Home / Current Affairs / Current Affairs April 2018 pdf (in Hindi/Tamil) Download Latest Quiz

Current Affairs April 2018 pdf (in Hindi/Tamil) Download Latest Quiz

Current Affairs April

Current Affairs covers all important events concerning business, sports, education, money, politics etc. We are providing Current Affairs April PDF (in Hindi/Tamil). You may download Current Affairs April PDF along with Latest Quiz Questions & Answers.

Current Affairs April 2018 is having all the latest news as well as updates happening around us. Those preparing for competitive exam may refer Current Affairs April to stay updated with latest events.

April Current Affairs:

In competitive exam, one section is of General Awareness where examinee knowledge with latest current events is checked out. Get all important questions asked of General Awareness section as asked in IAS, SSC, and Bank PO/clerks Exam.

Grab all details about Current Affairs April 2018 PDF, latest quiz questions & answers from below of this page tailored by team members of www.recruitmentinboxx.com. You may also download April Current Affairs PDF.

Current Affairs April

अप्रैल 2018 करंट अफेयर्स अति महत्वपूर्ण घटनाक्रमों पर आधारित इस पेज पर दिए गए है, जो उम्मीदवार competitive exam की तैयारी कर रहे है, वह करंट अफेयर्स अप्रैल पीडीऍफ़ डाउनलोड करे/ Competitive Exam में प्रकाशित होने वाले प्रश्नों और लेखों का समावेश है। करंट अफेयर राजनीतिक, संवैधानिक, वैज्ञानिक, पुरस्कार और सम्मान सभी यहाँ पर उपलब्ध है।

ஏப்ரல் 2018 நடப்பு விவகாரங்களில் மிக முக்கியமான முன்னேற்றங்கள், போட்டியிடும் பரிசோதனையை தயாரிக்கும் வேட்பாளர்கள், போட்டியிடும் பரீட்சைகளில் வெளியிடப்படும் தற்போதைய விவகாரங்கள் APR pdf / கேள்விகள் மற்றும் கட்டுரைகள் ஆகியவற்றை அடிப்படையாகக் கொண்ட இந்த பக்கத்தில் வழங்கப்படுகிறது. தற்போதைய விவகாரங்கள், அரசியல், அரசியலமைப்பு, அறிவியல், பரிசுகள் மற்றும் கௌரவங்கள் இங்கு கிடைக்கின்றன

You Can Also Check: Latest Current Affairs

Highlights of Current Affairs April 2018:

  • Atal Innovation Mission ink SOI with SAP Global to foster innovation
  • Department of Posts launches Cool EMS Service between India and Japa
  • India’s first insect museum opened in Tamil Nadu
  • National Conference on Down Syndrome held in New Delhi
  • Ministry of Culture organises Madhavpur Mela in Gujarat
  • AAI signs MoU with Assam Government to develop villages in Kamrup district
  • ISA, India sign Host Country Agreement
  • Surat: First district to have 100% solar powered health centres
  • Exim Bank extends $500 million loan facility to 15-nation ECOWAS
  • Skill India partners with Ministry of Power for implementation of Saubhagya Scheme
  • GPI Tracker system: SWIFT broadens payment tracking capabilities
  • Government launches E-Tribes India on e-commerce platforms
  • TESS: NASA, SpaceX collaborate to search for exoplanets
  • Government may relax protected area permit rules
  • Chhattisgarh wins National Water Digest Award
  • Canadian mathematician Robert P. Langlands wins Abel Prize 2018
  • Indian Navy’s warship INS Ganga decommissioned
  • Krem Puri: World’s longest sandstone cave discovered in Meghalaya
  • ISRO postpones launch of Chandrayaan-2 mission
  • ISRO–BHEL tie up for Production of Space Grade Lithium-Ion Cells
  • GSL delivers second AOPV to Sri Lankan Navy Ahead of Schedule
  • JS Rajput nominated as India’s representative to Executive Board of UNESCO
  • MCX launches world’s first brass futures contracts…
  • India’s first sign language dictionary of 3000 words launched
  • NAIPUNYA RATHAM: Andhra Pradesh Government launches World on Wheels
  • First National Conference on Drug Law Enforcement held in New Delhi
  • Videsh Aaya Pradesh ke Dwaar: MEA launches engagement programme with Regional Media
  • Government releases Draft policy on Defence Production

Press Here For Current Affairs April 2018 PDF

Latest Current Affairs Quiz Questions:

Ques 1: Which place Awarded as Most Visited Place of the World?

  1. Golden temple
  2. Tajmahal
  3. Odisha Sun temple
  4. Qutub Minar

Ans: 1

Ques 2: Which union ministry has approved Rs. 5000 crore in financial year 2017-18 for Indian Railway Finance Corporation (IRFC) bonds to be subscribed by Life Insurance Corporation (LIC)?

  1. Minister of Civil Aviation
  2. Minister of Railways
  3. Minister of Corporate Affairs
  4. Ministry of Finance

Ans: 4

Ques 3: Which state government plens to set up 100 Mld Seawater Desalination Plant?

  1. Uttar Pradesh
  2. Assam
  3. Bihar
  4. Gujarat

Ans: 4

Get Here, Updated: GK Current Affairs

Ques 4: Which state government pitches for Chief Secretary Ratna Prabhas extension?

  1. Karnataka
  2. Andhra Pradesh
  3. Bihar
  4. Haryana

Ans: 1

Ques 5: On which date, Less Traffic Day was observed in Bengaluru?

  1. 13th Mar
  2. 12th Mar
  3. 11th Mar
  4. 10th Mar

Ans: 3

Ques 6: Which bank has introduced ‘Vikas She Plus’ loan scheme for women entrepreneurs?

  1. APGVB
  2. KVGB
  3. APGB
  4. Syndicate Bank

Ans: 2

Ques 7: GIFT and this signs MoU to promote IFSC operations.

  1. Deloitte
  2. Cognizant
  3. Panasonic
  4. Aditya Birla

Ans: 1

Check Also: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Ques 8: Who of the following introduces Universal Real-Time Payment Tracking?

  1. SWIFT
  2. Hyundai
  3. Maruti Suzuki
  4. Ford

Ans: 1

Ques 9: This company opens the Garage in Hyderabad recently.

  1. TCS
  2. Infosys
  3. Microsoft
  4. Accenture

Ans: 3

Ques 10: Which insurance company has come up with India’s first ever insurance cover for individual victims of cyber crime?

  1. ICICI
  2. Muthoot Finance
  3. LIC
  4. Bajaj Allianz

Ans: 4

Ques 11: What amount of financial assistance will be granted to the pregnant women who undergo institutional delivery under Maternity Benefit Scheme as per Budget 2017?

  1. Rs 2000
  2. Rs 4000
  3. Rs 6000
  4. Rs 8000

Ans: 3

Also Check: Pratiyogita Darpan Online

Ques 12: How much amount will be provided by NITI Aayog to every district to encourage digital payment system?

  1. Rs 1 lakh
  2. Rs 2 lakh
  3. Rs 5 lakh
  4. Rs 10 lakh

Ans: 3

Ques 13: What is the position of India for the automobile market in the world?

  1. 3
  2. 5
  3. 4
  4. 8

Ans: 3

Ques 14: What is the India’s GDP growth rate forecast for year 2018, as per latest report by Moody’s Investors Service?

  1. 6 %
  2. 7 %
  3. 5 %
  4. 8 %

Ans: 1

Ques 15: Emma Morano, the world’s oldest person who passed away, hailed from which country?

  1. Norway
  2. Italy
  3. Jamaica
  4. France

Ans: 2

Must Check: Awards And Honours Current Affairs

Note:

All information about Current Affairs April 2018 PDF will help you a lot. Stay connected with us at www.recruitmentinboxx.com for knowing more updates about latest government jobs etc.

You May Also Like To Check This Section

Political Current AffairsMeetings And Summits Current Affairs
Sports Current AffairsRailway Current Affairs
Science & Technology Current AffairsDefence Current Affairs
List of Important Books And AuthorsBanking Current Affairs

One comment

  1. sir plz send me ap pharmacy polytechnic lecturer previous question papers or model papers plz help me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *