Home / Question Paper / CSIR UGC NET Question Papers | Previous Year Papers, CSIR NET Exam Solved PDF

CSIR UGC NET Question Papers | Previous Year Papers, CSIR NET Exam Solved PDF

CSIR UGC NET Question Papers

Council of Scientific and Industrial Research will organize CSIR-UGC NET on 17-06-2018. Those who have enrolled for CSIR NET Exam may get CSIR UGC NET Question Papers PDF and CSIR NET Previous Year Solved Papers from here.

MCQ Examination (Joint CSIR – UGC Test) will be organized for Award of Junior Research Fellowship (JRF) NET and appointment for Lecturer (NET) posts. Those who will participate in exam may get CSIR UGC NET Question Papers from below of page.

CSIR UGC NET Previous Year Question Papers:

Aspirants may download CSIR UGC NET Solved Previous Year Papers for five subjects viz., Life Sciences, Mathematical Sciences, Earth, Physical Sciences Chemical Sciences, Atmospheric, Ocean and Planetary Sciences from here.

By referring CSIR UGC NET Question Papers, you will understand level of questions asked in paper. To grab more stuff about CSIR UGC NET Previous Year Question Papers, take a look of below page well designed by team of www.recruitmentinboxx.com

CSIR UGC NET Question Papers

CSIR UGC NET Question Papers PDF:

You may hit on links placed below to get CSIR UGC NET Question Papers. CSIR UGC NET Previous Year Question Papers will help you a lot in preparation. Get CSIR UGC NET Question Papers for all subjects from here.

General Sciences -Part A (Common)Chemical Sciences-Part B & C
Earth Sciences -Part B & CLife Sciences -Part B & C
Mathematical Sciences -Part B & CPhysical Sciences -Part B & C

CSIR UGC NET Previous Year Question Papers

Ques 1: Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Ans: 2

Ques 2: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Ans: 2

Ques 3: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. Copper
  2. Magnesium
  3. Iron
  4. Calcium

Ans: 2

Ques 4: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Ans: 1

Get Here Detailed: CSIR UGC NET Syllabus

Ques 5: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Ans: 2

Ques 6: The gas usually filled in the electric bulb is

  1. nitrogen
  2. hydrogen
  3. carbon dioxide
  4. oxygen

Ans: 1

Ques 7: Washing soda is the common name for

  1. Sodium carbonate
  2. Calcium bicarbonate
  3. Sodium bicarbonate
  4. Calcium carbonate

Ans: 1

Ques 8: Which of the gas is not known as green house gas?

  1. Methane
  2. Nitrous oxide
  3. Carbon dioxide
  4. Hydrogen

Ans: 4

Ques 9: Bromine is a

  1. black solid
  2. red liquid
  3. colourless gas
  4. highly inflammable gas

Ans: 2

Check Reference Books Here: CSIR UGC NET Books

Ques 10: The hardest substance available on earth is

  1. Gold
  2. Iron
  3. Diamond
  4. Platinum

Ans: 3

Ques 11: The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is

  1. bitumen
  2. anthracite
  3. lignite
  4. peat

Ans: 4

Ques 12: Tetraethyl lead is used as

  1. pain killer
  2. fire extinguisher
  3. mosquito repellent
  4. petrol additive

Ans: 4

Ques 13: The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

  1. Argon
  2. Xenon
  3. Helium
  4. Krypton

Ans: 3

Ques 14: The gases used in different types of welding would include

  1. oxygen and hydrogen
  2. oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
  3. oxygen, acetylene and argon
  4. oxygen and acetylene

Ans: 4

Get List of: UGC NET Exam Coaching Centers

Ques 15: The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called

  1. osmosis
  2. deliquescence
  3. efflorescence
  4. desiccation

Ans: 2

Ques 16: The average salinity of sea water is

  1. 3%
  2. 5%
  3. 5%
  4. 2%

Ans: 2

Ques 17: When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed

  1. without any change in the weight of the nail
  2. with decrease in the weight of the nail
  3. with increase in the weight of the nail
  4. without any change in colour or weight of the nail

Ans: 3

Ques 18: Among the various allotropes of carbon,

  1. coke is the hardest, graphite is the softest
  2. diamond is the hardest, coke is the softest
  3. diamond is the hardest, graphite is the softest
  4. diamond is the hardest, lamp black is the softest

Ans: 3

Check Out Marking Scheme Here: UGC NET Exam Pattern

Ques 19: Heavy water is

  1. deuterium oxide
  2. PH7
  3. rain water
  4. tritium oxide

Ans: 1

Ques 20: The group of metals Fe, Co, Ni may best called as

  1. transition metals
  2. main group metals
  3. alkali metals
  4. rare metals

Ans: 1

Press here for CSIR UGC NET Question Papers Official Link

Procedure to get CSIR UGC NET Question Papers:

  • Visit official portal of organization i.e. csirhrdg.res.in
  • You may scroll down the page & press on ‘Model questions for CSIR UGC NET for JRF & LS’ link.
  • At new page, choose subject for which you want to download CSIR UGC NET Question Papers.
  • CSIR UGC NET Previous Year Papers in PDF form will open up at your screen.
  • Save CSIR UGC NET Previous Year Question Papers & plan out your preparation accordingly.

Note:

Refer CSIR UGC NET Question Papers from this page. Visit its Official Link to know more about CSIR UGC NET Previous Year Papers. You may bookmark our portal www.recruitmentinboxx.com for receiving more updates.

You May Also Like To Check This Section:

CSIR UGC NET ResultCSIR UGC NET Answer Key
CSIR UGC Net Admit CardCSIR UGC NET Cut Off Marks
UGC NET Challan FormUGC NET Commerce Syllabus
UGC NET SyllabusHow to Prepare For UGC NET Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *