Home / Interview Tips / IBPS Interview Questions and Answers | 20 Common Ques PO/Clerk/SO/RRB

IBPS Interview Questions and Answers | 20 Common Ques PO/Clerk/SO/RRB

IBPS Interview Questions and Answers

After qualifying IBPS Written Exam, contenders are seeking for IBPS Interview Questions and Answers. It is among the most important phase which decides your selection for jobs in banking. IBPS Interview is something where you all need to prove yourself. Check 20 most common questions asked in interview for PO/Clerk/SO/RRB posts. IBPS Interview is schedule only for 15-20 minutes while in some cases; it may be less than it. But preparation is must while appearing for Interview. You may raise your confidence by practicing these IBPS Interview Questions and Answers.

Your performance in IBPS PO Interview is the final stage which decides the worth of marks secured in written exam. In order to see your name in merit list of the combined scores, it’s crucial to practice well for IBPS Interview. These IBPS Interview Questions with Solved Answers will help you to crack the interview phase. To grab more stuff regarding IBPS Interview Questions and Answers, have a look on below of page prepared by team of www.recruitmentinboxx.com

IBPS Interview Questions and Answers

Ques 1: Introduce / Describe yourself?

Ans: Your answer should include listed things.

  • Personal Information (Your Name, Parents’ Designation etc.)
  • Education (Your Degrees, College and City Name)
  • Work Experience (if any)
  • Additional qualification or achievements (if any)
  • Your hobby

Ques 2: Why do you Want to Join Banking Sector?

Ans: Banking is considered as one of the greatest growing sectors. It also offers wide career opportunities. Don’t answer like “banking is your childhood dreams”, “job security” 7 other things.

Ques 3:  If you get a better Job opportunity, you will leave your current job?

Ans: It is among the common question asked nowadays. Aspirants may answer it in this way. I believe in living a stable lifestyle as compare to changing it for small monetary benefits. Along with this, I find good growth opportunity too in banking.

Ques 4:  How your high studies & qualification is going to help us?

Ans: Aspirants may answer this question in this way. Those appearing for IBPS Interviews are from different fields, so it’s better to answer this question as listed here.

  • My technical knowledge and skill will guide me in handling customers
  • I will be able to manage in a team work due to good professional skills.
  • Besides this, good communication skills will also help me in offering customer services.

Get here: MOST IMPORTANT Bank Interview Questions and Answers 

Ques 5: What qualities should one possess be a Bank officer? Do you think you have these qualities?

Ans: Banker should possess listed qualities:

  • Quick Learner
  • Good Communication Skills
  • Leadership
  • Management
  • Accuracy and Efficiency
  • Organized Mind
  • Mathematical and Analytical Skills
  • Honesty and Integrity
  • Co-operative and Friendly Personality
  • Alert and Awareness

Ques 6: As a student of Science/Art/Commerce, why didn’t you go for higher studies?

Ans: In this situation, you may answer with some accurate reason which you find suitable.

Ques 7: How do you Handle Pressure?

Ans: You may illustrate your level of handling pressure with the help of some event happened in past. Make sure to make good impact on the interviewer.

Ques 8: Why should we hire you?

Ans: If you hire me, I will be able to present my skills in front of you. I assure you I will work in a team & achieve set goals within specified time.

Ques 9: What is Net Banking?

Ans: It is an electronic payment system that enables customers of a bank or other financial institution to conduct a range of financial transactions through the financial institution’s website.

Ques 10: Where do you see yourself 5 years from now?

Ans : While answering this question, you may try to mention designation or profile where you want to see yourself subsequent to few years.

Also Read Out Here: IBPS Current Affairs

Ques 11: What do you seek from a job?

Ans: I am a quick learner & want to gain knowledge that a job can give. Here, I may get more experience & learn new things. So, I want a platform where i may get growth opportunities.

Ques 12:  What are your salary expectations?

Ans. Sir, as I’m newcomer, salary is not important for me. I need a platform where I may grow my skills & boost my knowledge.

Ques 13:  What is Cheque?

Ans. Cheque is a traversable instrument containing uncertain order to pay sum of money to the individual declared on it or to the holder of the instrument.

Ques 14:  What is Reverse Repo rate?

Ans. The rate at which RBI pays interest to the banks

Ques 15:  What is fiscal deficit?

Ans. When total expenditures of government exceed to total Revenue, deficits occurs. It is also a difference between total expenditures and total Revenue of the government.

Ques 16: What is a Demand Draft?

Ans. Demand Draft is a negotiable instrument used for effecting transfer of money. Since it’s a banker’s check, it can’t be dishonored.

Read out Commonly Asked Questions: Top 25 Bank Interview Questions

Ques 17: What is RBI?

Ans. The Reserve Bank of India is the central bank of India. On the recommendation of Young Hilton Committee, it was set up on 1st April, 1935 as per Reserve Bank of India Act, 1934.

Ques 18: What are the functions of RBI?

Ans: RBI performs various functions. Here are some of them.

  • Regulate the issuance and circulation of Bank Notes
  • Banker to the Government
  • Lender of last resort
  • Controller of Credit
  • Banker to Banks
  • Custodian to Foreign Reserve of the country

Ques 19: What is Bank Rate?

Ans. Bank rate refers to discount rate, at which the central bank (RBI) charges loans and advances to commercial banks and other financial intermediaries.

Ques 20: What is Deposit Rate?

Ans. Interest Rates paid by banks or other financial institutions on the cash deposited with them by the customer.

Read Out: Interview Prep. Tips- By Experts

Tips to Crack Interview:

  • Be confident during whole interview session. Make sure there is nothing that can break your confidence. If you give a sign of nervousness this may break you continuity.
  • Make sure that your answer must be clear that you want to say.
  • Elaborate your answer by giving the suitable examples.
  • Your voice level can play a vital role by showing your interest on specific things.
  • Take the opportunity to discuss on your achievement and goals and skills.
  • Be prepared with some good answers to commonly asked question.

Since interview is simple than written test but some aspirants fee nervousness. There is no need to be stress full, have some patience & practice these IBPS Interview Questions and Answers to ensure your selection for jobs in banking. Some questions may be to introduce yourself & about current affairs, etc. Best of Luck while appearing for Interview session.

Hit here for IBPS Official Link

Final words:

These IBPS Interview Questions and Answers will guide you in better preparation. You may bookmark our web portal www.recruitmentinboxx.com for getting more updates concerning recruitment, exam etc.

You May Also Like To Check This Section

IBPS NotificationList Of Banks Under IBPS
Bank Salary StructureBank General Awareness
Latest Bank JobsHow to Prepare For Group Discussion
How to Crack InterviewLatest Private Bank Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *