Twitter Google+
Breaking News
Home / Question Paper / NDA Question Paper 2017 With Solution Free Download Previous Year Paper

NDA Question Paper 2017 With Solution Free Download Previous Year Paper

NDA Question Paper

NDA Question PaperDownload Free of Cost!! NDA Question Paper With Solution  Given On This Page. Candidates can prepare with these NDA Previous Year Paper to score good marks in this competitive exam. NDA stands for National Defence Academy and UPSC conducts NDA exam twice a year. Candidates who have applied for NDA Exam and going to appear in exam may get from this page and prepare accordingly. NDA Question Paper 2017 not only provides idea about the exam but also make the confidence to face the examinations. Here you may also get the NDA previous year  Paper which will help you a lot.

Here on this page we are also providing NDA Model Paper with solutions that will help you to get success in Exam. UPSC NDA Previous Year Question Paper with Solutions can also download from the official site through online mode in PDF form. Further details regarding NDA Exam Question Paper which are mentioned below by the expert team of www.recruitmentinboxx.com

NDA Question Paper

Year

Exam-I

Mathematics General Ability Test
2013 Get PDF Download PDF
2014 Get PDF Download PDF
2015 Get PDF Download PDF
Year

Exam-II

Mathematics General Ability Test
2013 Get PDF Download PDF
2014 Get PDF Download PDF
2015 Get PDF Download PDF

NDA Questions and Answers

Question 1: Which of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and a philosopher?

  1. Lala Lajpat Rai
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Agarkara
  4. Aurodindo Ghosh

Answer: 4

Get Here: Complete Detailed NDA Syllabus

Question 2: Delhi became the capital of India in :

  1. 1916
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1911

Answer: 4

Question 3: Swaraj as a national demand was first made by:

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Dadabhai Naoraji
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Chittaranjan Das

Answer: 2

How To Prepare For NDA Written Exam: Get Best Answer Here

Question 4: Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?

  1. Lord Irwin
  2. Lord Chelmsford
  3. Lord Hardinge
  4. Lord Curzon

Answer: 2

Question 5: Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference?

  1. Josh Malihabadi
  2. Muhammad Iqbal
  3. Faiz Ahmad Faiz
  4. Firaq Gorakhpuri

Answer: 2

Read Also: How to Score Good Marks in Exam

Question 6: The first women’s university in India was founded by :

  1. Dhondo Keshave Karve
  2. Rani Ahilya Devi
  3. C. Kumarappa
  4. Gandhiji

Answer: 1

Question 7: Who among the following led vaikom Satyagraha in 1924 ?

  1. Periyar E. V. Ramasamy
  2. P. Kesava Menon
  3. Kumaran Asan
  4. Shri Narayana Guru

Answer: 1

Check Here: NDA Interview Questions and Answers

Question 8: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1, 2) is:

  1. 3x + 4y = 11
  2. 3x+4y+11= 0
  3. 4x-3y+2=0
  4. 3x+4y+7=0

Answer: 3

Question 9: If f(y) = log y, then f(y) + f(1/y) is equal to :

  1. 2
  2. 0
  3. –1
  4. 1

Answer: 2

Question 10: If x = t2 and y = 2t, then the normal at t = 1 is

  1. x + y – 3 = 0
  2. x + y – 1 = 0
  3. x + y + 1 = 0
  4. x + y + 3 = 0

Answer: 1

Must Read: How To Reduce Negative Marking In Exam

Question 11: To find out the numerical value of ∫2-2 (px2 + qx + s) dx, it is necessary to know the value / values of which of the following?

  1. p only
  2. p and s
  3. q only
  4. p, q and s

Answer: 2

Question 12: Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Do You Know: How To Join NDA After 12th?

Question 13: Pick out the scalar quantity

  1. force
  2. pressure
  3. velocity
  4. acceleration

Answer:  2

Question 14: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

  1. will overflow
  2. will not rise
  3. depressed
  4. change its meniscus

Answer:  2

To Crack NDA Interview, Must Read: NDA Interview Tips

Question 15: A cricketer’s average for 11 matches is 25 runs. In the next four matches he scored 72, 34, 51 and 62 runs. Find his new average for the 15 matches.

  1. 39
  2. 34
  3. 36
  4. None

Answer:  4

Question 16: Men complete a work in 9 days .After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 4 days
  4. 5 days

Answer:  1

Check Here: NDA Exam Pattern

Question 17: Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer:  1

Question 18: Pa (Pascal) is the unit for

  1. thrust
  2. pressure
  3. frequency
  4. conductivity

Answer:  2

Question 19: World AIDS Day':

  1. April 17th
  2. June 5th
  3. December 1st
  4. February 14th

Answer:  3

Also Check: How to Prepare For Written Exam

Question 20: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer:  2

Question 21: The population of a town was 20,000 in 1944. It decreased by 10 percent during 1944 – 1954 but increased by 20 percent during 1954 –1964. What was the population like in 1964?

  1. 24, 600
  2. 22,000
  3. 20,800
  4. 21,600

Answer:  4

Question 22: The period of 2 sin x cos x is

  1. 4 pi 2
  2. 2 pi
  3. 4 pi
  4. pi

Answer:  4

Read Also: 5 Surprising Habits Of Toppers

Question 23: Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution

  1. 70th
  2. 73rd
  3. 76th
  4. 79th

Answer:  2

Question 24: Who was the first speaker of Lok Sabha?

  1. Sivaraj Patel
  2. Jagjeevan Ram
  3. Lal Bahdur Shasthri
  4. V Mavlankar

Answer:  4

Question 25: Meenamatha disease is related with

  1. Cadmium
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Iron

Answer:  2

Also Check: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question 26: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer:  4

Question 27: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Question 28: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer:  2

Must Read: Tips to Get 100% Results in Exams

Question 29: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 30: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 31: Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

  1. Water, iron and air
  2. Iron, air and water
  3. Air, water and iron
  4. Iron, water and air

Answer: 3

Candidates may visit our web portal that is www.recruitmentinboxx.com time to time to get more updates. You may join us on Facebook and Google Plus to get more details about your score card etc on your timeline. Get complete information about NDA Question Paper 2016 from this page. If you have any query you may leave comment in comment box.

You May Also Like To Check This Section

NDA Online Application Form NDA 1 Result
NDA Admit Card NDA 2 Result
NDA Eligibility Criteria How to Improve Your Memory for Studying

About admin

5 comments

  1. SIR. NDA KI JANKARI CHAHIYE..

  2. Nda is one of super examination to tallent students
    Bhalo bharat mataki jai

  3. Sir,how to prepair the exam of nda.

  4. 2017 ka nda me 1exam kab hoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>