Home / Question Paper / CUSAT CAT Previous Year Question Papers | with Answers Free Download pdf

CUSAT CAT Previous Year Question Papers | with Answers Free Download pdf

CUSAT CAT Previous Year Question Papers

Here we have given CUSAT Previous Year Question Papers for the ease of the candidates who are preparing for the CUSAT CAT Exam. Cochin University of science and technology conducts the entrance exam to offer admission in post graduate programmes.

To crack the CUSAT Entrance exam, candidates should practice through CUSAT Entrance Exam Previous Year Question Papers with answers.  Aspirants can download the CUSAT Previous Year Question Papers 2018 Scheme free PDF from this page.

CUSAT CAT Engineering Exam:

Cochin University of Science and Technology Common Admission Test engineering exam covered the subjects of Mathematics, Physics and Chemistry. Cochin University of Science and Technology offers LLM, MCA, LLB, M.Sc., B.Tech, PH.D, B.Com, M.A. etc.

Candidates, who want to pursue their education with these courses, should check the CUSAT Previous Year Question Papers with Answer Key. For more details about the CUSAT Previous Year Question Papers read this page which is created by team of www.recruitmentinboxx.com

CUSAT CAT Previous Year Question Papers

CUSAT CAT Previous Year Question Papers 2016

Test for First Degree Programmes in Engineering & Technology/Lateral Entry Programmes

CUSAT B.tech Previous Year Question Papers 2018 Scheme

B.TechDownload Here
Mathematics, Physics, Chemistry 1Download Here
Mathematics, Physics, Chemistry 2Download Here

Test for Graduate Programmes

5 year LLBDownload Here
3 YEAR LLBDownload Here
LETDownload Here

Test for Post Graduate Programmes

Applied EconomicsDownload Here
BiotechnologyDownload Here
BotanyDownload Here
ChemistryDownload Here
Engineering Sc.Download Here
FisheriesDownload Here
GeologyDownload Here
InstrumentationDownload Here
Life ScienceDownload Here
MathematicsDownload Here
PhysicsDownload Here
StatisticsDownload Here
ZoologyDownload Here
MCADownload Here
MCA(LET)Download Here
LLMDownload Here

PHD Programmes

MIP PhDDownload Here

CUSAT Cat Previous Year Question Papers with Solutions PDF

CUSAT CAT Previous Year Question Papers 2015

Test for First Degree Programmes in Engineering & Technology/Lateral Entry Programmes

Mathematics, Physics & ChemistryDownload Here
Lateral EntryDownload Here

Test for Graduate Programmes

BBA & LLB(Hons)Download Here
3 YEAR LL.BDownload Here

Test for Post Graduate Programmes

Applied EconomicsDownload Here
BiotechnologyDownload Here
BotanyDownload Here
ChemistryDownload Here
Electronic ScienceDownload Here
Engineering ScienceDownload Here
FisheriesDownload Here
GeologyDownload Here
InstrumentationDownload Here
Life ScienceDownload Here
MathematicsDownload Here
PhysicsDownload Here
StatisticsDownload Here
MCADownload Here

Test for Post Graduate Programmes

MA Applied EconomicsDownload Here
HindiDownload Here

CUSAT Entrance Previous Year Question Papers

CUSAT CAT Previous Year Question Papers 2014

Test for First Degree Programmes in Engineering & Technology/Lateral Entry Programmes

Mathematics, Physics & ChemistryDownload Here
Lateral EntryDownload Here

CUSAT Previous Year Question Papers with Solutions ( Test for Graduate Programmes )

BBA & LLB(Hons)Download Here
3 YEAR LL.BDownload Here

Test for Post Graduate Programmes

Applied EconomicsDownload Here
BiotechnologyDownload Here
BotanyDownload Here
ChemistryDownload Here
Electronic ScienceDownload Here
Engineering ScienceDownload Here
FisheriesDownload Here
Food ScienceDownload Here
GeologyDownload Here
InstrumentationDownload Here
Life ScienceDownload Here
MathematicsDownload Here
PhysicsDownload Here
StatisticsDownload Here
MCADownload Here

Test for Post Graduate Programmes

MA Applied EconomicsDownload Here
HindiDownload Here

CUSAT CAT Previous Year Question Papers

2013Download Here
2012Download Here
2011Download Here

Press Here for CUSAT CAT Previous Year Question Papers Link

CUSAT Previous Year Solved Question Papers

Question1: Which of the following terms is not used in the field of physics?

  1. Latent heat
  2. Nuclear fusion
  3. Refractive index
  4. Stock value

Answer: 4

Question2: The absorption of ink by blotting paper involves:

  1. Viscosity of ink
  2. Capillary action phenomenon
  3. Diffusion of ink through the blotting
  4. Siphon action

Answer: 2

Question3: Ramesh has 6 friends. In how many ways can he invite one or more of them at a dinner ?

  1. 61
  2. 62
  3. 63
  4. 64

Answer: 3

Question4: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. Normality
  4. Formality

Answer: 1

Question5: At a given instant ship A is travelling at 6 km/h due east and ship B is travelling at 8 km/h due north. The velocity of B relative to A is

  1. 7 km/hrs
  2. 2 km/hrs
  3. 1 km/hrs
  4. 10 km/hrs

Answer: 4

Get Complete Detailed: CUSAT CAT Syllabus

Question6: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Question7: The number n of ways that an organization consisting of twenty -six members can elect a president, treasurer, and secretary (assuming no person is elected to more than one position) is

  1. 15600
  2. 15400
  3. 15200
  4. 15000

Answer: 1

Question8: The centre of gravity of a triangle is at the point where three

  • medians of the triangle meet
  • perpendicular bisectors of the sides of the triangle meet
  • bisectors of the angle of the triangle meet
  • none of these.

Answer: 1

Question9: The convergence of which of the following method is sensitive to starting value?

  1. False position
  2. Gauss seidal method
  3. Newton-Raphson method
  4. All of these

Answer: 3

Question10: The forces which meet at one point and have their lines of action in different planes are called

  1. coplaner non-concurrent forces
  2. non-coplaner concurrent forces
  3. non-coplaner non-current forces
  4. intersecting forces

Answer: 2

Check Here: How To Make Habit Of Studying

Question11: A set of linear equations is represented by the matrix equation Ax = b. The necessary condition for the existence of a solution for this system is

  1. A must be invertible
  2. b must be linearly depended on the columns of A
  3. b must be linearly independent of the columns of A
  4. None of these

Answer: 1

Question12: Which of the following statements applies to the bisection method used for finding roots of functions?

  1. Converges within a few iterations
  2. Guaranteed to work for all continuous functions
  3. Is faster than the Newton-Raphson method
  4. Requires that there be no error in determining the sign of the function

Answer: 2

Question13: The mechanical efficiency of an impulse turbine is

  1. ratio of the actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
  2. ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
  3. ratio of the Work done on the wheel to the energy of the jet
  4. none of the above

Answer: 2

Question14: In a Kaplan turbine runner, the number of blades are generally between

  1. 2 to 4
  2. 4 to 8
  3. 8 to l6
  4. 16 to 24

Answer: 2

Question15: The locus of the instantaneous centre of a moving rigid body, is

  1. straight line
  2. involute
  3. centroid
  4. spiral

Answer: 2

Do You Know: How to Make Good Study Habits for Exam

Question16: Newton-Raphson method of solution of numerical equation is not preferred when

  1. Graph of A(B) is vertical
  2. Graph of x(y) is not parallel
  3. The graph of f(x) is nearly horizontal-where it crosses the x-axis.
  4. None of these

Answer: 3

Question17: The minimum water content at which the soil just begins to crumble when rolled into threads 3 mm in diameter, is known

  1. liquid limit
  2. plastic limit
  3. shrinkage limit
  4. permeability limit.

Answer: 2

Question18: Which one of the following statements is true ?

  1. Clays are more porous than sands
  2. Pressure of organic matter in a soil decreases the bearing capacity of the soil
  3. Aluminous cement is used for foundations in soils with chemical deposits
  4. All the above.

Answer: 4

Question19: Aerobic bacterias

  1. flourish in the presence of free oxygen
  2. consume organic matter as their food
  3. oxidise organic matter in sewage
  4. All the above.

Answer: 4

Question20: If 2% solution of a sewage sample is incubated for 5 days at 20°C and depletion of oxygen was found to be 5 ppm, B.O.D. of the sewage is

  1. 200 ppm
  2. 225 ppm
  3. 250 ppm
  4. None of these.

Answer: 3

Get Best Answer: How to Prepare For  Written Exam

CUSAT Previous Year Question Papers 2018 Scheme

As we know that to crack any competitive exam speed and accuracy are the two main factors. Every year, numerous candidates had appeared in the entrance exam. So, to get admission in this university is not an easy task. So, candidates who are going to appear in any common admission test they are advised to check Common Admission Test Sample Paper.

For scoring good marks you need to practice CUSAT B.Tech Previous Year Question Papers and improve your time management skills. Interested aspirants can download CUSAT Previous Year Question Papers S4 by using the direct link as given below on this web page. CUSAT Cat Previous Year Question Papers with Solutions is also available at the official web portal of the university.

Important Note

On this web page we are providing CUSAT CAT Previous Year Question Papers details. We hope CUSAT Previous Year Question Papers S1 S2 will help you to crack exam. To get more details, stay in contact with this web portal www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Check This Section

CUSAT Application FormCUSAT Answer Key
CUSAT CAT ResultsCUSAT Cut Off
CUSAT CounsellingHow To Get Rid Of Sleeping While Studying

2 comments

  1. I have downloaded pg MA hindi entrance questions.
    But answer key is not available here.
    Plz provide the answer key.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *