Home / Current Affairs / Indian History Quiz (Modern/Ancient India) Questions and Answers PDF in Hindi

Indian History Quiz (Modern/Ancient India) Questions and Answers PDF in Hindi

Indian History Quiz

Candidates who have curiosity to analyze their knowledge about Indian History, they can take an easy and time saving Indian History Quiz from this page. Indian History Questions and Answers Quiz plays an important role for those students who are preparing for any competition exam like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. Contenders may also download Indian history quiz questions and answers PDF of Modern or Ancient India from this page.

Indian history is the most important part of any competition exam which is generally asks in every exam. Here, on the page of www.recruitmentinboxx.com, we have given Indian history quiz questions and answers in Hindi for those aspirants who are preparing in Hindi language. Candidates may take Online Indian history quiz by going through the direct links given on this page.

Indian History Quiz

Ancient Indian History Quiz Questions And Answers:

Indian History is divided into many times like Ancient Indian history, modern Indian history, Medieval Indian History etc. Here, we have Ancient Indian history quiz through which contenders may analyze their knowledge and will become able to crack Quiz questions on Indian history.

Aspirants may get Quiz on Indian history with answers at below section of this page. So, here, Indian ancient history quiz is ready!!! Give correct answer and after that if you want to try more Indian history GK quiz then you may scroll down this page and hit on direct link given for Indian history quiz online.

Ques 1: Which among the following is not a correct pair?

  1. Ellora Caves – Rastrakuta Rulers
  2. Mahabalipuram – Pallava Rulers
  3. Khajuraho – Chandellas
  4. Elephanta Caves – Mauyra Era

Ans: 4

Ques 2: Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?

  1. Mrichhakatika
  2. Ritusamhara
  3. Kumarasambhava
  4. Mudrarakshahsa

Ans: 4

Get here Daily Updates: GK Current Affairs

Ques 3: On which of the following systems of Hindu Philosophy , Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

  1. Sankhya
  2. Vaisheshika
  3. Yoga
  4. Uttarmimansa

Ans: 4

Ques 4: The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

  1. Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
  2. BChalukyas, Pallavas and Pandyas
  3. Cholas, Pandyas and Chalukyas
  4. Chalukyas, Pallavas and Yadavas

Ans: 2

Ques 5: Which among the following is not correct?

  1. The capital of pandyas was Madurai
  2. The capital of Cheras was Vanchi
  3. Capital of the Videha Kingdom – Mithila
  4. Capital of Gahadwal Dynasty – Kannauj

Ans: 3

Ques 6: Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

  1. Harshavardhana
  2. Dhruvasena Ii
  3. Narshimhvarman
  4. Akabar

Ans: 1

Ques 7: Upnishads are books on:

  1. Politics
  2. Philosophy
  3. Medicine
  4. Social life

Ans: 2

Ques 8: Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

  1. Ashoka
  2. Chandragupta Maurya
  3. Kanishka
  4. Huvishka

Ans: 3

Ques 9: Which of the following statement is wrong?

  1. Sunga dynasty was founded by pushyamitra
  2. Ashoka the great Mauryan king died in 332 BC
  3. Ashoka invaded the kalinga in 261 BC
  4. Chandragupta Maurya earned the title of the Liberator

Ans: 2

Ques 10: Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization?

  1. Varuna
  2. Indra
  3. Surya
  4. All the above

Ans: 4

Ques 11: Where were the hymns of Rigveda composed?

  1. Punjab
  2. Gujarat
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Ans: 1

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Ques 12: Which among the following is a place in Larkana district of Sind province in Pakistan?

  1. Alamgirpur
  2. Harappa
  3. Rangapur
  4. Mohenjo-Daro

Ans: 4

Ques 13: What led to the end of Indus Valley Civilization?

  1. Invasion of Aryans
  2. Recurrent Floods
  3. Earthquakes
  4. All the above

Ans: 4

Ques 14: Who was the main male God worshipped by Indus people?

  1. Lord Vishnu
  2. Vishnu
  3. Brahma
  4. Indra

Ans: 1

Ques 15: Which empire lasted the longest among the following?

  1. The Palas
  2. The Pratiharas
  3. The Rashtrakutas
  4. The Senas

Ans: 3

Ques 16: Which of the following statement is wrong?

  1. Dharmpala was the founder of Pala dynasty.
  2. Vikramashila University was founded by Dharmpala ?
  3. Bhoja was the founder of Pritihara Empire.
  4. Krishna III was the last Rashtrakuta king.

Ans: 1

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Ques 17: Which of the following statement is/ are correct?

  1. In the 326 BC Alexander invaded India.
  2. Ambhi (king of TaxilA. welcomed Alexander and his men

III. Alexander died in 332 BC

Code:

  1. All are correct
  2. Only I, III
  3. Only I, II
  4. II, III

Ans: 3

Ques 18: Who was the ruler of the kingdom between the rivers Jhelum and Chenab?

  1. Alexander the Great
  2. Darius III
  3. King Porus
  4. Chandragupta Maurya

Ans: 3

Ques 19: Who was the last Hindu emperor of northern India?

  1. Harsha
  2. Pulakesin II
  3. Rajyavardhana
  4. Skandagupta

Ans: 1

Ques 20: Which of the following statement is/are correct?

  1. Pulakesn I was the first ruler of the Chalukya dynasty?
  2. Harshavardhana attacked the Chalukya territory during 608-642 AD?

III. Vikramaditya I died in 608 A.D.

Code:

  1. All are correct
  2. Only I
  3. Only II,III
  4. Only I, III

Ans: 2

Read Out here: GK Questions with Answers

Modern Indian History Quiz Questions And Answers:

It was the time of 16th and the 17th Centuries, when the European trading companies came in India and competed with each other fiercely and rules over 200 years on India. It had brought a big change in the form of revolutionary whose impact was on social, political and the economic life of the country.

Here, in beneath section of the page, we are providing Modern Indian history quiz which will help you a lot to get prepare for any competition exam. Candidates may get Indian history quiz PDF also from this page. Through which you may take an easy and rapid fire Quiz on modern Indian history. On this page, Indian history quiz questions are available with four options from which one answer is correct which is given just below of these options.

Ques 1: Which one of the following is considered the Magna Carta of the Indian people?

  1. The Government of India Act, 1858
  2. The Ilbert Bill
  3. Indian Councils Act of 1892
  4. Queen Victoria’s Proclamation

Ans: 4

Ques 2: In what way did the early nationalists undermine the moral foundations of the British rule with great success?

  1. By their agitation for Constitutional reforms
  2. By advocating open revolt
  3. By seeking foreign help against the British
  4. By seeking the support of the Indians living abroad

Ans: 1

Must Check This Link for Weekly Job Updates: Employment News- Latest Updates

Ques 3: Consider the following statement (s) is/are related to the aims of the Indian National Congress in the early phases

  1. Eradication of all possible race, creed or provincial prejudices among all lovers of India.
  2. Promotion of personal intimacy among all the earnest workers in the cause of India.

III. Formulation of popular demands.

  1. Organisation of a violent struggle for the political emancipation of India.

Which of the above statement(s) is/are correct?

Codes:

  1. I, II & III
  2. I, II & III
  3. III & IV
  4. II & III

Ans: 1

Ques 4: Which of the following newspaper was started by  Annie Besant?

  1. The Hindu
  2. Indian Express
  3. The Times of India
  4. New India

Ans: 4

Ques 5: Who among the following was the real founder of the Aligarh Muslim University?

  1. Nawab Salimullah
  2. Syed Ahmad Khan
  3. Abul Kalam Azad
  4. Muhhammed Ali Jinnah

Ans: 2

Ques 6: Which of the following statement is incorrect about the Act of 1919?

  1. British India must an integral part of the British Empire.
  2. Responsible government would be realised only by progressive stages.
  3. Provincial subjects were classified into reserved subjects & transferred subjects.
  4. The salary of the Secretary of State for India was drawn out of the revenues of Indian government.

Ans: 4

Ques 7: Which of the following events inspired for the formation of the Home Rule Leagues?

  1. First World War
  2. Just before the First World War
  3. After the First World War
  4. After the passing of the Act of 1909

Ans: 1

Ques 8: Which of the following leader was not associated with extremist leadership of Indian National Congress?

  1. Lokmanya Tilak
  2. Aurobindo Ghosh
  3. Lala Lajpat Rai
    1. Hume

Ans: 4

Ques 9: Which of the following provision is a part of the Government of India Act of 1919?

  1. Transfer of power to the Indians
  2. The enlargement of the Viceroy’s Executive Council
  3. Remodelling of the Central legislature
  4. Doing away with the distinction between the regulation and non-regulation provinces

Ans: 1

Ques 10: When was the famous Resolution on non-cooperation under the inspiration of Mahatma Gandhi was adopted in a special session of the Congress held in Calcutta?

  1. September, 1920
  2. December, 1922
  3. October, 1924
  4. November, 1925

Ans: 1

Ques 12: Which of the following leader is not correctly matched with their association/party/ books/ newspaper?

  1. Devendranath Tagore: Young India
  2. Rabindranath Tagore : Patrika
  3. K. Gandhi: Gitanjali
  4. Tilak : Kesari

Ans: 2

Ques 13: Who among the following leader draws his inspiration from M.K Gandhi?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Jayaprakash Narayan
  3. Abdul Ghaffar Khan
  4. Subhas Chandra Bose

Ans: 4

Find here: Vocabulary Online Quiz

Ques 15: Who led the Bardoli Satyagraha in 1928?

  1. Morarji Desai
  2. K. Gandhi
  3. Mahadev Desai
  4. Vallabhbhai Patel

Ans: 4

Ques 16: Which of the following incident ended the historic fast of Gandhi?

  1. Poona Pact
  2. Issue of White Paper
  3. Gandhi-Irwin Pact
  4. Arrival of Simon Commission

Ans: 1

Ques 17:  Which of the following event was the reason for suspension of the Non-Cooperation Movement?

  1. The non Co-operators were not enthusiastic
  2. The leaders like Subhas Chandra Bose were against it
  3. Gandhiji bowed to the pressure of the British government
  4. Chauri Chaura incident

Ans: 4

Ques 18: Which of the following trio leaders referred to as Lal, Bal and Pal during the freedom movement?

  1. Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal
  2. Lal Bahadur Shastri, Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal
  3. Lal Bahadur Shastri, Bal Gangadhar Tilak and Gopala Krishna Gokhale
  4. Lala Lajpat Rai, Bal Gangadhar Tilak and C. Rajagopalachari

Ans: 1

Ques 19: Which of the following pair of author & book is incorrectly matched?

  1. Rabindra Nath Tagore: Gora
  2. Dadabhai Naoroji: Poverty and the British rule in India
  3. Dinabandhu Mitra: Nil Darpan
  4. C Dutt: History of India

Ans: 4

Ques 20: Which of the following national leaders did defended soldiers of the Indian National Army in 1945 case dealing with trial?

  1. Sir Tej Bahadur Sapru
  2. Bhula Bhai Desai
  3. Rajagopalachari
  4. Jawaharlal Nehru

Ans: 3

PDF For Quiz On Indian History:

Practice From Here Hit Here
Practice From Here Hit Here
Practice From Here Hit Here

Note:

Aspirants may go through the official link for taking more knowledge about Indian History Quiz. You may like our page of www.recruitmentinboxx.com on facebook or follow us on twitter for getting latest updates.

You May Also Like To Visit This Section

Free Online Test Series Latest Current Affairs
Latest Private Jobs More Government Jobs
Top 100 Career Options Student Success Strategies
Entrance Exams In India Golden Rules of Career Success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *