Home / Placement Papers / BEL Placement Papers – Bharat Electronics Limited CSE/EC Question Paper

BEL Placement Papers – Bharat Electronics Limited CSE/EC Question Paper

BEL Placement Papers

BEL Placement PapersBharat Electronics Limited was formally known as BEL which was set up at Bangalore, India, by the Government of India. You can get BEL Placement Papers which are enough to prepare yourself for the Bharat Electronics Limited Recruitment Process. In this concern we are here with BEL CSE/EC Question Paper with Solutions. You are required to go through BEL Placement Papers which are well equipped below on this page.

Organization conducts BEL Recruitment Process every year to select candidates’ freshers as well as experienced. Organization recruits capable contenders through GATE exam also. The selection procedure of the company includes 3 stages which are discussed below:

  • Written Exam/GATE EXAM
  • Technical Interview
  • HR Interview

The BEL Placement Papers is as available on this page which is prepared by the team members of www.recruitmentinboxx.com. You have to scroll this page.

BEL Placement Papers

BEL Placement Papers for CSE

1) A report generator is used to

A.update files

B.print files on paper

C.data entry

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option B

Read Also: Tips to Get 100% Results in Exams

2) Primitive operations common to all record management systems include

A.Print

B.Sort

C.Look-up

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option C

3) Sort/report generators

A.are faster than index/report generators

B.require more disk space than index/report generators

C.do not need to sort before generating a report

D.both (a) and (b)

E.None of the above

Answer: Option B

Check Here: How To Reduce Negative Marking In Exam

4) The data dictionary tells the DBMS

A.what files are in the database

B.what attribute are possessed by the data

C.what these files contain

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option D

5) The relational model uses some unfamiliar terminology. A tuple is equivalent to a:

A.record

B.field

C.file

D.data base

E.data item

Answer: Option A

Do You Know: Get Rid Of Sleeping While Studying

6) The files stored on a secondary stage device are composed of a hierarchy of data. What does a record in a file contain?

A.Bits

B.Characters

C.Data field

D.Schema

E.None of the above

Answer: Option C

7) An-owner-member set in the CODASYL specifications may have

A.only one owner but many owner occurrences

B.only one member but many member occurrence

C.more than one member but only one occurrence per member

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option A

Know More About: How To Write On Exam Paper Faster & Better

8) A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a

A.Hierarchical schema

B.Network schema

C.Relational schema

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option A

9) A database management system

A.allows simultaneous access to multiple files

B.can do more than a record management system

C.is a collection of programs for managing data in a single file

D.both (a) and (b)

E.None of the above

Answer: Option D

Check Out: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

10) Which of the following hardware components is the most important to the operation of a database management system?

A.high-resolution video display

B.printer

C.high speed, large-capacity disk

D.plotter

E.mouse

Answer: Option C

11) To have a file hold a list, it is necessary to

A.identify the records in the list

B.identify the name, width and type of the fields of each record.

C.decide which fields will be used as sort or index keys

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option D

Read Here: How to Prepare For  Written Exam

12) Sophisticated report generators can

A.print row-oriented reports

B.perform arithmetic operations

C.selectively retrieve and print portions of a list

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option D

13) Which command is used to remove a table from the database in SQL?

A.DELETE TABLE

B.DROP TABLE

C.ERASE TABLE

D.UNATTACH TABLE

E.None of the above

Answer: Option B

Must Read: How to Improve Your Memory for Studying

14) A file produced by a spreadsheet

A.is generally stored on disk in an ASCII text format

B.can be used as it by the DBMS

C.can be used for graphic

D.All of the above

E.None of the above

Answer: Option A

15) Which of the following is true of a network structure?

A.It is a physical representation of the data

B.It allows a many-to-many relationship

C.It is conceptually simple

D.It will be the dominant data base of the future

E.None of the above

Answer: Option B

Check Tips For: How to Score Good Marks in Exam

BEL Placement Papers for EC

1) BEL Placement PapersIn the following non planar graph number of independent loop equations is

A.8

B.12

C.7

D.5

Answer: Option D

2) A transmission line has a characteristic impedance of 50 Ω and a resistance of 0.1 Ω/m, if the line is distortion less, the attenuation constant (in Np/m) is

A.500

B.5

C.0.014

D.0.002

Answer: Option D

Know More About: How to Make Good Study Habits for Exam

3) A radar receiver has a noise figure of 10 dB at 300 K having a bandwidth of 2.5 MHz. The minimum power it can receive is

A.3.45 x 10-15 W

B.1.38 x 10-15 W

C.7.5 x 10-15 W

D.93.15 x 10-15 W

Answer: Option D

4) In a semiconductor material. The hole concentration is found to be 2 x 2.5 x 1015 cm-3. If mobility of carriers is 0.13 m2/ v-s. Then find the current density if electric field intensity is 3.62 x 10-19

A.7.6237 x 10-4 A/cm2

B.7.6237 x 10-5 A/cm2

C.7.6237 x 10-3 A/cm2

D.none of these

Answer: Option A

Check Here: BEL Probationary Engineer Syllabus

5) A MOSFET has a threshold voltage of 1 V and oxide thickness of 500 x 10-8 [εr = 3.9; ε0 = 8.85 x 10-14 F/cm, q = 1.6 x 10-19 c]. The region under the gate is ion implanted for threshold voltage tailoring. The base and type of impant required to shift threshold voltage to – 1 V are __________ .

A.8.6 x 1011/cm2, p-type

B.8.6 x 1011/cm2, n-type

C.0.86 x 109/cm2, p-type

D.1.02 x 1012/cm2, n-type

Answer: Option A

6) What is the propagation constant for air filled wave guide with dimensions a = 1.59″ and b = 0.795″ at 4.95 GHz?

A.0.6698

B.0.7698

C.0.503

D.0.6598

Answer: Option A

7) If x1[n]  x1(z) with ROC = R1 and x2[n]  x2(z) with ROC = R2 then ROC for x1[n] + x2[n] will be __________ (where Ri → Region of convergence and x1[n] and x2[n] are causal).

A.R1 ∩ R2

B.R1 ∪ R2

C.(R1 ∪ R2) ∩ (R1)

D.(R1 ∩ R2) ∪ (R1)

Answer: Option A

Read Here: Skills That Will Let You Get Ahead At Work

8) Consider a unity feedback control system with open-loop transfer function  The steady state error of the system due to a unity step input is :

A.zero

B.K

C.1/K

D.infinite

Answer: Option A

9) Find ‘X’ in the circuit below :

BEL Placement Papers

f1(A, B, C, D) = Σ(6, 7, 13, 14);

f2(A, B, C, D) = Σ(3, 6, 7);

f3(A, B, C, D) = Σ(5, 6, 7, 14, 15)

  1. p(0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15)
  2. 0
  3. Σ(14)
  4. 1

Answer: Option 3

10) As the temperature increases the mobility of electrons __________ .

A.decreases because the number of carries increases with increased collisions

B.increases because the number of carries decreases with decreased collisions

C.remains same

D.none of the above

Answer: Option A

11) The amplitude of a pair of composite sinusoidal signal y(n) = x1(n) + x2(n) with x1(n) = sin (5pn) x2(n) = 3 sin (5pn) is __________ .

A.2

B.3

C.4

D.1

Answer: Option A

Must Check: 10 Necessities Of Smart Learning

12) A n-channel JFET has IDSS = 2 mA, Gate to source voltage VGS = – 2 V and trans-conductance is 0.5 mW then pinch-off voltage is __________ .

A.- 2 V

B.2 V

C.- 4 V

D.4 V

Answer: Option C

13) His rather casual remarks on politics __________ his lack of seriousness about the subject.

A.masked

B.belied

C.cherish

D.conserve

Answer: Option C

14) The resolution of a 4 bit counting ADC is 0.5 volts. For an analog input of 6.6 volts, the digital output of the ADC will be

A.1011

B.1101

C.1100

D.1110

Answer: Option D

Check Here: Tips To Use Social Media For Job Search

15) An image uses 512 x 512 picture elements. Each of the picture elements can take any of the 8 distinguishable intensity levels. The maximum entropy in the above image will be

A.2097152 bits

B.786432 bits

C.648 bits

D.144 bits

Answer: Option B

Common Questions asked in BEL Technical interview & HR Interview

Technical interview

  1. What is the band between the frequency 3MHZ to 30MHZ called?
  2. What are the possible modes of wave propagation in that mode?
  3. What is skip distance?
  4. What is multipath propagation?Can you give another name for it? How will you overcome its effects?

Read Also: Interview Prep. Tips- By Experts

HR Interview:

  1. What phrase do you use the most – Thank You or Sorry?
  2. Tell me about yourself and why should we hire you when we can promote someone within the organization?
  3. Are you willing to work irrespective of your domain and field of expertise?
  4. What are your favourite topics in Electronics Engineering? What is the chief principle of RADAR?

Do You Know: Never Say These Things in Interview

You are advised to stay connected with our web portal www.recruitmentinboxx.com to acquire latest updates or notifications regarding BEL Placement Papers. You can navigate so much of pages related to Interview questions, written test and others and increase your knowledge for your growth. You can also attain entire info against latest Govt. / Pvt. Jobs.

You May Also Like To Visit This Section

BEL India Admit Card BEL Recruitment
BEL Result More Government Jobs
How to Find a Job Online Upcoming Jobs By Organization
Latest Jobs For Freshers Get Free Job Alerts On Mail

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>