Home / Question Paper / GATE Previous Year Question Papers | PDF: 2007 to 2018 ECE/ME/ CE Ques Paper

GATE Previous Year Question Papers | PDF: 2007 to 2018 ECE/ME/ CE Ques Paper

GATE Previous Year Question Papers 

Those candidates who are preparing for the GATE exam must be aware about the GATE Previous Year Question Papers. We have provided complete GATE previous year Paper PDF from2007 to 2018 on this page.

GATE Exam is conducting in the faculties like ECE/ME/ CE etc, so candidates can download the GATE question paper of these facilities as well. Usually GATE exam is organized to provide admission on M.tech courses.

GATE Last Year Question Papers:

Willing candidates can get GATE Question Papers with Answers in PDF Format with the help of this page for better preparation. Thus, those applicants who will appear in this examination they may read GATE Previous Year Question Papers with Solutions which is available below.

Applicants who want to get GATE Question Papers PDF within few seconds can go through this web page which is well framed by the team of www.recruitmentinboxx.com

GATE Previous Year Question Papers

Every year, Indian Institute of Technology & Indian Institute of Sciences organizes GATE (Graduate Aptitude Test in engineering) for the purpose of giving admission in post-graduate programs like M.E., M.Tech, and direct Ph.D. this exam conducts in the month of February/ March.

It is organized for different disciplines such as CSE, ECE, Mechanical, EEE and many more. To get good marks, candidates must start their exam preparation through GATE Previous Year Solved Question Papers. It is the toughest exam for candidates, so they are suggested to start their exam preparation from the help of GATE Model Papers.

GATE Examination Solved Question Papers

Before conducting exam, organization issues GATE Question Papers officially. These GATE Solved Papers are very useful for those candidates, who are appearing GATE and want to grab good scores. Through the help of GATE Question Papers with Solutions, candidates may easily understand the paper pattern, and level of difficulty.

So, to make your search easy, candidates must start their exam preparation through GATE Sample Papers/ GATE Sample Paper which links are given below in tabular format. Please have a look…..

GATE 2017 Model Paper:

SubjectsPDF Links
AE: Aerospace EngineeringGet PDF
AG: Agricultural EngineeringGet PDF
AR: Architecture and PlanningGet PDF
BT: BiotechnologyGet PDF
CE: Civil Engineering ( CE01 CE02 )Get PDF1 & PDF2
CH: Chemical EngineeringGet PDF
CS: Computer Sc. and Information Technology ( CS01CS02)Get PDF1 & PDF2
CY: ChemistryGet PDF
EC: Electronics and Communication Engg. ( EC01 EC02)Get PDF1 & PDF2
EE: Electrical Engineering ( EE01 EE02)Get PDF1 & PDF2
EY: Ecology and EvolutionGet PDF
GG: Geology and GeophysicsGet PDF
IN: Instrumentation EngineeringGet PDF
MA: MathematicsGet PDF
ME: Mechanical Engineering ( ME01 ME02)Get PDF1 & PDF2
MN: Mining EngineeringGet PDF
MT: Metallurgical EngineeringGet PDF
PE: Petroleum EngineeringGet PDF
PH: PhysicsGet PDF
PI: Production and Industrial EngineeringGet PDF
TF: Textile Engineering and Fibre ScienceGet PDF
XE: Engineering SciencesGet PDF of XE-AXE-BXE-CXE-DXE-EXE-FXE-GXE-H
XL: Life SciencesGet PDF of XL-PXL-Q, XL-RXL-S, XL-TXL-U

Question Papers GATE 2016:

AE: Aerospace EngineeringGet PDF
AG: Agricultural EngineeringGet PDF
AR: Architecture and PlanningGet PDF
BT: BiotechnologyGet PDF
CE: Civil Engineering ( CE01 CE02 )Get PDF 1PDF 2
CH: Chemical EngineeringGet PDF
CS: Computer Sc. and Information Technology ( CS01 CS02)Get PDF 1 PDF 2
CY: ChemistryGet PDF
EC: Electronics and Communication Engg.( EC01 EC02 EC03)Get PDF 1 & PDF 2 & PDF 3
EE: Electrical Engineering (EE01 EE02)Get PDF 1PDF 2
EY: Ecology and EvolutionGet PDF
GG: Geology and GeophysicsGet PDF
IN: Instrumentation EngineeringGet PDF
MA: MathematicsGet PDF
ME: Mechanical Engineering ( ME01 ME02 ME03 )Get PDF 1PDF 2 & PDF 3
MN: Mining EngineeringGet PDF
MT: Metallurgical EngineeringGet PDF
PE: Petrolium EngineeringGet PDF
PH: PhysicsGet PDF
PI: Production and Industrial EngineeringGet PDF
TF: Textile Engineering and Fibre ScienceGet PDF
XE: Engineering SciencesGet PDF of XE-BXE-CXE-DXE-EXE-FXE-G
XL: Life SciencesGet PDF of  XL-HXL-I, XL-JXL-K, XL-LXL-M

Question Papers GATE 2015:

SubjectsPDF Links
AE: Aerospace EngineeringGet PDF
AG: Agricultural EngineeringGet PDF
AR: Architecture and PlanningGet PDF
BT: BiotechnologyGet PDF
CE: Civil Engineering ( CE01 CE02 )Get PDF1 & PDF2
CH: Chemical EngineeringGet PDF
CS: Computer Sc. and Information Technology ( CS01 CS02CS03)Get PDF1 & PDF2PDF3
CY: ChemistryGet PDF
EC: Electronics and Communication Engg. ( EC01 EC02 EC03)Get PDF1 & PDF2PDF3
EE: Electrical Engineering ( EE01 EE02)Get PDF1 & PDF2
EY: Ecology and EvolutionGet PDF
GG: Geology and GeophysicsGet PDF
IN: Instrumentation EngineeringGet PDF
MA: MathematicsGet PDF
ME: Mechanical Engineering ( ME01 ME02 ME03 )Get PDF1 & PDF2PDF3
MN: Mining EngineeringGet PDF
MT: Metallurgical EngineeringGet PDF
PH: PhysicsGet PDF
PI: Production and Industrial EngineeringGet PDF
TF: Textile Engineering and Fibre ScienceGet PDF
XE: Engineering SciencesGet PDF of XE-AXE-BXE-CXE-DXE-EXE-FXE-G
XL: Life SciencesGet PDF of XL-HXL-I, XL-JXL-K, XL-LXL-M

GATE Previous Year Question Papers With Solutions

GATE Previous Year Question Papers With Solutions Civil Engineering

Question1: If ‘relftaga’ means carefree, ‘otaga’ means careful and ‘fertaga’ means careless, which of the following could mean ‘aftercare’?

  1. zentaga
  2. tagafer
  3. tagazen
  4. relffer

Answer: 3

Question2: Indian currency notes show the denomination indicated in at least seventeen languages. If this is not an indication of the nation’s diversity, nothing else is. Which of the following can be logically inferred from the above sentences?

  • India is a country of exactly seventeen languages.
  • Linguistic pluralism is the only indicator of a nation’s diversity.
  • Indian currency notes have sufficient space for all the Indian languages.
  • Linguistic pluralism is strong evidence of India’s diversity

Answer: 4

Question3: If f(𝑥𝑥) = 2𝑥𝑥7 + 3𝑥𝑥 − 5, which of the following is a factor of f(x)?

  1. (x 3+8)
  2. (x-1)
  3. (2x-5)
  4. (x+1)

Answer: 3

Question4: In a process, the number of cycles to failure decreases exponentially with an increase in load. At a load of 80 units, it takes 100 cycles for failure. When the load is halved, it takes 10000 cycles for failure. The load for which the failure will happen in 5000 cycles is ________.

  1. 00
  2. 02
  3. 01
  4. 02

Answer: 2

Question5: Type II error in hypothesis testing is

  • acceptance of the null hypothesis when it is false and should be rejected
  • rejection of the null hypothesis when it is true and should be accepted
  • rejection of the null hypothesis when it is false and should be rejected
  • acceptance of the null hypothesis when it is true and should be accepted

Answer: 1

GATE Previous Year Question Papers with Solutions for CSE (Computer Science Engineering)

Question6: A cube is built using 64 cubic blocks of side one unit. After it is built, one cubic block is removed from every corner of the cube. The resulting surface area of the body (in square units) after the removal is __________.

  1. 56
  2. 64
  3. 72
  4. 96

Answer: 4

Question7: A queue is implemented using an array such that ENQUEUE and DEQUEUE operations are performed efficiently. Which one of the following statements is CORRECT (n refers to the number of items in the queue)?

  • Both operations can be performed in O(1) time
  • At most one operation can be performed in O(1) time but the worst case time for the other operation will be Ω(n)
  • The worst case time complexity for both operations will be Ω(n)
  • Worst case time complexity for both operations will be Ω(logn)

Answer: 1

Question8: The worst case running times of Insertion sort, Merge sort and Quick sort, respectively, are:

  1. Θ(nlogn), Θ(nlogn), and Θ(n2)
  2. Θ(n2), Θ(n2), and Θ(nlogn)
  3. Θ(n2), Θ(nlogn), and Θ(nlogn)
  4. Θ(n 2), Θ(nlogn), and Θ(n2)

Answer: 4

Question9: Which of the following decision problems are undecidable?

  1. Given NFAs N1 and N2, is L(N1)∩L(N2) = Φ?
  2. Given a CFG G = (N,Σ,P,S) and a string x ∈ Σ∗ , does x ∈ L(G)?

III. Given CFGs G1 and G2, is L(G1) = L(G2)?

  1. Given a TM M, is L(M) = Φ?
  2. I and IV only
  3. II and III only
  4. III and IV only
  5. II and IV only

Answer: 2

Question10: Which of the following is NOT a superkey in a relational schema with attributes V, W, X, Y, Z and primary key V Y?

  1. V XY Z
  2. VW XZ
  3. VW XY
  4. VW XY Z

Answer: 2

Previous Year Gate Question Papers with Solutions For ECE

Question11: Leela is older than her cousin Pavithra. Pavithra’s brother Shiva is older than Leela. When Pavithra and Shiva are visiting Leela, all three like to play chess. Pavithra wins more often than Leela does.

Which one of the following statements must be TRUE based on the above?

  1. When Shiva plays chess with Leela and Pavithra, he often loses.
  2. Leela is the oldest of the three.
  3. Shiva is a better chess player than Pavithra.
  4. Pavithra is the youngest of the three.

Answer: 2

Question12: P, Q, R and S are working on a project. Q can finish the task in 25 days, working alone for 12 hours a day. R can finish the task in 50 days, working alone for 12 hours per day. Q worked 12 hours a day but took sick leave in the beginning for two days. R worked 18 hours a day on all days. What is the ratio of work done by Q and R after 7 days from the start of the project?

  1. 10:11
  2. 11:10
  3. 20:21
  4. 21:20

Answer: 3

Question13: Which one of the following is a property of the solutions to the Laplace equation: ∇2𝑓 = 0?

  1. The solutions have neither maxima nor minima anywhere except at the boundaries.
  2. The solutions are not separable in the coordinates.
  3. The solutions are not continuous.
  4. The solutions are not dependent on the boundary conditions.

Answer: 1

Question14: An antenna pointing in a certain direction has a noise temperature of 50 K. The ambient temperature is 290 K. The antenna is connected to a pre-amplifier that has a noise figure of 2 Db and an available gain of 40 dB over an effective bandwidth of 12 MHz. The effective input noise temperature Te for the amplifier and the noise power Pao at the output of the preamplifier, respectively, are

  1. Te = 169.36 K and Pao = 3.73×10-10 W
  2. Te = 170.8 K and Pao = 4.56×10-10 W
  3. Te = 182.5 K and Pao = 3.85×10-10 W
  4. Te = 160.62 K and Pao = 4.6×10-10 W

Answer: 1

Question15: Which of the following is CORRECT with respect to grammar and usage? Mount Everest is ____________.

  1. the highest peak in the world
  2. highest peak in the world
  3. one of highest peak in the world
  4. one of the highest peak in the world

Answer: 1

GATE Previous Year Question Papers With Solutions For Instumentation Engineering

Question16: The number that least fits this set: (324, 441, 97 and 64) is ________.

  1. 324
  2. 441
  3. 97
  4. 64

Answer: 3

Question17: The Buddha said, “Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burnt.” Select the word below which is closest in meaning to the word underlined above.

  1. burning
  2. igniting
  3. clutching
  4. flinging

Answer: 3

Question18: It takes 10 s and 15 s, respectively, for two trains travelling at different constant speeds to completely pass a telegraph post. The length of the first train is 120 m and that of the second train is 150 m. The magnitude of the difference in the speeds of the two trains (in m/s) is ____________.

  1. 0
  2. 0
  3. 0
  4. 0

Answer: 1

Question19: The Boolean expression XY + ( X′+ Y′ )Z is equivalent to

  1. XYZ′ + X′Y′Z
  2. X′Y′Z′ + XYZ
  3. ( X + Z )( Y+Z )
  4. ( X′ + Z )( Y′ + Z )

Answer: 3

Question20: M has a son Q and a daughter R. He has no other children. E is the mother of P and daughter-in law of M. How is P related to M?

  1. P is the son-in-law of M.
  2. P is the grandchild of M.
  3. P is the daughter-in law of M.
  4. P is the grandfather of M.

Answer: 2

GATE Previous Year Question Papers With Solutions For ME (Mechanical engineering)

Question21: Despite the new medicine’s ______________ in treating diabetes, it is not ______________widely.

  1. effectiveness — prescribed
  2. availability — used
  3. prescription — available
  4. acceptance — proscribed

Answer: 1

Question22: In a huge pile of apples and oranges, both ripe and unripe mixed together, 15% are unripe fruits. Of the unripe fruits, 45% are apples. Of the ripe ones, 66% are oranges. If the pile contains a total of 5692000 fruits, how many of them are apples?

  1. 2029198
  2. 2467482
  3. 2789080
  4. 3577422

Answer: 1

Question23: Michael lives 10 km away from where I live. Ahmed lives 5 km away and Susan lives 7 km away from where I live. Arun is farther away than Ahmed but closer than Susan from where I live. From the information provided here, what is one possible distance (in km) at which I live from Arun’s place?

  1. 00
  2. 99
  3. 02
  4. 01

Answer: 3

Question24: A person moving through a tuberculosis prone zone has a 50% probability of becoming infected. However, only 30% of infected people develop the disease. What percentage of people moving through a tuberculosis prone zone remains infected but does not show symptoms of disease?

  1. 15
  2. 33
  3. 35
  4. 37

Answer: 3

Question25: Leela is older than her cousin Pavithra. Pavithra’s brother Shiva is older than Leela. When Pavithra and Shiva are visiting Leela, all three like to play chess. Pavithra wins more often than Leela does. Which one of the following statements must be TRUE based on the above?

  1. When Shiva plays chess with Leela and Pavithra, he often loses.
  2. Leela is the oldest of the three.
  3. Shiva is a better chess player than Pavithra.
  4. Pavithra is the youngest of the three

Answer: 4

Gate Previous Year Question Papers With Solutions For ECE

Question26: The man who is now Municipal Commissioner worked as ____________________.

  1. the security guard at a university
  2. a security guard at the university
  3. a security guard at university
  4. the security guard at the university

Answer: 2

Question27: Nobody knows how the Indian cricket team is going to cope with the difficult and seamer-friendly wickets in Australia. Choose the option which is closest in meaning to the underlined phrase in the above sentence.

  1. put up with
  2. put in with
  3. put down to
  4. put up against

Answer: 1

Question28: Pick the odd one from the following options.

  1. CADBE
  2. JHKIL
  3. XVYWZ
  4. ONPMQ

Answer: 4

Question29: Among 150 faculty members in an institute, 55 are connected with each other through Facebook® and 85 are connected through WhatsApp®. 30 faculty members do not have Facebook® or WhatsApp® accounts. The number of faculty members connected only through Facebook® accounts is ______________.

  1. 35
  2. 45
  3. 65
  4. 90

Answer: 1

Question30: All hill-stations have a lake. Ooty has two lakes. Which of the statement(s) below is/are logically valid and can be inferred from the above sentences?

(i) Ooty is not a hill-station.

(ii) No hill-station can have more than one lake.

  1. (i) only
  2. (ii) only
  3. both (i) and (ii)
  4. neither (i) nor (ii)

Answer: 4

Check out: GATE Exam New Dates

Benefits of Practicing GATE Sample Papers:

  • GATE is computer based exam which conducts for the purpose of giving admission in IIT. The students of IIT’s Guwahati need to practice continuously in the Door mock test through GATE Solved Papers.
  • Candidates can easily understand gate pattern of 2018 through checking GATE Solved Papers.
  • In the section of last gate question papers, appearing candidates are able to understand the gate pattern of 2018 as well as their time management skills.
  • Through GATE Previous Year Question Papers, participants can easily understand strategy of their exams and plans.
  • For the purpose to improve your skills, you may start your exam preparation through GATE Previous Year Solved Paper.
  • Applicants are advised to start with chapter-wise questions and gradually go ahead to cover the entire gate 2018 course through GATE Solved Paper.

Als0 Read Out here: Tips To Crack Gate Exam In First Attempt

Important Info about GATE:

  • Tech – Campus placements in National and International private or public companies
  • Several reputed PSUs and research organizations recruits on basis of GATE Score. i.e. IOCL, NTPC, BHEL, PGCIL, BARC etc.
  • Teaching: Professor, Asst. Professor at IITs, NITs, reputed educational institutes etc.
  • Junior Research Fellow: ISRO, DRDO, BARC, CSIR, IITs etc.
  • Senior Research Fellow: ISRO, DRDO, BARC, CSIR, IITs etc.
  • Junior Research Associates/ Senior Project Associates
  • Scientists “C” grade jobs
  • Career in Research & Development
  • Technical value addition
  • Expertise in subject/domain specialization

Check out: GATE Study Material

Speaking about GATE 2018?

GATE is Graduate Aptitude Test in engineering which conducted by by Indian Institute of Science (IISc), Bangalore and seven Indian Institutes of Technology (IITs) namely IIT Bombay, IIT Delhi, IIT Guwahati, IIT Kanpur, IIT Kharagpur, IIT Madras and IIT Roorkee. This exam is conducted for those candidates, who want to take admission in post-graduate programs (e.g., M.E., M.Tech, and direct Ph.D.) in Indian institutes of higher education with financial assistance provided by MHRD and other Government agencies. The scores of GATE are used by Public and Private Sector.

GATE for International Students:

Graduate Aptitude Test in engineering will be organized for international candidates in various countries including Singapore, Nepal, United Arab Emirates (UAE), Sri Lanka, Ethiopia, and Bangladesh. So, candidates, who belong from abroad they must appear in GATE as per specified schedule.

Download From here: GATE Syllabus

GATE Papers and the Paper Codes for 2018:

GATE PaperCodeGATE PaperCode
Aerospace EngineeringAEGeology and GeophysicsGG
Agricultural EngineeringAGInstrumentation EngineeringIN
Architecture and PlanningARMathematicsMA
BiotechnologyBTMechanical EngineeringME
Civil EngineeringCEMining EngineeringMN
Chemical EngineeringCHMetallurgical EngineeringMT
Computer Science and Information TechnologyCSPetroleum EngineeringPE
ChemistryCYPhysicsPH
Electronics and Communication EngineeringECProduction and Industrial EngineeringPI
Electrical EngineeringEETextile Engineering and Fiber ScienceTF
Ecology and EvolutionEYEngineering SciencesXE(A-H)
Life SciencesXL(P-U)

Get Top List here: M.Tech Colleges in India

Note:

Those candidates are appearing for Graduate Aptitude Test in Engineering (GATE) 2018 may check out their GATE Practice Papers/ GATE Previous Year Question Papers through this page by hitting on above given links. You are advised to stay connected with our web portal (www.recruitmentinboxx.com) to acquire complete details regarding GATE Previous Year Question Papers.

You May Also Like To Visit This Section

GATE Application FormGATE Eligibility Criteria
GATE Cut OffGATE Score Card
GATE ResultGATE Answer Key
Engineering JobsPSU Recruitment through GATE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *