Home / Question Paper / NATA Previous Papers | Last 5 Years Question Paper PDF Download with Solution

NATA Previous Papers | Last 5 Years Question Paper PDF Download with Solution

NATA Previous Year Papers                    

NATA (National Aptitude Test in Architecture) is a doorway to enhance career in Architecture field. By qualifying this examination, you can make your place in best Architecture colleges as it indicates skills of the candidates in Architecture and their aesthetic sensitivity (logical understanding, 3D visualization etc.). NATA Previous Year Papers can help the participants to assume the paper theme and marking scheme.

As per NATA Previous Year Papers PDF, exam paper will be distributed in two sections i.e. Aesthetic Sensitivity Section and Drawing Section. Students passed 10+2 with 50% aggregate marks can appear in this test.

For the comfort of the candidates, we the team of www.recruitmentinboxx.com is presenting NATA Previous Year Question Papers with Solution at the beneath section. Apart from it, you can download Last 5 Years Question Paper PDF also by pressing a link only, so what are you waiting for? Go ahead soon!!

NATA Previous Year Papers

NATA Previous Year Papers With Solution Free Download:

By pressing this direct link, you can check NATA Previous Papers with Answers easily and do preparation accordingly also. So what are you waiting for? Go ahead and check NATA Previous Exam Papers soon!!

NATA Exam Previous Question Papers of Paper 3 Download Here
NATA Previous Year Question Papers Free Download PDF of 2014 Download Here
NATA Previous Question Papers Answers of Paper 1 Download Here

NATA Previous Year Question Papers With Answers

Question 1. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: 3

Question 2. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. 6400
  2. 6500
  3. 7200
  4. 7500
  5. None of these

Answer: 1

Question 3. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925
  5. None of these

Answer: 4

Question 4. How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 5 years

Answer: 2

Get here for all subjects: NATA 2018 Syllabus

Question 5.  Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

  1. 6
  2. 6
  3. 18
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: 2

Question 6. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Question 7. Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Question 8. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 9. Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 10. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

From Here, Start: NATA Mock Test Online

Question 11. Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Question 12. A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

  1. 3%
  2. 4%
  3. 5%
  4. 6%
  5. None of these

Answer: 4

Question 13. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:

  1. 10%
  2. 25%
  3. 5%
  4. None of these

Answer: 2

Question 14. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

  1. 5%
  2. 7%
  3. 7*1/8%
  4. 10%

Answer: 4

Question 15. A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?

  1. 6%
  2. 5%
  3. 5%
  4. 6%
  5. None of these

Answer: 5

Read Also: How to Find Study Material Online

Question 16. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

  1. 2000
  2. 10,000
  3. 15,000
  4. 20,000

Answer: 3

Question 17. FFC stands for

  1. Foreign Finance Corporation
  2. Film Finance Corporation
  3. Federation of Football Council
  4. None of the above

Answer: 2

Question 18. Fastest shorthand writer was

  1. G. D. Bist
  2. R.D. Tata
  3. M. Tagore
  4. Khudada Khan

Answer: 1

Question 19. Epsom (England) is the place associated with

  1. Horse racing
  2. Polo
  3. Shooting
  4. Snooker

Answer: 1

Question 20. First human heart transplant operation conducted by Dr. Christiaan Barnard on Louis Washkansky, was conducted in

  1. 1967
  2. 1968
  3. 1958
  4. 1922

Answer: 1

NATA 2018 Exam Pattern

  • Paper I and II will be MCQ – OMR Based. However, Paper II will be conducted on Paper & Pencil mode.
  • Part I and Part II will b conducted to secure 60 marks each within 90 minutes.
  • Drawing Test will be conducted for securing 80 marks.
Parts Subjects Questions Marks Duration
Part I Mathematics 30 30 x 2 = 60 90 Minutes
Part II General Aptitude 30 30 x 2 = 60
Part III Drawing Test 02 2 x 40 = 80 90 Minutes
Total 200 Marks

 How to Crack NATA 2018 in First attempt?

Appearing contenders in National Aptitude Test in Architecture have to follow below mentioned guidelines to secure good marks in first attempt.

  • Do preparation from syllabus of NATE Entrance Exam and Exam Pattern as it can help you to understand the topics deeply.
  • Divide your NATA Syllabus in some parts and make your own study routine on time based.
  • Pay attention to the topics having more weightage.
  • Drawing skills and creative skills must be improved by you.
  • Take help from NATA Previous Years Solved Papers to know theme of the exam.
  • Try to draw and sketch with less use of an Eraser.
  • Try to present your work with good presentation and attractive look.
  • Read NATA Previous Year Papers, Newspapers and find out the famous architects & their works.

Check Out From Here: NATA 2018: Important Exam Dates

Note:

Hope you are satisfied with our page of NATA Previous Year Papers and if you want to be updated with latest news concerning NATA Previous Year Papers or any other, stay tuned with our portal www.recruitmentinboxx.com by pressing CTRL + D.

You May Also Like To Visit This Section:

NATA 2018 NATA Application Form
NATA Admit Card NATA Result
Career In Architecture 10 Necessities Of Smart Learning
Maths Formulas PDF How to Prepare Maths For Competitive Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *