Home / Question Paper / MHT CET Sample Papers 2019 | Download – Previous Year PDF Solved Papers

MHT CET Sample Papers 2019 | Download – Previous Year PDF Solved Papers

MHT CET Sample Papers

For preparation of Maharashtra Common Entrance Test, candidates must check out the MHT CET Sample Papers 2019. Along with it, candidates can also download the MHT CET Previous Year Solved Papers PDF from this page.

By referring the MHT CET Sample Papers, candidates can get an idea about the important topics and questions that are asked in exam. By regularly practicing the MHT CET Solved Papers you will be able to improve your speed, accuracy and time management skills.

MHT CET Solved Question Papers

DTE Maharashtra is going to conduct the MHT CET 2019 in second week of May in offline mode. Every year MHT CET is held to give admission in various B.Tech programmes. Candidates can increase their chances of admission by seriously preparing for the MHT CET and covering all the important topics.

Candidates can get more information about MHT CET Previous Year Solved Papers PDF or MHT CET practice papers by going through this page which is well developed by expert team of www.recruitmentinboxx.com

MHT CET Sample Papers 2019

S.NoYear of the ExaminationSubjectsPaper CodeDownload Links
1MHT CET 2017Physics & ChemistryPaper Code 11Get Here
Paper Code 33Get Here
MathematicsPaper Code 11Get Here
Paper Code 44Get Here
2MHT CET 2016Physics & ChemistryPaper Code 11Get Here
Paper Code 22Get Here
Paper Code 33Get Here
Paper Code 44Get Here
MathematicsPaper Code 11Get Here
Paper Code 22Get Here
Paper Code 33Get Here
Paper Code 44Get Here

MHT CET Exam Pattern

PaperSubjectNo. of Questions from Class XINo. of Questions from Class XIIMarks Per QuestionsTotal Marks
IMathematics10402100
IIPhysics1040150
Chemistry1040150
IIIBotany1040150
Zoology1040150
Total502006300

Also Check Topic Wise Weightage and Pattern: MHT CET Syllabus

MHT CET Question Papers

MHT CET Important Questions

Candidates can practice through the below given important questions based on MHT CET Sample Papers 2019:

Ques1. The gas equation PV = constant is true for a constant mass of an ideal gas undergoing

  1. Isothermal change
  2. Adiabatic change
  3. Isobaric change
  4. Any type of change

Answer: Any type of change

Ques2. Gyromagnetic ratio is a ratio of magnetic dipole moment to

  1. mass of electron.
  2. momentum of electron.
  3. radius of electron.
  4. angular momentum of electron.

Answer: angular momentum of electron

Know Here Available Dates: MHT CET Admit Card

Ques3. 19 Lenz’s law gives

  1. the magnitude of the induced e.m.f.
  2. the direction of the induced current.
  3. both the magnitude and direction of the induced current.
  4. the magnitude of the induced current

Answer: the magnitude of the induced current

Ques4. When a body moves with a constant speed along a circle,

  1. no work is done on it.
  2. no acceleration is produced in the body.
  3. no force acts on the body.
  4. its velocity remains constant.

Answer: no force acts on the body

Start Here: General Science Quiz

Ques5. The graph between restoring force and time in case of S.H.M is

  1. a straight line
  2. a circle
  3. a parabola
  4. a sine curve

Answer: a sine curve

Ques6. The moment of inertia of a body does not depend upon

  1. the mass of the body.
  2. the distribution of the mass in the body.
  3. the axis of rotation of the body
  4. the angular velocity of the body.

Answer: the mass of the body

Ques7. The first line of Balmer series has wavelength 6563 Å. What will be the wavelength of the first member of Lyman series?

  1. 4 Å
  2. 2500 Å
  3. 7500 Å
  4. 600 Å

Answer: 1215.4 Å

Get Here Free Practice Quiz: Online Chemistry Quiz

Ques8. In the linear packing arrangement in one dimension, the coordination number  is

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: 4

Ques9. An alkyl halide may be converted into an alcohol by        .

  1. addition
  2. substitution
  3. dehydrohalogenation
  4. elimination

Answer: addition

Ques10. C3H9N represents   .

  1. primary amine
  2. secondary amine
  3. tertiary amine
  4. all of these

Answer: tertiary amine

Ques11. Chemical reaction taking place at cathode is

  1. reduction
  2. oxidation
  3. ionization
  4. dissociation

Answer: oxidation

Get Here: Biology Quiz – Questions and Answers

Ques12. The oxidation state of oxygen in H2O2 is

  1. +1
  2. 0
  3. –1
  4. –2

Answer: -1

Ques13. Which of the following property is NOT expected to be shown by copper?

  1. High thermal conductivity
  2. Low electrical conductivity
  3. Ductility
  4. Malleability

Answer: Low electrical conductivity

Ques14. Amine that CANNOT be prepared by Gabriel phthalimide synthesis is   .

  1. Aniline
  2. Benzylamine
  3. Methylamine
  4. iso-Butylamine

Answer: iso-Butylamine

Ques15. The IUPAC name of Fe(CO)5 is     .

  1. pentacarbonylferrate (0)
  2. pentacarbonylferrate (III)
  3. pentacarbonyliron (0)
  4. pentacarbonyliron (II)

Answer: pentacarbonylferrate (0)

You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Benefits of MHT CET Sample Papers 2019

MHT CET Sample Papers 2019 are based on latest Maharashtra Common Entrance Test syllabus prescribed by the DTE Maharashtra. All the previous year questions and important topic are covered in it. Candidates can get familiarize with the latest exam pattern. You can know about your weak points and focus on improving in that area. By regularly practicing from the MHT CET exam Papers, you can increase your chances to clear the MHT CET 2019

Get Here: List of Universities of Maharashtra

Final Note

Candidates can download the MHT CET Sample Papers 2019 by the above given link. If you have any query about MHT CET Sample Papers 2019, do comment in the below given comment box. Subscribe to our free mail service to get latest mails and info directly in your mailbox. You can also follow us on Facebook or Google+.

You May Also Like To Check This Section

How To Maximize Your Score In ExamHow To Get Rid Of Sleeping While Studying
How To Make Habit Of StudyingHow To Reduce Negative Marking In Exam
11 Tips To Remember What You ReadHow to Score Good Marks in Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *