Home / Online Test / Indian Geography Quiz | GK Questions & Answers (MCQs), Online Trivia

Indian Geography Quiz | GK Questions & Answers (MCQs), Online Trivia

Indian Geography Quiz

Check Here Indian Geography Quiz !! Indian Geography is one of the significant topics in General Knowledge. Questions on Indian Geography are asked in copiousness in competitive exams like SBI Clerk/PO, IBPS Clerk/PO, UIIC AO, LIC AAO, NICL AO, SBI Associate PO, and other Bank Clerk exams.

For the ease of candidates, we have provided GK Questions & Answers (MCQs) on this page. By solving those questions you will be able to remember all the important questions which can usually come in the examination.

Indian Geography Online Test:

Indian Geography creates a significant part of Static GK and forms the foundation for considerate other characteristics of geography like vegetation, soil, climate, wildlife, and demography. Well, all the candidates are advised to solve Online Indian Geography Trivia so as to increase the knowledge and speed.

To attain more details in regards to Indian Geography Quiz, you need to read the complete page which is well updated by the team members of www.recruitmentinboxx.com

Indian Geography Quiz

Indian Geography Question And Answers:

Question 1: Which of the following geographical term related with the ”piece of sub-continental land that is surrounded by water”?

  1. Peninsula
  2. Gulf
  3. Strait
  4. Island

Answer: 4

Question 2: Which of the following geographical term related with a body of land surrounded by water on three sides?

  1. Peninsula
  2. Gulf
  3. Strait
  4. Island

Answer: 1

Also Get Online Test For: Indian History Quiz

Question 3: Which of the following places receives the highest rainfall in the world?

  1. Silchar
  2. Cherrapunji
  3. Mawsynram
  4. Guwahati

Answer: 3

Question 4: What is the local name of the wind blowing in the northern plains during summers?

  1. Kaal Baisakhi
  2. Trade Winds
  3. Loo
  4. None of the above

Answer: 3

Question 5: Which of the following reason of rainfall during winters in north-western part of India?

  1. Cyclonic depression
  2. Western disturbances
  3. Retreating monsoon
  4. Southwest monsoon

Answer: 2

Check Here Month Wise: Latest Current Affairs

Question 6: Which of the following factor is characterizes by the cold weather season in India?

  1. Warm days and warm nights
  2. Warm days and cold nights
  3. Cool days and cold nights
  4. Cold days and warm nights

Answer: 3

Question 7: Which of the following countries are divided by the Radcliffe Line?

  1. India and Pakistan
  2. India and China
  3. India and Bangladesh
  4. India and Nepal

Answer: 1

Question 8: Which of the following countries are divided by the Durand Line?

  1. Afghanistan and Pakistan
  2. India and Pakistan
  3. India and China
  4. India and Burma

Answer: 1

Get Here Daily Updates: GK Current Affairs

Question 9: Where is the India’s permanent research station Dakshin Gangotri?

  1. Great Himalayas
  2. Indian Ocean
  3. Antarctica
  4. Arabian Sea

Answer: 3

Question 10: Which of the following Indian state touches the boundaries of the maximum number of other States?

  1. Andhra Pradesh
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: 4

Question 11: Where is the Duncan Pass located?

  1. South and Little Andaman
  2. North and South Andaman
  3. North and Middle Andaman
  4. Andaman and Nicobar

Answer: 1

Question 12: Which of the following cities are called the twin cities?

  1. Delhi and Faridabad
  2. Mumbai and Pune
  3. Hyderabad and Secunderabad
  4. Bangalore and Mysore

Answer: 3

Read Out: GK Questions with Answers

Question 13: Which State is called the sugar bowl of India?

  1. Uttar Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Andhra Pradesh
  4. Bihar

Answer: 1

Question 14: Which of the following factor is responsible for low rainfall in the eastern slopes of the Western Ghats?

  1. The straight west coast
  2. The lack of winter depressions
  3. Their leeward location
  4. The heights of the Ghats

Answer: 3

Question 15: Which of the following region is famous for the lion-tailed macaque?

  1. Eastern Ghats of Andhra Pradesh
  2. Western Ghats of Kerala
  3. Shivalik Hills of Northern India
  4. Hills of North-East India

Answer: 2

Question 16: Which one of the following pairs is not correctly matched?

  1. Miri Hills : Arunachal Pradesh
  2. Mikir Hills : Assam
  3. Lushai Hills : Mizoram
  4. Abor Hills : Meghalya

Answer: 4

Start Giving Test From: Social Science Quiz

Question 17: Which of the following rivers system form a part of the Koyna River?

  1. The Cauvery
  2. The Krishna
  3. The Godavari
  4. The Mahanadi

Answer: 2

Question 18: Which of the following river system created the Jog waterfalls?

  1. Tunga bhadra
  2. Sharavathi
  3. Koyna
  4. None of the above

Answer: 2

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Question 19: The Luni River is flowing from which of the following region?

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Himachal Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: 2

Question 20: The Tapti River is flowing from which of the following region?

  1. Satpura range
  2. Vindhyachal range
  3. Western Ghats
  4. Eastern Ghats

Answer: 1

Press Here For Indian Geography Questions & Answers PDF

Final Words:

To get more information about Indian Geography Quiz, you need to bookmark this page by using CTRL+D. For getting more updates time to time regarding Indian Geography Questions, Geography Questions you may follow us www.recruitmentinboxx.com on Facebook and Google plus.

You May Also Like To Check This Section

ये 11 सवाल दिला सकते है आपको नौकरीSamanya Gyan Darpan EMagzine
Free Online Test SeriesLatest Private Jobs
Employment News- Latest UpdatesTop 100 Career Options
General Science QuizGet Free Job Alerts On Mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *