Home Page Youtube Twitter Google+
Home / Question Paper / CDS Previous Year Paper Download PDF! UPSC CDS Solved Exam Questions

CDS Previous Year Paper Download PDF! UPSC CDS Solved Exam Questions

CDS Previous Year Paper

CDS Previous Year Paper of 2017, 2016, 2015 and 2014 are available here !!! With the help of CDS Solved Exam Questions, students can score better marks in Exam. Combined Defense Services Exam Question Papers contain all questions that are asked in the examination. You can download CDS Model Question Paper With Answer in the form of PDF through links given below. Also scroll down this page to know the patter of exam by solving the CDS Old Question Paper.

Combined Defence Services Previous Year Paper contain question of last 5 to 7 years, which asked in CDS Examination. We, the team of www.recruitmentinboxx.com are providing some important CDS Previous Year question below on this page. Interested applicants please try to solve CDS Previous Year Question Paper to crack exam with good marks. You will face same type of question in CDS Exam, so by this you can easily solve questions in some time.

CDS Exam Covers Following Parts

  • English
  • General Knowledge
  • Elementary Mathematics

CDS Previous Year Paper

UPSC CDS Question Paper in PDF:

Subject Download PDF
2017
General Knowledge Press Here
English Press Here
Elementary Mathematics Press Here
2016
General Knowledge Press Here
English Press Here
Elementary Mathematics Press Here
2015
General Knowledge Press Here
English Press Here
Elementary Mathematics Press Here
2014
General Knowledge Press Here
English Press Here
Elementary Mathematics Press Here

CDS Previous Year Paper

1. If the surface area of a sphere is 616 square cm, what is its volume?

  1. 4312/3 cubic cm
  2. 4102/3 cubic cm
  3. 1257 cubic cm
  4. 1437 cubic cm

Ans- 4

Check Here: CDS Exam Syllabus

2. How many rational no’s are there in 1 to 1000?

  1. 998
  2. 999
  3. 1000
  4. infinite

Ans-4

3. The sum of 2 numbers is 20 and their product is 75. What is the sum of its reciprocals?

  1. 1/15
  2. 1/5
  3. 4/15
  4. 7/15

Ans- 3

4. Which one among the following vitamins is necessary for blood clotting?

  1. Vitamin K
  2. Vitamin A
  3. Vitamin D
  4. Vitamin C

Ans- 1

Check Here: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

5. FFC stands for

  1. Foreign Finance Corporation
  2. Film Finance Corporation
  3. Federation of Football Council
  4. None of the above

Ans- 2

6. The pH of human body is normally around

  1. 5 – 5.5
  2. 5- 6.5
  3. 0- 7.5
  4. 5-9.0

Ans- 3

7. Find the similar words in meaning to the underlined word in the sentence “This job is very tedious”

  1. Dull
  2. Exciting
  3. Interesting
  4. Tiresome

Ans-4

8. Find the opposite words in meaning to the underlined word in the sentence “He often went to the theatre”.

  1. seldom
  2. rarely
  3. sometimes
  4. occasionally

Ans-2

Do You Know: How to Prepare For Written Exam

9. ___________ to school yesterday?

  1. Do you walk
  2. Did you walked
  3. Did you walk
  4. Have you walked

Ans-3

10. The great Victoria Desert is located in

  1. Canada
  2. West Africa
  3. Australia
  4. North America

Ans- 3

11. The highest average salinity amongst the following seas is reported from

  1. Dead Sea
  2. Red Sea
  3. Black Sea
  4. Mediterranean Sea

Ans- 1

Read Also: How to Improve Your Memory for Studying

12. The infrared radiation by sun are strongly absorbed by

  1. carbon dioxide
  2. water vapours
  3. carbon dioxide and water vapours
  4. ozone

Ans- 1

13. Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’?

  1. Thomas Hardy
  2. Emile Zola
  3. George Orwell
  4. Walter Scott

Ans-3

14. ‘Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by

  1. Nara Muni
  2. Bharat Muni
  3. Abhinav Gupt
  4. Tandu Muni

Ans- B

Know More About: How to Score Good Marks in Exam

15. The Himalayan mountain system belongs to which of the following?

  1. Volcanic mountains
  2. Residual mountains
  3. Block mountains
  4. Fold mountains

Ans- 4

16. The HBJ Upgradation project, upgraded the capacity of HBJ pipeline from 18.2 MM SC MD to

  1. 20 MM SC MD
  2. 4 MM SC MD
  3. 3 MM SC MD
  4. 6 MM SC MD

Ans- 2

17. The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Ans- 2

Check Out: How to Make Good Study Habits for Exam

18. Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. Angstrom
  3. Newton
  4. Tesla

Ans- 1

19. The gulf that separates Finland and Sweden in Europe is

  1. the Gulf of Bothnia
  2. the Gulf of Lions
  3. the Gulf of Genoa
  4. the Gulf of Venice

Ans- 1

20. The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

  1. Rigveda
  2. Satpath Brahmana
  3. Mundak Upanishad
  4. Ramayana

Ans- 3

Must Check: 11 Tips To Remember What You Read

CDS Syllabus

Here’s a details of syllabus for CDS Examination.

English Syllabus

The question paper is designed to test your understanding of English and workmanlike use of words. Questions in English are from Synonyms, Antonyms, Reading Comprehension, Para Jumbles, Error Spotting, Jumbled Sentences, Sentence Correction and Fill in the Blanks.

General Knowledge Syllabus

General Knowledge including knowledge of current events and of such matters of everyday observation and experience in scientific aspects as may be expected of an educated person who has not made a special study of any scientific subject. The paper also includes questions on History of India and Geography of a nature.

Check Here: GK Questions with Answers

Elementary Mathematics Syllabus

  • Arithmetic

Number System – Natural numbers, Integers, Rational and Real numbers. Fundamental operations addition, subtraction, multiplication, division, Square roots, Decimal fractions.

  • Unitary method – time and distance, time and work, percentages, applications to simple and compound interest, profit and loss, ratio and proportion, variation.

Elementary Number Theory – Division algorithm. Prime and composite numbers. Tests of divisibility by 2, 3, 4, 5, 9 and 11. Multiples and factors. Factorization Theorem. H.C.F. and L.C.M. Euclidean algorithm, Logarithms to base 10, laws of logarithms, use of logarithmic tables.

  • Algebra

Basic Operations, simple factors, Remainder Theorem, H.C.F., L.C.M. Theory of polynomials, solutions of quadratic equations, relation between its roots and coefficients (Only real roots to be considered). Simultaneous linear equations in two unknowns-analytical and graphical solutions. Simultaneous linear equations in two variables and their solutions. Practical problems leading to two simultaneous linear equations or inequations in two variables or quadratic equations in one variable & their solutions. Set language and set notation, Rational expressions and conditional identities, Laws of indices.

  • Trigonometry

Sine x, cosine x, Tangent x when 0 < x < 90 degrees, Values of sin x, cos x and tan x, for x = 0, 30, 45, 60 and 90 degrees, Simple trigonometric identities, Use of trigonometric tables, simple cases of heights and distances.

  • Geometry

Lines and angles, Plane and plane figures, Theorems on (i) Properties of angles at a point (ii) Parallel lines, (iii) Sides and angles of a triangle, (iv) Congruency of triangles, (v) Similar triangles, (vi) Concurrence of medians and altitudes, (vii) Properties of angles, sides and diagonals of a parallelogram, rectangle and square (viii) Circles and its properties including tangents and normals, (ix) Loci.

  • Mensuration

Areas of squares, rectangles, parallelograms, triangle and circle. Areas of figures which can be split up into these figures (Field Book), Surface area and volume of cuboids, lateral surface and volume of right circular cones and cylinders, surface area and volume of spheres.

  • Statistics

Collection and tabulation of statistical data, Graphical representation frequency polygons, histograms, bar charts, pie charts, etc. Measures of central tendency.

Read Out: How to Prepare For Maths

Intelligence and Personality Test

In addition to the interview the candidates will be put to Intelligence Tests both verbal and non-verbal, designed to assess their basic intelligence. They will also be put to Group Tests such as group discussions, group planning, outdoor group tasks, and asked to give brief lectures on specified subjects. All these tests are intended to judge the mental caliber of a candidate. In broad terms, this is really an assessment of not only his intellectual qualities but also his social traits and interests in current affairs.

Get HereUPSC Interview Questions and Answers

How to Prepare from UPSC CDS Solved Papers?

The best way to prepare for any exam is solved questions paper. Like this if you really want to crack Combined Defense Services Exam, don’t this it’s possible without UPSC CDS Previous Year Solved Question Papers. You must download UPSC CDS Previous Year Question Papers through links that are given above. Try to solve all questions one by one by using concepts and tricks in some time. You may also take from your friends and teacher to solve questions. This is one of the best way to maintain speed to solve UPSC CDS Exam Question Paper.

Check Current Notifications of UPSC From Here:

Union Public Service Commission conducts Combined Defense Services Exam for recruitment of talented individuals in Indian Military Academy, Officers Training Academy, Indian Naval Academy and Indian Air Force Academy. Each year Exams are conducted in the month of February and November. Unmarried candidates, who have Degree of Bachelors, are eligible for this exam. After qualifying Combined Defense Services Exam, candidates have to undergo interview, which is conducted by Services Selection Board (SSB).

We hope these CDS Exam Previous Papers with Answer will help to score better marks in exam. We also update CDS Previous Year Paper time to time, so you may stay connected with us to get latest information. If you have any query about Combined Defence Services Previous Year, you may ask in comment box that is given below. We will given answer to your queries shortly right here. You may also get latest information in your mailbox by subscribing to our free mail service.

Note: You may also check this Official Link to download CDS Previous Year Paper.

 

You May Also Like To Visit This Section

CDS Eligibility Criteria UPSC CDS Notification
CDS Admit Card UPSC CDS Result
Best CDS Coaching Institute UPSC CDS 2 Exam Result
UPSC Exam Pattern UPSC Study Material

About admin

One comment

  1. how to prepare in this examination

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *