Home / Interview Tips / Digital Electronics Interview Questions | Asked in TCS, PDF for freshers

Digital Electronics Interview Questions | Asked in TCS, PDF for freshers

Digital Electronics Interview Questions            

Digital electronic engineers develop devices through testing and adding new machinery to construct a satisfactory product. They develop a variety of products like control systems, music players, and global positioning systems.

To be appointed as Electronic Engineer, you have to qualify the selection procedure which comprises Interview. Below mentioned Digital Electronics Interview Questions can assist you to get idea of variety of asked questions.

Our team has provided Digital Electronics Interview Questions and Answers for Freshers PDF and list of asked Interview Questions on Digital Electronics in TCS also, so what are you waiting for? Go ahead soon!!

Digital Electronics Interview Questions

For the comfort of the candidates, we are providing some Interview Questions and Answers on Digital Electronics which can assist you to understand the question scheme as well, so what are you waiting for? Go ahead as soon as possible!!

Interview Questions Based On Digital Electronics

Question1. What is difference between latch and flip-flop?

Answer: The main difference between latch and FF is that latches are level sensitive while FF is edge sensitive. They both require the use of clock signal and are used in sequential logic. For a latch, the output tracks the input when the clock signal is high, so as long as the clock is logic 1, the output can change if the input also changes.

FF on the other hand, will store the input only when there is a rising/falling edge of the clock. Latch is sensitive to glitches on enable pin, whereas flip-flop is immune to glitches. Latches take fewer gates (also less power) to implement than flip-flops. Latches are faster than flip-flops.

Question2. Given only two xor gates one must function as buffer and another as inverter?

Answer: Tie one of xor gates input to 1 it will act as inverter. Tie one of xor gates input to 0 it will act as buffer.

Question3. How to achieve 180 degree exact phase shift?

Answer:

  1. a) DCM an inbuilt resource in most of FPGA can be configured to get 180 degree phase shift.
  2. b) BUFGDS that is differential signaling buffers which are also inbuilt resource of most of FPGA can be used. Digital Electronics Solved Questions

Question4. What is Electronic?

Answer: The study and use of electrical devices that operate by controlling the flow of electrons or other electrically charged particles.

Read This for First Impression on Interviewer: How to Dress for an Interview

Question5. What is communication?

Answer: Communication means transferring a signal from the transmitter which passes through a medium then the output is obtained at the receiver. (or)communication says as transferring of message from one place to another place called communication.

Question6. What is sampling?

Answer: The process of obtaining a set of samples from a continuous function of time x(t) is referred to as sampling.

Question7. State sampling theorem.

Answer: It states that, while taking the samples of a continuous signal, it has to be taken care that the sampling rate is equal to or greater than twice the cut off frequency and the minimum sampling rate is known as the Nyquist rate.

Question8. What is cut-off frequency?

Answer: The frequency at which the response is -3dB with respect to the maximum response.

Question9. What is pass band?

Answer: Passband is the range of frequencies or wavelengths that can pass through a filter without being attenuated.

Question10. What is stop band?

Answer: A stopband is a band of frequencies, between specified limits, in which a circuit, such as a filter or telephone circuit, does not let signals through, or the attenuation is above the required stopband attenuation level.

Get here: Interview Prep. Tips- By Experts

TCS Digital Electronics Interview Questions:

Check Digital Electronics Interview Questions Asked In TCS by scrolling down this page!!!

  1. What is meant by D-FF?
  2. What is the basic difference between Latches and Flip flops?
  3. What is a multiplexer?
  4. How can you convert an SR Flip-flop to a JK Flip-flop?
  5. How can you convert a JK Flip-flop to a D Flip-flop?
  6. What is Race-around problem? How can you rectify it?
  7. Which semiconductor device is used as a voltage regulator and why?
  8. What do you mean by an ideal voltage source?
  9. What do you mean by zener breakdown and avalanche breakdown?
  10. What are the different types of filters?

Must Know Here: Never Say These Things in Interview

Digital Electronics Interview Questions and Answers PDF Free Download

Digital Electronics Interview Questions and Answers PDF can be downloaded by the candidates by pressing below mentioned direct link.

Events Digital Electronics Interview Questions PDF
Basic Digital Electronics Interview Questions And Answers PDFDownload Here
Technical Interview Questions On Digital Electronics PDFDownload Here
Interview Questions On Digital Electronics For FreshersDownload Here

Final Words!!

Hope you are satisfied with this page of Digital Electronics Interview Questions as our team members www.recruitmentinboxx.com has provided Digital Electronics Interview Questions and Answers PDF Download link, Digital Electronics Basics Interview Questions PDF and Digital Electronics Interview Questions For Freshers at the above section for your comfort.

You May Also Like To Visit This Section

Read Qualities an Interviewer Seeks How to Prepare For Group Discussion
How to Crack InterviewIn Which Color Interviewer Will Love To See
Why Should We Hire You – Get AnswersImpressive Resume Format

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *