Twitter Google+
Breaking News
Home / Exam Pattern / IB ACIO Syllabus 2017–2018 ACIO Exam Pattern Previous Question Paper PDF

IB ACIO Syllabus 2017–2018 ACIO Exam Pattern Previous Question Paper PDF

IB ACIO Syllabus

Candidates who are going to appear in the Intelligence Bureau (IB) Examination for the post of Assistant Central Intelligence Officers (ACIO) and looking for IB ACIO Syllabus can get its entire details from this page. Intelligence Bureau (IB) Examination is going to be held on the schedule date for filling up the post of Assistant Central Intelligence Officers (ACIO). Candidates can check the IB ACIO Syllabus 2017, ACIO Exam Pattern, and Previous Question Paper from the below segment of this page. You can also download IB ACIO PDF using the direct link presented below.

This Page Include:

ACIO Syllabus 2017 ACIO Previous Question Paper
ACIO Exam Pattern 2017 ACIO Study Material 2017
IB ACIO PDF Note

Intelligence Bureau invites application forms for recruitment of Assistant Central Intelligence Officer Posts and selects the eligible contestants through selection process comprises written test and Interview. There are two parts in examination that is Objective Part and Descriptive Part. We the team of recruitmentinboxx.com has provided the complete details, also applicant may download its PDF through online mode.

IB ACIO Syllabus

Candidates may check IB ACIO Syllabus 2018 for both the papers that is Paper I and Paper II from this section. Applicants, who are going to apply, should check the details so that they can get the accurate knowledge of examination. There are two parts in Intelligence Bureau Examination in Assistant Central Intelligence Officers such as:

  • Objective Part
  • Descriptive Part

IB ACIO Syllabus 2017 for Paper I:

Objective Syllabus

Objective Test:

The Objective test comprise of the following sections. This test includes the Multiples choice Questions (MCQ’s) depending upon the following sections.

SUBJECTS TOPICS
Logical Reasoning Directions & Arrangements (Circular Arrangements)
Codes (Sentence Coding)
Critical Reasoning
Syllogism
Analogies (Meaning Based + Logical)
Data Sufficiency
Sequential Output Tracing
Visual Reasoning
General Awareness Geography
History
Science
Economics
Sports
Constitution
Politics
History
Banking
Culture
English Language Completion of sentence
Tenses
Meanings
Grammar Errors
Passage Completion
Synonyms & Antonyms etc
Quantitative Ability Arithmetic abilities
Arithmetic & Data Interpretation
Bar Graphs
Pie-Charts
Line Graphs & Tabulation
Roots
Average
Ratio
Time & Work
Time And Distance
Percentage
Profit & Loss
Comprehension Antonyms & Synonyms
Word Meanings
Closest related meanings
Grammar
One word substitution
Jumbles sentences
Idioms & Phrases
Passage
Mathematical Ability Decimals and Fractions and Relationship between Numbers
Number Systems
Fundamental Arithmetical Operations
Computation of Whole Numbers
Percentages
Averages
Ratio and Proportion
Simple & Compound Interest
Profit and Loss, Discount
Ratio and Time
Menstruation
Time and Distance
Use of Tables and Graphs
Time and Work

IB ACIO Syllabus 2017 for Paper II

Descriptive test:

The Descriptive is nothing but it is the test of English Language Writing Skills. In this test, it is expected that students may be asked to write an Essay, Letter of any given theme or topic.

New IB ACIO Exam Pattern:

  • The objective test consists of 100 questions which carry 1 mark each.
  • There is negative marking for wrong answers and 0.25 marks will deducted.
  • The Descriptive Test consists of 50 questions carrying 1 mark each
S. No. Name of Paper Sections Marks Time duration
1 Paper I (Objective Type) General Awareness, Reasoning, Comprehension, Mathematical Ability 100 1 hour 40 minutes (100 minutes for both objective and subjective papers)
2 Paper II(Descriptive Type) English Writing Skill & Analytical Ability 50
Total 150

Read Here: How To Write On Exam Paper Faster & Better

IB ACIO Previous Year Question Papers with Solutions:

Ques 1: How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 5 years

Ans 1:- 4 years

Ques 2 The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Ans 2:- 16    

Ques 3 In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Ans 3:- 70%

Also Check: How To Reduce Negative Marking In Exam

Ques 4 A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Ans 4:- 5

Ques 5 The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

  1. 2000
  2. 2200
  3. 2400
  4. Data inadequate

Ans 5:- Rs. 2000

Ques 6:  A man decides to travel 80 kilometers in 8 hours partly by foot and partly on a bicycle. If his speed on foot is 8 km/hr and on bicycle 16 km/hr, what distance would he travel on foot?

  1. 20 km
  2. 30 km
  3. 48 km
  4. 60km

Ans 6: 48 km

Check Out: 11 Tips To Remember What You Read

Ques 7: A toy weighing 24 grams of an alloy of two metals is worth Rs 174/-, but if the weights of the two metals be interchanged, the toy would be worth Rs 162/- If the price of one metal be Rs 8 per ,gram, find the price of the other metal used to make the toy

  1. Rs 10/ gram
  2. Rs 6/gram
  3. Rs 4/ gram
  4. Rs 5/gram

Ans 7: Rs 6/gram

Ques 8: There is a 7-digit telephone number with all different digits . If the digit at extreme right and extreme left is 5 and 6 respectively, find how many such telephone numbers are Possible.

  1. 120
  2. 1, 00,000
  3. 6720
  4. 30,240

Ans 8: 120

Ques 9: In which city is the headquarters of World Trade Organisation (WTO) locate ?

  1. New York
  2. Geneva
  3. Rome
  4. Paris

Ans 9: Geneva

Get Best Answer: How to Score Good Marks in Exam

Ques10: Indira is three times older than Yogesh while Zaheer is half the age of Wahida. If Yogesh is older than Zaheer then Which of the following statements can be inferred ?

  1. Yogesh is older than wahida.
  2. Indira is older than Wahida.
  3. Indira may be younger than Wahida.
  4. None of the above

Ans 10: Indira is older than Wahida

Ques 11: how many languages and dialects do people all over the world speak?

  1. 6,000
  2. 9,000
  3. 4,000
  4. 1,000

Ans 11: – 9,000

Ques 12:  The language with the richest vocabulary is:

  1. Hindi
  2. French
  3. English
  4. German

Ans 12: – English

Read Here: How to Prepare For Written Exam

Ques 13:  The oldest Indian language is:

  1. Telugu
  2. Hindu
  3. Tamil
  4. Punjabi

Ans 13: Tamil

Ques 14:  Les Hommes de bonne volonté is the:

  1. Longest novel ever published
  2. Shortest novel every published
  3. The oldest novel
  4. None of these

Ans 14: The oldest Novel

Ques 15:  Who developed the small pox vaccination?

  1. Eduard Jenner
  2. Alexander Fleming
  3. Albert Einstein
  4. None of these

Ans 15: Edward Jenner

Also Check: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

IB ACIO Study Material:

Books Authors
Intelligence Bureau – Assistant Central Intelligence Officer Grade-II Recruitment Exam Arihant Publications
Intelligence Bureau – ACIO Assistant Central Intelligence Officers’ Grade-II Executive Exam (Popular Master Guide) RPH
Intelligence Bureau – ACIO Assistant Central Intelligence Officers’ Grade-II Executive Exam (Popular Master Guide) (HINDI) RPH
ACIO – Intelligence Bureau (HINDI) Unique Publishers
Intelligence Bureau ACIO Grade-II Assistant Central Intelligence Officer Practice Work Book Kiran Prakashan
Intelligence Bureau ACIO Grade-II Assistant Central Intelligence Officer Practice Work Book (HINDI) Kiran Prakashan

Must Read: Things To Keep In Mind While Buying Books Online

Participants must check above Q & A, as these questions are covered from Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officers previous year question paper. For your easiness we have provided these most important questions. We hope the above provided IB ACIO Syllabus 2017–2018 is beneficial for you. ALL THE BEST… DO WELL..!!!

If you want latest details in your mailbox you may also subscribed our free mail service. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officers Syllabus from www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Check This Section

How to Prepare For  Written Exam How to Improve Your Memory for Studying
How to Make Good Study Habits for Exam How to Manage Time during Exams
How To Make Habit Of Studying Get Rid Of Sleeping While Studying

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *