Twitter Google+
Breaking News
Home / Question Paper / CMAT Previous Year Question Papers, Download Solved Model Paper Online

CMAT Previous Year Question Papers, Download Solved Model Paper Online

CMAT Previous Year Question Papers

CMAT Previous Year Question PapersGrab This Chance & Download Free of Cost CMAT Previous Year Question Papers From Here. Get CMAT Old Solved Model Paper in PDF form through Online mode. Candidates who are preparing for the CMAT Entrance Exam and looking for CMAT Previous Year Question Papers 2017 than you can check from here. From this page candidates can easily Download Solved Model Paper Online. Students must choose the best sources for their preparation and CMAT Previous Year Question Papers are one of the sources for practice.

Common Management Aptitude Test (CMAT) is computer based national level test for admission of MBA courses which is conducted twice a year by All India Council for Technical Education (AICTE).You must practice the questions given below to score highest rank in the examination and increase your speed and accuracy.

Team of www.recruitmentinboxx.com is providing you section wise question with answers below. These questions will be beneficial for you. CMAT 2017 Entrance Exam is on the starting edge and this is the moment when the students must give final touch to their preparation, so better practice here we are providing CMAT Previous Year Question Papers.

CMAT Previous Year Question Papers

Section – I: Quantitative Techniques & Data Interpretation

Ques1. Ram invested Rs.2, 500 each in two investment schemes viz. Compound Interest Scheme, interest being compounded annually and Simple Interest Scheme. If the difference between the CI and SI is Rs.100 after 2 years, what is the rate of interest per annum, if it is same for both the schemes?

  1. 20%
  2. 18%
  3. 10%
  4. 5%

Ans. 1

Get Details On: CMAT Syllabus

Ques2. Three parts of 32% H2SO4 is mixed with ‘n’ parts of 20% H2SO4 to form a 24.5% H2SO4 solution. What is the value of ‘n’?

  1. 5
  2. 3
  3. 8
  4. 4

Ans. 1

Ques3. A family consists of father, mother, son and daughter. Ratio of the weight of the father to the weight of the son is 3:2. Ratio of the weight of the son to the weight of the mother is 5:6. If the weight of the daughter is 35 kg, half the weight of the father, find the weight of the mother.

  1. 42 kg
  2. 56 kg
  3. 6 kg
  4. Cannot be determined

Ans. 2

Ques4. The first term and the common difference of an arithmetic progression are the same. If the tenth term of the arithmetic progression is 250, then find the sum of its first 10 terms.

  1. 1250
  2. 2750
  3. 1375
  4. 625

Ans. 3

Read Out: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Ques5. Ratio of the 15th term to the 4th term of an arithmetic progression is 13 : 6. Find the respective ratio of its first term to the common difference.

  1. 7:39
  2. 39:7
  3. 7:45
  4. 45:7

Ans. 4

Ques6. If the first term of an arithmetic progression is 7 and the common difference is 0.6, then what is the sum of the first 12 terms of the arithmetic progression?

  1. 6
  2. 4
  3. 6
  4. 4

Ans. 1

Ques7. Stations A and B are 1200 km apart. The ratio of the speeds of Harish and Sunil is 3:2. If Harish and Sunil start from stations A and B respectively and meet for the first time at a point C, then what is the distance between the point C and the station B?

  1. 240 km
  2. 360 km
  3. 480 km
  4. 720 km

Ans. 3

Do You Know: How to Prepare For Written Exam

Ques8. The numbers P and Q when divided by a certain divisor leave remainders 32 and 19 respectively. When P + Q is divided by the same divisor, the remainder is 13. What is the divisor?

  1. 51
  2. 19
  3. 38
  4. Cannot be determined

Ans. 3

Ques9. A jar contains 36 liters solution of milk and water in the ratio of 5 : 7 respectively. Out of this, 24 liters solution is taken out and replaced with water. What is the quantity of water (in liters) present in the final solution?

  1. 27
  2. 31
  3. 29
  4. 30

Ans. 3

Ques10. The difference between the third and the first term of a geometric progression is 3. If the first term and the common ratio are positive integers, then find the sum of the first three terms of the progression?

  1. 6
  2. 7
  3. 9
  4. 10

Ans. 2

Section – II: Logical Reasoning

Ques1. In a marriage, Ram saw a girl and told his father that the girl was the granddaughter of the father of the only child of the lady whom he addressed as grandmother. How is the girl related to Ram?

  1. Aunt
  2. Cousin
  3. Sister
  4. Cannot be determined

Ans. 3

START: Logical Reasoning Test

Ques2. In a certain code language, CATALYST is coded as 242672615287, how will ENZYME be coded in the same code language?

  1. 5142625135
  2. 2213121422
  3. 2214121422
  4. 5142625145

Ans. 2

Ques3. Find the missing term in the following series. 61, 113, 181, ? , 365, 481

  1. 265
  2. 255
  3. 275
  4. 245

Ans. 1

Ques4. Eight members – P, Q, R, S, T, V, H and L – are sitting in two rows with equal number of members in each row. Members of one row are facing North and those in the other row are facing South. Each member in one row is sitting exactly opposite to a member in the other row. P is sitting in row facing North, to the immediate right of H, who is sitting exactly opposite to R. L is sitting to the immediate right of R and S is sitting exactly opposite to T, who is sitting to the immediate right of P. V is not sitting at any of the ends of any row.

Which of the following pairs of members are sitting exactly opposite to each other?

  1. VQ
  2. LV
  3. VH
  4. VP

Ans. 4

Ques5. While speaking to a lady, Aryan said “You are the mother of the daughter of the only son of the wife of the father of my sister’s father”. How is the lady related to Aryan?

  1. Mother
  2. Aunt
  3. Sister
  4. Cannot be determined

Ans. 1

Must Read: How to Prepare Reasoning for Exams

Ques6. Find the next term in the series: 25, 52, 38, 83, 50, 5, 126, ____

  1. 36
  2. 111
  3. 534
  4. 621

Ans. 4

Ques7. A cube is painted red on all of its faces and then cut into 64 identical smaller cubes. How many of these smaller cubes have exactly two faces painted red?

  1. 12
  2. 16
  3. 24
  4. 32

Ans. 3

Ques8. A is to the South of B who is to the East of C. E is to the East of D who is to the North of C. What is the direction of D with respect to A?

  1. North-west
  2. West
  3. East
  4. South-west

Ans. 1

Ques9. Find the next term in the series: B6D, C9F, E15J, H24P, ____

  1. L27X
  2. K27X
  3. K36X
  4. L36X

Ans. 4

Also Check: How to Improve Your Memory for Studying

Ques10. Five students – A, B, C, D and E – are standing in a row from left to right in ascending order of their heights. A is neither the shortest nor the tallest; exactly 3 students are shorter than D and exactly3 students are taller than E. If C is at the extreme right end, then the correct order from left to right is

  1. BDAEC
  2. BEADC
  3. EBADC
  4. BAEDC

Ans. 2

Section – III: Language Comprehension

Ques1. Select the pair of words which exhibit the same relationship between each other as the capitalized pair of words.

BEWILDERMENT : CONFUSION :

  1. Fantod : Nervousness
  2. Bewitched : Alliteration
  3. Bursa : Sack
  4. Coracle : lodestar

Ans. 1

Ques2. There are two blanks in the following sentence. From the pairs of words given, choose the one that fills the blanks most appropriately. The first word in the pair should fill the first blank. Because of its tendency to _____ , most Indian art is _____ Japanese art, where symbols have been minimized and meaning has been conveyed by using the method of the merest suggestion.

  1. overdraw, similar to
  2. understate, reminiscent of
  3. imitate, superior to
  4. sentimentalise, supportive of

Ans. 1

START: English Grammer Quiz

Ques3. There are two blanks in the following sentence. From the pairs of words given, choose the one that fills the blanks most appropriately. The first word in the pair should fill the first blank. Indian poetry _____ monsoon season as the most romantic, when _____ lovers meet, and dark clouds carry the message of love.

  1. discerns, disturbed
  2. visualizes, parted
  3. perceives, united
  4. considers, disturbed

Ans. 2

Ques4. The idiom given below is followed by four alternatives. Choose the option which best expresses its meaning. Get down to brass tacks

  1. To begin to talk in plain, straightforward terms
  2. To begin to discuss secret matters
  3. To start unraveling the mystery
  4. To get into the thick of a problem

Ans. 4

Ques5. The idiom given below is followed by four alternatives. Choose the option which best expresses itsmeaning. Ride hell for leather

  1. To work hard for a small accomplishment
  2. To adopt false means to succeed
  3. To ride with furious speed
  4. To earn money by all means

Ans. 3

Ques6. In the following question, a related pair of words is followed by four pairs of words. Select the pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

MOSAIC : TILE ::

  1. Document : Author
  2. Portrait : Paint
  3. Fabric : Tapestry
  4. Coverlet : Cloth

Ans. 2

Know More About: How To Prepare English For Competitive Exams

Ques7. Choose the option that is closest in meaning to the capitalized word.

CADENCE

  1. Languid
  2. Credit
  3. Rhythm
  4. Effluence

Ans. 3

Ques8. Choose the option that is closest in meaning to the capitalized word.

HACKNEYED

  1. Phony
  2. Respite
  3. Trite
  4. Elaborate

Ans. 3

Ques9. Choose the option that is most opposite in meaning to the capitalized word.

EPHEMERAL

  1. Ethereal
  2. Eternal
  3. Evanescent
  4. Exigent

Ans. 2

Read Here: How to Score Good Marks in Exam

Ques10. Choose the option that is most opposite in meaning to the capitalized word.

PARSIMONIOUS

  1. Lavish
  2. Successful
  3. Prudent
  4. Harmonious

Ans. 1

Section – IV: General Awareness

Ques1. Which of the following river originates at Amar Kantak?

  1. Narmada
  2. Tapti
  3. Shipra
  4. Mahi

Ans. 1

Ques2. Who is the chairman of Indian Space Research Organization?

  1. Radhakrishnan
  2. P.J Abdul Kalam
  3. K Shivakumar
  4. K. Alex

Ans. 1

Get Here: GK Questions with Answers

Ques3. Which of the following is a joint venture between the Sistema of Russia and Shyam Group of India?

  1. MTS India
  2. Aircel
  3. Micromax
  4. com

Ans. 1

Ques4. Who is the current men’s singles world champion in badminton?

  1. Lee Chong Wei
  2. Lin Dan
  3. Cheng Jin
  4. Peter Gade

Ans. 2

Ques5. The first Economic Census of India was conducted in year

  1. 1951
  2. 1967
  3. 1977
  4. 1991

Ans. 3

Ques6. Which of the following players recently announced hid retirement from the Tennis?

  1. Andy Murry
  2. Rafael Nadal
  3. Roger Federer
  4. Andy Roddick

Ans. 4

Must Read: How to Make Good Study Habits for Exam

Ques7. Dr. VergheseKurien is related with:

  1. Yellow Revolution
  2. Green Revolution
  3. Blue Revolution
  4. White Revolution

Ans. 4

Ques8. Which of the following countries is not a member of The Mekong-Ganga Cooperation (MGC)?

  1. China
  2. Cambodia
  3. Lao Peoples Democratic Republic
  4. Myanmar

Ans. 1

Ques9. Which of the following countries is known as the ‘Rock of Polynesia’?

  1. Tonga
  2. New Zealand
  3. Nieu
  4. Samoa

Ans. 3

Best Tips: 11 Tips To Remember What You Read

Ques10. Recently, a special court convicted 32 people, in infamous 2002 Naroda Patiya riots case. Naroda Patiya riots are related with:

  1. Punjab
  2. Maharashtra
  3. Gujarat
  4. Uttar Pradesh

Ans. 3

The Total time of the CMAT exam is 180 minutes and negative marking is also there. So firstly try to solve the question for which you are sure to get good marks. For more details about CMAT admit card, result, syllabus, exam pattern, etc., candidates may visit our web portal www.recruitmentinboxx.com.

You May Also Like To Visit This Section

CMAT Notification CMAT Result
CMAT College List CMAT Admit Card
Tips to Get 100% Results in Exams Get Rid Of Sleeping While Studying
How To Reduce Negative Marking In Exam How To Write On Exam Paper Faster & Better

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *