Home / Formulas / How to Solve Calendar Problems | Question and Answers, Formula, Tricks

How to Solve Calendar Problems | Question and Answers, Formula, Tricks

Calendar Problems

Calendar related Question and Answers is one of the most scoring sections in competitive examination and various entrance tests (CAT, GATE, GRE, MAT, Bank Exam, Railway Exam etc.) Most of the candidates are having problem in solving the Calendar Problems. Such candidates are advised to must have a look over the concept and know how to solve Calendar problems. In this section students can learn and practice Aptitude Questions based on “Calendar” and enhance your knowledge in order to face the interview with full confident. There many Formula and tricks are there to solve these kinds of problems, but all these tricks are difficult to understand. So here we www.recruitmentinboxx.com are providing the Calendar Question and Answers and its example which would be easy to understand.

Calendar Problems

Calendar Problems Formula:

Calendar Problems Tricks:

In order to solve these types of problems you must know some codes.

  • Year Code
  • Month Code
  • Day Code

Year Code:-

1600-16996
1700-17994
1800-18992
1900-19990
2000-20996

Month Code:-

JanFebMarAprilMayJuneJulyAugSepOctNovDec
033614625035

Day Code:-

SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
0123456

Steps to solve:-

  • Add the day digit to last two digit of the year.
  • Divide the last two digits of the year by four.
  • Add the Quotient value in step 3 to result obtains in step 1.
  • Add Month Code and year codes to the result obtain in step3.
  • Divide the result of step4by seven.
  • Obtain the remainder and match with the day code.

Check Here – Maths Formulas

Example Of Calendar Problems Questions:

Example 1:

What was the day on 31st Oct 1984?

(a) Friday

(b) Sunday

(c) Wednesday

(d) Monday

Sol- In 1984, divide 84/4 = 21

Code for Oct = 0 (Refer the above shown calendar for codes)

Mentioned Date= 31

Result = 84+21+0+31 =136

To find the day of week, divide the result by 7 and write the remainder = 136/7 = 3 (remainder)

3 is the code for Wednesday so the answer will be Wednesday.

Example 2:

Find the day of the week on 26th Jan 2012?

(a) Tuesday

(b) Thursday

(c) Friday

(d) Sunday

Sol- Here the year is 2012 so follow the second rule and consider the last 3 digit i.e 012. It is less than hundred so add 100 to it. After adding 100, it becomes 112. Now, divide it by 4. You will get 28. Also note that it is a leap year.

Code of Jan = 6 (due to leap year)

Mentioned Date= 26

Result = 112+28+6+26 = 172

To find the day of week, divide the result by 7 and write the remainder = 172/7= 4

4 is the code for Thursday so the answer will be Thursday.

Get Best Answer: How to Prepare For Maths

Calendar Problems Question And Answers

Ques1: It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

  1. Sunday
  2. Saturday
  3. Friday
  4. Wednesday

Answer: 3    

Ques2: What was the day of the week on 17th June, 1998?

  1. Monday
  2. Tuesday
  3. Wednesday
  4. Thursday

Answer: 3

Ques3: Today is Monday. After 61 days, it will be:

  1. Wednesday
  2. Saturday
  3. Tuesday
  4. Thursday

Answer: 2

Ques4: What will be the day of the week 15th August, 2010?

  1. Sunday
  2. Monday
  3. Tuesday
  4. Friday

Answer: 1

Ques5: On what dates of April, 2001 did Wednesday fall?

  1. 1st, 8th, 15th, 22nd, 29th
  2. 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th
  3. 3rd, 10th, 17th, 24th
  4. 4th, 11th, 18th, 25th

Answer: 4

You Can Also Check: Best Institutes for Mathematics

Ques6: How many days are there in x weeks x days?

  1. 7×2
  2. 8x
  3. 14x
  4. 7

Answer: 2

Ques7: The last day of a century cannot be

  1. Monday
  2. Wednesday
  3. Tuesday
  4. Friday

Answer: 3     

Ques8: On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

  1. Tuesday
  2. Monday
  3. Sunday
  4. Wednesday

Answer: 3

Ques9: Which of the following is not a leap year?

  1. 700
  2. 800
  3. 1200
  4. 2000

Answer: 1

Ques10: On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?

  1. Sunday
  2. Thursday
  3. Tuesday
  4. Friday

Answer: 4     

Also Read – How To Prepare For Written Exam

Ques11: January 1, 2007 was Monday. What day of the week lies on Jan. 1, 2008?

  1. Monday
  2. Tuesday
  3. Wednesday
  4. Sunday

Answer: 2 

Ques12: January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on Jan 1, 2009?

  1. Monday
  2. Wednesday
  3. Thursday
  4. Sunday

Answer: 3

Ques13: The calendar for the year 2007 will be the same for the year:

  1. 2014
  2. 2016
  3. 2017
  4. 2018

Answer: 4

Ques14: If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?

  1. Sunday
  2. Saturday
  3. Tuesday
  4. Wednesday

Answer: 1

Ques15: What was the day of the week on 28th May, 2006?

  1. Thursday
  2. Friday
  3. Saturday
  4. Sunday

Answer: 4

Contenders keep in touch with us through our web portal for getting latest updates on Calendar problems. You can also connect with us on facebook and on Google Plus. Applicants can also bookmark this www.recruitmentinboxx.com page using ctrl + d key.

You May Also Like To Check This Section

Compound Interest ProblemsProfit Percentage Important Formulas
Important Discount FormulaImportant Logarithms Formulas
Profit and Loss FormulasPermutation And Combination
Compound Interest FormulaCylinder Volume Formula
Surface Area and Volume QuestionsAlligation and Mixture Problems

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *