Home / Current Affairs / Current Affairs July 2018 Latest Monthly Updates Hindi/English GK Quiz Online

Current Affairs July 2018 Latest Monthly Updates Hindi/English GK Quiz Online

Current Affairs July 2018

Get Current Affairs July 2018 on this page!! By reading Latest Monthly Updates in English as well as Hindi you will be able to connect with all areas of curriculum and get knowledge of wide range of topics.

For your convenience here we are also providing GK Quiz Online which contains questions related to Business, sports, education, and employment, national or international level.

Latest Current Affairs for July 2018- Get Here

To grab academic knowledge is not enough for cracking any competitive or entrance examination. There’s a need for you to stay updated with what’s happening all over the world.

We the team of www.recruitmentinboxx.com is providing you complete information of Current Affairs July 2018. Through this you will get the information regarding every event happening around the world.

Current Affairs July 2018

Highlights of July 2018

  • 3,000 Van Dhan Kendras to come up under Van Dhan scheme of the Ministry of Tribal Affairs
  • Dhan Kendras involving 30,000 SHGs across the country under the Van Dhan Scheme of the Ministry of Tribal Affairs.
  • Committee to study for 1000MW floating solar power plant in Ujani Dam: Maharashtra government
  • Two-day training workshop on cyber crime targeting children begins in New Delhi
  • ‘Paani Bachao, Paise Kamao’ campaign launched aimed at checking depletion of underground water in Punjab
  • Haryana village panchayat passes ‘No toilet, no bride’ resolution
  • Establishment of independent Board of Management for urban co-operative banks for daily up keeping of business: RBI
  • Bajaj Finance overtakes Axis Bank in market cap : BSE Data
  • Airtel retains BBB- rank : Fitch

Press Here For Current Affairs July 2018 PDF

GK Quiz Online

Question 1: Name the Union Minister who died on May 18, 2017 at the age of 60?

  1. Gopinath Munde
  2. Karan Singh
  3. Anil Madhav Dave
  4. Sunderlal Patwa

Answer: 3

Question 2: How many days the birth Anniversary of Rabindranath Tagore celebrated?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 7 days
  4. 5 days

Answer. 4

Question 3: US Scientists has developed world’s first microchip called _____________that equipped with 1,000 processors and is thought to be the fastest chip designed in a university lab.

  1. MegaCore
  2. KiloCore
  3. GigaCore
  4. TeraCore

Answer: 2

Get Here Month Wise: Latest Current Affairs

Question 4: Which rocket launcher successfully took off with two telecoms satellites into space from KOUROU, in French Guiana?

  1. Ariane 1
  2. Ariane 2
  3. Ariane 3
  4. Ariane 5

Answer: 4

Question 5: Which part of the Earth emits carbon dioxide levels exceeded 400 parts per million for the first time in 4 million years?

  1. North pole
  2. Equator
  3. South Pole
  4. Volcano

Answer: 3

Question 6: Who has became the oldest Olympic torch bearer at the age of 106 years in the Amazonian city of Macapa?

  1. Aida Germanque
  2. Alexander Kaptarenko
  3. Muktha Ugandue
  4. Sadith Kumpade

Answer: 1

Question 7: Erstwhile Maharashtra Director General of Police has been passed away in Mumbai at the age of 90 years. Who is he?

  1. Suryakant Jog
  2. Sathyanath Chand
  3. Suryakumar Chand
  4. Surya Krishnan

Answer: 1

Check Also: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Question 8: India won which medal in the 36th edition of the Hockey Champions Trophy held in London?

  1. Gold
  2. Silver
  3. Bronze
  4. None of the Above

Answer: 2

Question 9: Which Aerospace company successfully deployed two satellites but the Falcon 9 rocket crashed into its drone ship in the Atlantic Ocean?

  1. Tase Global
  2. Kun Aerospace
  3. Mahindra Aircraft
  4. SpaceX

Answer: 4

Question 10: Which Shipyard handed over the Fast Patrol Vessel ICGS Aryaman to Indian Coast Guard will be operated from the Coast Guard Station at Kochi?

  1. Cochin
  2. Mumbai
  3. Odisha
  4. Vizahakapatnam

Answer: 1

Question 11: International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is being observed every year on which date to raise awareness to put an end to violence?

  1. June 18th
  2. June 19th
  3. June 20th
  4. June 21st

Answer: 2

Question 12: Which country gave assurance to supply the Uranium legally to use the nuclear energy peacefully?

  1. Namibia
  2. Sri Lanka
  3. Argentina
  4. Russia

Answer: 1

Question 13: Which summit will be inaugurated by the Prime Minister Shri Narendra Modi?

  1. G7 Summit
  2. SAARC summit
  3. Shanghai Cooperation Organisation (SCO)
  4. Economic Cooperation Organization (ECO) Summit

Answer: 3

Question 14: Which year United Nations warns of Clean Water Shortages will occur?

  1. 2050
  2. 2040
  3. 2046
  4. 2006

Answer: 1

Get Here Month Wise: Pratiyogita Darpan Online

Question 15: Which country loses its Fast Growing Economy Tag to China?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Indonesia
  4. England

Answer. 2

Question 16: Which organisation warned about the issue of Clean Water Shortages by 2050?

  1. United Nations Organisation
  2. National Green Tribunal
  3. National Institute of Technology
  4. International Environmental Change Institute

Answer: 1

Question 17: Which country is among top five consumer markets in Asia ?

  1. India
  2. France
  3. Australia
  4. China

Answer: 1

Question 18:  National Aquarium in Baltimore decided to create an Ocean side first sanctuary for Bottle Nose dolphins in which continent?

  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. North America

Answer: 4

Question 19: Which country scientists have grown a living bone in the lab to repair large defects in the head and face of patient?

  1. Japan
  2. India
  3. United States
  4. Norway

Answer: 3

Practice Free Mock Test: Online Test Series

Question 20: Who has been awarded with Vivian Fonseca Scholar Award at the ADA’s 76th scientific sessions in New Orleans, Louisiana?

  1. Shashank S Shah
  2. Shanmuk S Shah
  3. Chaturvedi S Shah
  4. Mahayana S Shah

Answer: 1

Last Words

Through the information provided on this page about Current Affairs July 2018 you can boost up your knowledge as well as skills. Apart of this, you can prepare well for competitive examination. Keep visiting our web portal to know more updates about Current Affairs July.

You May Also Like To Visit This Section

Latest Private JobsSarkari Naukri- Latest Jobs
Top 100 Career OptionsStudent Success Strategies
Science & Technology Current AffairsRailway Current Affairs
Sports Current AffairsDefence Current Affairs
Political Current AffairsList of Important Books And Authors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *