Home Page Youtube Twitter Google+
Home / Current Affairs / Gujarat Current Affairs 2017 Date Wise Updated Facts, GK Question/Answers

Gujarat Current Affairs 2017 Date Wise Updated Facts, GK Question/Answers

Gujarat Current Affairs

Get updated facts happening in Gujarat through Gujarat Current Affairs given here!!! Candidates, who are going to appear for any competitive exam and right now preparing for these examinations must know about the recent updates about the state. Here on this page applicants can get all Date Wise recent news of state, which will definitely helpful for candidates. As you know that every exam consists GK questions, so applicants must have knowledge of current affairs and facts so that they will be able to answer in exams very easily. Applicants can check latest MCQ and quiz questions answers in concern of Gujarat Current Affairs 2017, on the below section of this page. 

This Page Contains:

Highlights of Gujarat Current Affairs

Important Points about Gujarat

Gujarat GK Quiz and Questions

Gujarat Current Affairs Question Answers

Candidates, who are preparing for any competitive exam of Gujarat, should be aware about the current issues happen in the state. The facts related to current updates are presented in every examination and it should be correct. General awareness is mandatory part for preparing competitive examination.

Every year state government conducts various recruitment examinations for those candidates, who applied for any recruitment for various vacant posts and huge number of participants appeared in the examination. So the applicants, who are going to appear in any recruitment exam must check Gujarat Current Affairs on the below section of this page, well equipped by the dedicated unit of www.recruitmentinboxx.com

Gujarat Current Affairs

Key Highlights of Gujarat Current Affairs 2017

  • Environment Ministry Approves Projects for Climate Change Adaptation in Three States
  • AK Jyoti of Gujarat cadre will be next Chief Election Commissioner
  • Final raising of Sardar Sarovar Dam cleared by Narmada Control Authority
  • Special Gandhi Darshan train flagged off to celebrate 100 years of Sabarmati Ashram
  • Amul signs MoU with ISRO for fodder acreage estimation
  • PM Modi inaugurates series of projects in State.
  • PM Narendra Modi calls for creation of Asia-Africa growth corridor for development of Africa
  • Ahmedabad to host a mega-event to celebrate International Yoga Day
  • Prime Minister Narendra Modi launches projects related to SAUNI Yojana at Botad
  • Gujarat Governor gives his nod to the Guj Self Financed School Bill
  • Geetha Johri takes over as first woman head of Gujarat’s police force
  • Bharti Airtel acquires 4G business of Tikona Networks
  • Longest extradosed bridge across River Narmada dedicated to nation at Bharuch
  • Union Government launches Swachh Shakti Saptah to highlight women’s role in Swachh Bharat Mission
  • Gujarat becomes first State to establish cashless system for distribution of food grains
  • Vijay Goel lays foundation stone for first–ever training centre for differently-abled sportsmen

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Important Points about Gujarat:

Capital &

Major Cities

Gandhinagar

·         Ahmedabad

·         Surat

·         Rajkot

·         Bhuj

·         Dwarka

·         Vadodara

Districts 33
Formed on Mahagujarat Andolan

demanded creation of state of Gujarat for Gujarati-speaking people from the bilingual Bombay state. Resulted in the formation of

Gujarat and Maharashtra on 1 May 1960.

Official Language Gujarati
Known as/for ·         Jewel of Western India

·         Manchester of the East

·         Has longest coastline of 1,600 Km.

·         Largest producer of cotton in India

·         Largest producer of salt in India

·         Largest producer of groundnut in India

·         Gulf of Khambat- older than the ancient Harappan civilization dates back around 4,000 years.

Physical Characteristics 4 geographical regions:

·         Kathiawar or Saurastra

·         Kachchh

·         Rann of Kachchh

·         Gujarat Plain Drier in the north

Natural Vegetation Tropical thorny vegetation
Major Regional Festivals ·         Navratri

·         Uttarayan

·         Bhadra Purnima

Agriculture Bajra, Jowar, Rice,Wheat, Tobacco, Cotton, Groundnut, Linseed, Sugarcane, Cumin, Isabgul (Psyllium husk), Mangoes and Bananas

Check Here Latest: Gujarat Jobs

Gujarat GK Quiz and Questions:

Q1. When was Gujarat formed?

  1. 05 February 1948
  2. 01 May 1960
  3. 07 July 1972
  4. 01 November 1956

Correct Answer: 01 May 1960

Q2. Which sea is to the west of Gujarat?

  1. Yellow
  2. Arabian
  3. Timor
  4. Laptev

Correct Answer: Arabian

Q 3. Which state is to the north of Gujarat?

  1. Karnataka
  2. Orissa
  3. Rajasthan
  4. Tamil Nadu

Correct Answer: Rajasthan

Q 4. Which strait separates Tamil Nadu from Sri Lanka?

  1. Cook
  2. Torres
  3. Davis
  4. Palk

Correct Answer: Palk

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Q 5. How was Tamil Nadu formerly known?

  1. Madras
  2. Ootacamund
  3. Golconda
  4. Vanga

Correct Answer: Madras

Q 6. Which is the southernmost point of Tamil Nadu?

  1. Blair Point
  2. Cape Horn
  3. Castle Point
  4. Cape Comorin

Correct Answer: Cape Comorin

Q 7. Which is the highest point in Tamil Nadu?

  1. Kudremukh
  2. Pachmarhi
  3. Doda Betta
  4. Guru Peak

Correct Answer: Doda Betta

Q 8. Which party came to power in Tamil Nadu in 1967?

  1. CPI
  2. TDP
  3. PWP
  4. DMK

Correct Answer: DMK

Q 9. Who was Tamil Nadu’s first non-Congress chief minister?

  1. Rajagopalachari
  2. Karunanidhi
  3. Annadurai
  4. Kamaraj

Correct Answer: Annadurai

Also Check Month WiseLatest Current Affairs

Q 10. What is the area of Gujarat?

  1. 99,124 sq. mi.
  2. 12,306 sq. mi.
  3. 75,685 sq. mi.
  4. 24,875 sq. mi.

Correct Answer: 75,685 sq. mi.

Q 11. Who is the present Governor of Gujarat state?

  1. C. Jamir
  2. P. Kohli
  3. Nawal Kishore Sharma
  4. Balram Jakhar

Correct Answer: O. P. Kohli

Q 12. How many districts are there in Gujarat?

  1. 30
  2. 31
  3. 32
  4. 33

Correct Answer: 33

Q 13. When The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary of Gujrat was Established?

  1. 1965
  2. 1966
  3. 1967
  4. 1968

Correct Answer: 1965

Q 14. Which state is to the north of Gujarat?

  1. Karnataka
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Tamil Nadu

Correct Answer: Rajasthan

Must Check This Link for Weekly Job UpdatesEmployment News- Latest Updates

Q 15. Who was Gujarat’s first sultan?

  1. Nadir Shah
  2. Ahmed Shah
  3. Farid Khan
  4. Dilawar Khan

Correct Answer: Ahmed Shah

Q 16. From the following ports list which port is not associated with Gujarat–

  1. Porbandar
  2. Pipavav
  3. Kandla
  4. Udangudi port

Correct Answer: Udangudi port

Q 17. Rajkot city of Gujrat is situated on banks of …..Rivers.

  1. Narmada
  2. Aji and Nyari
  3. Tapi
  4. Mahi

Correct Answer: Aji and Nyari

Q 18. Surat city of Gujrat is situated on the left bank of ….. River.

  1. Tapi
  2. Narmada
  3. Sabarmati
  4. Mahi

Correct Answer: Tapi

Q 19. The Somnath Temple is located on the….. coast of Gujarat, India.

  1. western
  2. southern
  3. northen
  4. east

Correct Answer: Western

START: Free Online Test Series

Q 20. From the following ports list which port is not associated with Gujarat–

  1. Porbandar
  2. Pipavav
  3. Kandla
  4. Udangudi port

Correct Answer: Udangudi port

Gujarat Current Affairs Question Answers:

Ques.1: Which renowned artist who is worked in Indian modern art died at Vadodara because of physical illness?

Answer: K.G.Subramanyan

Ques.2: What is the name of the Book which has released by Scientists of Gujarat Institute of Desert Ecology (GUIDE) to the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi?

Answer: The Birds of Banni Grassland

Ques.3: On approval of Paris Agreement on climate change, the Nuclear power Corporation of India Ltd has initiated to build six reactors in which State by 2017?

Answer: Gujarat

Ques.4: Which temple is all set to deposit its idle gold in the Gold Monetisation Scheme as its trustees?

Answer: Somnath Temple

Ques.5: Name the eminent bureaucrat who served as the Gujarat Governor and Chief Election Commissioner, has passed away recently?

Answer: RK Trivedi

Join Us & Get Free Subscription: Enter Mail ID Here

Note:

We wish that all the information provided above about will helpful for you.  You may stay connected with our web portal to get latest updates regarding Gujarat Current Affairs 2017 as we update our pages time to time. Candidates having any query related to the content available on this page, may ask in comment box; we’ll solve it as soon as we can.

You may also bookmarks our page by hitting Ctrl+D and subscribe our services on Facebook and twitter to get instant updates.

You May Also Like To Visit This Section

Latest Private Jobs More Government Jobs
Top 100 Career Options Entrance Exams In India
Political Current Affairs Railway Current Affairs
IBPS Current Affairs Defence Current Affairs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *