Home / Question Paper / CEED Question Papers | Last 5 Years CEED Previous Year Question Papers PDF

CEED Question Papers | Last 5 Years CEED Previous Year Question Papers PDF

CEED Question Papers

Candidates who are planning to appear in common entrance test for Design 2018 can get the CEED Question Papers now. Indian Institute of Technology (IIT), Bombay conducts CEED to offer admission to various candidates in courses such as Master of Design (MDes) and PhD programmes. The candidates who want to participate in this entrance exam can get the CEED solved question papers for last 5 years which are given in the downwards section in a PDF form. CEED Previous Year Question Papers will not only help you to get familiar with the pattern of the exam but it will also help you to achieve success. Solving the previous year papers is a crucial part of the process of preparation. So candidates, if you want to secure higher marking in the entrance test then you must start your preparation through CEED Question Papers.

The main motive to conduct the CEED exam is to assess the candidate’s aptitude for design, logical skills, and communication skills. So you are suggested to practice more and more from the CEED question papers. This will help you to gain knowledge regarding the pattern of the exam. More information CEED previous year question papers with solutions pdf along with the CEED Question Papers on the below section of this page which is well planned and structured by the team of www.recruitmentinboxx.com.

CEED Question Papers

CEED Previous Year Question and Answers

Here are some CEED question papers with answers, you may have a look on the solved question and answers and start preparation for the entrance exam.

Question1) In context of digital photography, what does the term “f-stop” mean?

  • Magnification factor
  • Ratio of focal length to diameter of aperture
  • Ratio of distance of the object to focal length
  • Ratio of depth of field to magnification factor

Answer: 2

Question 2) Which of the following legendry Indian animator made the film ‘The Bead Game’ that won several international awards?

  • Suresh
  • Anant Pai
  • V G Samant
  • Ishu Patel

Answer: 4

Question 3) You are asked to design a house for people living in desert. Which of the following method will you prefer to make the roof

  • Wooden planks laid sidewise
  • Asbestos sheet
  • Roof made of thatched leaves
  • Baked mud bricks

Answer: 4

Read Also: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question 4) In digital photography, the term ‘F-number’ refers to the ratio between

  • Exposure and aperture diameter
  • Focal length and the aperture diameter
  • ISO and exposure
  • Exposure and shutter speed

Answer: 2

Question5) Who directed the recent film ‘Baahubali: The Beginning’

  • Raghavendra Rao
  • Mani Ratnam
  • S. Rajamouli
  • Basu Bhattacharya

Answer: 3

Question6) In an anologue wristwatch, what is the angle between minute hand and hour hand at 3:15?

  • 90 degrees
  • 0 degrees
  • 20 degrees
  • 5 degrees

Answer: 4

Question7)  Who designed Indian flag?

  • Mahatma Gandhi
  • Pingali Venkayya
  • Rabindranath Tagore
  • Sarvepalli Radhakrishnan

Answer: 2

Question8) The process of enlarging an existing hole using single point tool is called

  • Drilling
  • Enlarging
  • Boring
  • Turning

Answer: 3

Check Here: CEED Syllabus

Question9) Three plane, square mirrors are placed at right angle to each other. A ray of light is shone on the first mirror at 45 degrees. At what angle will the reflected ray intersect the incoming ray?

  • 45 degrees
  • 90 degrees
  • Rays will be parallel
  • Data is insufficient to determine the answer

Answer: 4

Question10) Two torches are given; one emits red light and the other emits blue light of equal intensity. If both the lights are made to shine at a spot at same time, the resultant colour of the light will be ___?

  • Violet
  • Magenta
  • Purple
  • Dark grey

Answer: 2

Question11) Pick out the correct statement about differential used in automotives

  • Differential Is always located on the rear axle
  • Reduces the wear of the axle
  • Allows wheels to run at different speeds
  • Improves fuel efficiency of the automotive

Answer: 3

Question12) Dilip Chhabria is best known as

  • Animator
  • Illustrator
  • Product designer
  • Automobile designer

Answer: 2

Also Read: Tips to Get 100% Results in Exams

Question13) which of the following file format is lossless

  • JPEG
  • PNG
  • BMP
  • SVG

Answer: 2

Question14) Who is known as “Father of Indian Cinema?”

  • Shyam Benegal
  • Satyajit Ray
  • Raj Kapoor
  • Dadasaheb Phalke

Answer: 4

Question15) The following part is made out of aluminium block of 50 x 40 x 10 mm. Which of the following is the best process to make the rounded corners and pockets inside?

  • Turning
  • Drilling
  • Milling
  • Rolling

Answer: 3

Question16) A smooth, long, flexible strip used to draw a smooth curve through several points on a plane is called ___?

  • Ruler
  • French curves
  • Stripe
  • Spline

Answer: 4

Do You Know: How to Prepare For Written Exam

Question17)  A farmer owns a rectangular farm that has a road on all the four sides. He starts from one corner of the field and walks north. After going 600 meters, he takes a right turn and walks another 400 meters. Again he takes a right and walks for 100 meters Estimate the minimum distance between his starting point and the current position.

  • 360 m
  • 500 m
  • 420 m
  • None of the above

Answer: 1

Question18) Find the odd man out

  • Wings of Fire
  • Ignited Minds
  • Letters for a Nation
  • India 2020

Answer: 3

Question19) Which color does not occur in standard Google logo?

  • Blue
  • Green
  • Purple
  • Yellow

Answer: 3

Also Read: How to Score Good Marks in Exam

Question20) With a 50 mm lens when you change aperture from 2.8 to 8, the depth of field of the image will

  • Increase
  • Decrease
  • Remain unchanged
  • None of the above

Answer: 1

Direct Link to Download PDF>>> CEED previous year question papers

YearSample Paper
2017Click here
2016 Question Paper 1Click here
2016 Question Paper 2Click here
2015Click here
2014Click here
2013Click here
2012Click here
2011Click here
2010Click here


Candidates you are advised to prepare according to the CEED Question Papers and get yourself ready to appear in the exam. For any query regarding CEED exam question papers, you may write us in the below stated comment box, we will soon try to solve your queries. You may also follow us on Facebook and Google Plus, as we update all the information regarding CEED question papers with solutions or you can get all the updates related to CEED previous year question papers with solutions by subscribing to our web portal that is www.recruitmentinboxx.com.

You may also like to visit this Section

CEED Exam CEED Admit Card
How to Make Good Study Habits for ExamCEED Application Form
How To Reduce Negative Marking In Exam11 Tips To Remember What You Read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *