Home / Question Paper / NABARD Mock Test | Grade A/B Exam Practice Sets Phase I Test Series Online

NABARD Mock Test | Grade A/B Exam Practice Sets Phase I Test Series Online

NABARD Mock Test

National Bank for Agriculture and Rural Development organize NABARD Exam annually to fulfill the vacant post of Grade A and B in its branches across the country. By practicing NABARD Mock Test, candidates can crack the NABARD Grade A/B Exam. On the basis of NABARD mock test online, you can begin your preparation for the exam.

We are listing NABARD grade a mock test, NABARD grade b mock test and free mock test for NABARD on below section of this page for the easiness of candidates. Aspirants may plan their preparation by referring NABARD online mock test which is available for free.

NABARD online free mock test will guide in maintaining speed to solve questions in less time. Despite this it will help you in managing time & boost up your knowledge. You may know your strengths as well as your weakness by practicing NABARD development assistant mock test and NABARD assistant manager mock test. Candidates can also download NABARD Mock Test series by scrolling down this page prepared by team of www.recruitmentinboxx.com.

NABARD Mock Test

We are providing NABARD grade a mock test free and a NABARD phase 2 mock tests which is really be helpful for you all in understanding the concept of the NABARD exam. Lets start with the NABARD grade a free mock test

Question 1: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer:  2

Question 2: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: 2

Question 3: Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

Answer: 2

Check Here: NABARD Study Material

Question 4: Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 26

Answer: 3

Question 5:  Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: 2

Question 6:  Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Answer: 4

Read This: How To Prepare For Bank Exam

Question 7:  Which word does NOT belong with the others?

  1. inch
  2. ounce
  3. centimeter
  4. yard

Answer: 2

Question 8:  Which word does NOT belong with the others?

  1. tyre
  2. steering wheel
  3. engine
  4. car

Answer: 4

Question 9:  Which word does NOT belong with the others?

  1. tulip
  2. rose
  3. bud
  4. daisy

Answer: 3

Get Here: Bank Exam Preparation Tips

Question 10:  Which word does NOT belong with the others?

  1. rye
  2. sourdough
  3. pumpernickel
  4. loaf

Answer: 1

Question 11:  CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Answer: 4

Question 12: BRIEF

  1. Limited
  2. Small
  3. Little
  4. Short

Answer: 4

Question 13:  EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: 1

Check Here: Best Books for NABARD Exam Preparation

Question 14: VENT

  1. Opening
  2. Stodge
  3. End
  4. Past tense of go

Answer: 1

Question 15:  AUGUST

  1. Common
  2. Ridiculous
  3. Dignified
  4. Petty

Answer: 3

Question 16:  CANNY

  1. Obstinate
  2. Handsome
  3. Clever
  4. Stout

Answer: 3

Question 17: Which rice got the geographical indication (GI) status recently?

  1. Aromatic rice
  2. Japonica Rice
  3. Thai Fragrant Rice
  4. Gobindobhog rice

Answer: 4

Check Here: How To Reduce Negative Marking In Exam?

Question 18: Which types of crops are to be examined by the Union Government?

  1. Horticulture
  2. Plant propagation
  3. Vertical Farming
  4. Genetically ModifiedA

Answer: 4

Question 19: Agriculture and Farmers Welfare Ministry will celebrate Sankalp to Siddhi – New India Manthan from __________.

  1. Aug 15th to 20th
  2. Aug 19th to 30th
  3. Aug 20th to 30th
  4. Aug 22nd to 29th

Answer: 2

Question 20: Which online facility has been launched by the Union Government to provide direct solution to problem of agriculture sector?

  1. e-Krishi Samasya
  2. e-Krishi Samvad
  3. e-Krishi Samveda
  4. e-Krishi Solution

Answer: 2

Press Here For: Best Tips To Score Good Marks in Exam

NABARD Exam Pattern

  • Preliminary exam of NABARD of Grade A and B consist of objective questions for 100 marks
  • 2 hours will be allotted the aspirants to perform the exam.
SubjectsMaximum MarksTotal Time
Reasoning Ability20Composite time of 120 minutes (2 hours)
English Language40
Computer Knowledge20
General Awareness20
Quantitative Aptitude20
Economic & Social Issues (with focus on Rural India)40
Agriculture & Rural Development (with focus on Rural India)40

Read Here: Bank Exam Pattern

NABARD Grade A Mains Exam pattern 

ExamPostName of TestMaximum MarksTotal Time
Phase I (Descriptive Test)Common for allGeneral English (Essay writing, Comprehension, Report writing, Paragraph writing & Letter writing)10090 minutes
Phase IIFor ‘General’ postEconomic & Social Issues and Agriculture & Rural Development (with focus on Rural India)10090 minutes
For posts including following Economics, Agriculture, Agriculture Engineering , Plantation and Horticulture, Animal Husbandry, Fisheries, Food Processing, Forestry, Environmental Engineering, Water Resource Development & Management, Social Work, Chartered Accountant and Company SecretaryPaper on related discipline

NABARD Grade B Mains Exam Pattern

S. No.ExamName of TestMaximum MarksTotal Time
1.Phase IGeneral English (Descriptive Test)10090 minutes
 2.Phase IIEconomic and Social Issues and Agri. and Rural Development (with focus on Rural India) for General Posts and Agriculture for candidates applying for Manager (RDBS) Agriculture Post10090 minutes
3.Phase IIIDevelopment Economics, Statistics, Finance & Management10090 minutes

Read Also: How to Manage Time during Exams

Preparation Tips for NABARD Group A and B Exam:

  • You must read the entire concept very carefully so that they can be clear in your mind
  • You should not let learning being hectic for you, as it is easy to learn the concept rather than cramming
  • You need to cover first those topics which are very important for examination point of view.
  • You must take short breaks as it helps you to keep your mind awake
  • Solve more and more previous year question papers as it will you to get a clear idea about the type of question come in the examination.
  • Make note of the important topics and go through it at the end of your revisions every day.
  • Candidates must take proper and healthy diet in order to stay fit.
  • Do not let your self confidence down
  • Do brain storming sessions and Group Discussions
  • Keep your study material on place so that it will let you getting disturb
  • Give online mock tests so that your weaker subjects may become stronger.


Hope, you get all details about NABARD Mock Test. To know more about NABARD mock test free and NABARD free mock test have a look at its Official Link. Apart from this you can also bookmark this www.recruitmentinboxx.com page by pressing CNTRL+D.

You May Also Like To Visit This Section

NABARD RecruitmentNABARD Admit Card
NABARD ResultBank Exam Syllabus
Latest Bank JobsBank Salary Structure
Bank Previous Year PapersBank Exam Coaching Institutes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *