare well as it is the most scoring section but contenders fail due to less current knowledge. Keeping all these facts in mind we the team members of www.recruitmentinboxx.com, are providing Bank General Awareness Model Questions right here, so that you can also qualify the section of General Awareness for Bank Exams with good marks.

General Awareness for Bank Exams

 Here in the below section of this page we are providing General Awareness for Bank Exams with answers so that candidates can easily prepare for the General Awareness section for Bank, IBPS, SBI, RBI – PO/SO/Clerks etc. examination, candidates are advised to go through the questions with full concentration and seriously:

Q1. Name the state government for which India and the World Bank signed a $200 million Loan Agreement for the state’s Agribusiness and Rural Transformation Project.

  1. Tamil Nadu
  2. Meghalaya
  3. Assam
  4. Tripura
  5. Karnataka

Answer: 03

Q2. Italian Prime Minister Paolo Gentiloni was recently on the 2-day visit to India. Who was the last Italian Prime Minister to visit India in February 2007?

  1. Matteo Renzi
  2. Romano Prodi
  3. Enrico Letta
  4. Silvio Berlusconi
  5. Giuliano Amato

Answer: 02

Read Out: Bank Exam Preparation Tips

Q3. The 17th edition of FIFA U-17 World Cup took place for the first time in India. The official ball for Under-17 football World Cup is called _____________.

  1. Sukrot
  2. Nabrato
  3. Protol
  4. Manora
  5. Krasava

Answer: 05

Q4. Name the country that has recently announced that women in the country will now be able to attend sports events in stadiums starting from 2018.

  1. UAE
  2. Azerbaijan
  3. Qatar
  4. Saudi Arabia
  5. Nigeria

Answer: 04

Q5. Name the Private sector, which has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model recently.

  1. ICICI Bank
  2. HDFC Bank
  3. Axis Bank
  4. Yes Bank
  5. Kotak Mahindra Bank

Answer: 04

Q6. What is the ranking of India in recently released World Bank’s report of ‘ease of doing business’?

  1. 97th
  2. 76th
  3. 66th
  4. 100th
  5. 105th

Answer: 04

Q7. Name the country that has topped the list of seven countries in the new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization.

  1. Indonesia
  2. India
  3. China
  4. Pakistan
  5. Nigeria

Answer: 02

Q8. India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. What is the capital of Tunisia?

  1. Baku
  2. Tanjia
  3. Tunis
  4. Rova
  5. Samania

Answer: 03

Get here List of: Bank Exam Coaching Institutes

Q9. The government has recently set up a ministerial panel to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks. The panel will be headed by ________________.

  1. Piyush Goyal
  2. Nirmala Sitharaman
  3. Rajnath Singh
  4. Arun Jaitley
  5. Rajiv Kumar

Answer: 04

Q10. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

  1. NEFT
  2. RTGS
  3. NPCI
  4. BBPS
  5. IMPS

Answer: 01

Q11. By what percent, country’s largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate across maturities?

  1. 0.10%
  2. 0.04%
  3. 0.05%
  4. 0.07%
  5. 0.09%

Answer: 03

Q12. ‘World AIDS Day’ is observed on-

  1. 01st January
  2. 01st April
  3. 01st September
  4. 01st December
  5. 01st November

Answer: 04

Q13. The General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was replaced by-

  1. North American Free Trade Association
  2. South Asian Free Trade
  3. World Trade Organisation
  4. Free Trade Organisation
  5. None of the given options is true

Answer: 03

Q14. The leaning temple of Huma is dedicated to which Hindu God?

  1. Shiva
  2. Rama
  3. Krishna
  4. Hanuman
  5. Durga

Answer: 01

Q15. Name the state that is safest for girls, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India.

  1. Kerala
  2. Mizoram
  3. Goa
  4. Assam
  5. Maharashtra

Answer: 03

Download From Here: Bank Previous Year Papers

Q16. Thomas Cup is associated with…?

  1. billiards
  2. table tennis
  3. lawn tennis
  4. badminton
  5. None of the above

Answer: 04

Q17. Uttar Pradesh is surrounded by __________________ in north.

  1. Nepal
  2. Uttrakhand
  3. Haryana
  4. Delhi
  5. Rajasthan

Answer: 02

Q18. The total number of Judges of the International Court of Justice is…?

  1. 15
  2. 10
  3. 8
  4. 12
  5. 11

Answer: 01

Q19. Tomb of Vasco-da-Gama is situated at…?

  1. Chittorgarh (Rajasthan)
  2. Coimbatore (Tamil Nadu)
  3. Kochi (Kerala)
  4. Durgapur (West Bengal)
  5. New Delhi

Answer: 03

Q20. UNO Day is on…?

  1. 20th July
  2. 14th November
  3. 12th February
  4. 27th June
  5. 24th October

Answer: 05

Get here complete: Bank Exam Study Material

You can be either selected for the post of rejected according to your performance in the Examination. Candidates must learn in properly by following one monthly magazine to getting in touch with the daily events in the newspapers and the media. It is well known that all banks arrange recruitment exams every year. It will consist of two processes as Written Examination and Viva –Voce or Personal interview.

Topics Covered Under GK:

The General Awareness for Bank Exams 2018 will contain five or four sections, one of them is current affairs and GK (general knowledge) for which you must cover some topics that are mentioned below:

  • Some other topics like terms used in banking sectors for example DD, Debit & Credit cards, NEFT, RTGS etc. Latest technologies used in banking sector.
  • All quiz related to RBI like repo rate, its governor etc.
  • Important financial organizations and info concerned with their chairmen, governors etc.
  • Indian economy, share market prizes and values.
  • Latest events in financial and economic sector.
  • Plans like annual plans, five year etc.

We hope you are satisfied with the General Awareness for Bank Exams 2018 Questions And Answer available here. You may join www.recruitmentinboxx.com on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time. If you have any query regarding information available here, please ask in comment box that is stated below.

You May Also Like To Visit This Section

Bank Interview Questions and AnswersBank Exam Pattern
Latest Current AffairsTop 25 Bank Interview Questions
How to Prepare for Bank examLatest Bank Jobs
How To Get A Bank Job In IndiaBank Exam Syllabus

3 comments

  1. Please notify me new posts…and I need daily test

  2. Please notify me of new posts by email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *