Home / Question Paper / NID Sample Papers 2018 DAT/Entrance Sample Question Papers Download

NID Sample Papers 2018 DAT/Entrance Sample Question Papers Download

NID Sample Papers                                   

Appearing contenders in Design Aptitude Test (DAT) can download NID Sample Papers PDF from here.  NID DAT Sample Papers and NID DAT Entrance Exam Sample Question Papers can help you to acknowledge the details regarding the topics from which questions will be asked in the exam.

DAT Exam conducts in two parts i.e. Prelims followed by Mains Examinations for providing admission to the contenders into Master of Design (M Des) and Bachelor of Design (B.Des)/ Graduate Diploma Programme in Design (GDPD).

NID Sample Papers PDF

To get admission in National Institute of Design, you are required to qualify DAT 2018 and NID Studio Test Sample Papers can help you. Candidates can check the NID Sample Papers with Answers also by going through this page.

Apart from it, contenders can download NID Sample Papers with Solution PDF 2018 also by pressing the direct link, so what are you waiting for? Go ahead and grab complete details related to NID Sample Papers 2018 from this page, designed by www.recruitmentinboxx.com.

NID Sample Papers

NID Sample Papers PDF Download:

Contenders are advised to press the given link of NID Sample Papers PDF 2018 to get complete details regarding questions that can be asked in the Upcoming DAT 2018. Here you can find Link of NID Masters Sample Papers or Bachelors separately.

NID Entrance Exam Sample Papers PDFLinks
NID M. Des Sample Papers 2018Download PDF
NID Sample Papers 2018 B.Des./GDPDDownload PDF

 NID Sample Papers With Solution 2018:

Candidates are advised to check the following questions and answers mentioned in NID Entrance Exam Sample Papers 2018.

Q1. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: Option 4

Q2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: Option 2

Q3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: Option 3

Q4. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: Option 2

Q5. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: Option 2

Read Out: Aptitude Questions And Answers

Q6. A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

  1. 3%
  2. 4%
  3. 5%
  4. 6%
  5. None of these

Answer: Option 4

Q7. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:

  1. 10%
  2. 25%
  3. 5%
  4. None of these

Answer: Option 2

Q8. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest per annum is:

  1. 5%
  2. 7%
  3. 78*1/8 %
  4. 10%

Answer: Option 4

Q9. A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?

  1. 6%
  2. 5%
  3. 5%
  4. 6%
  5. None of these

Answer: Option 5

Q10. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

  1. 2000
  2. 10,000
  3. 15,000
  4. 20,000

Answer: Option 3

Get here Basic/ Vedic Formulas Topic Wise: Maths Formulas

Q11. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

  1. 45
  2. 50
  3. 55
  4. 60

Answer: Option 4

Q12. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

  1. 21,000
  2. 22,500
  3. 25,300
  4. 25,800

Answer: Option 3

Q13. 100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:

  1. 14*2/7 % gain
  2. 15% gain
  3. 14*2/7 % loss
  4. 15 % loss

Answer: Option 1

Q14. A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:

  1. 5*15/7 % loss
  2. 5*15/17 % gain
  3. 6*2/3 % gain
  4. None of these

Answer: Option 2

Q15. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

  1. No profit, no loss
  2. 5%
  3. 8%
  4. 10%
  5. None of these

Answer: Option 2

Start Free Preparation From: Online Test Series

Q16. Which of the following fractions is greater than 3/4 and less than 5/6?

  1. 1/2
  2. 2/3
  3. 4/5
  4. 9/10

Answer: Option 3

Q17. The rational number for recurring decimal 0.125125…. is:

  1. 63/ 487
  2. 119/993
  3. 125/999
  4. None of these

Answer: Option 3

Q18. 617 + 6.017 + 0.617 + 6.0017 = ?

  1. 2963
  2. 965
  3. 6357
  4. None of these

Answer: Option 3

Q19. The value of 489.1375 x 0.0483 x 1.956 is closest to: 0.0873 x 92.581 x 99.749

  1. 006
  2. 06
  3. 6
  4. 6

Answer: Option 2

Q20. 0.002 x 0.5 = ?

  1. 0001
  2. 001
  3. 01
  4. 1

Answer: Option 2

Also Read Out: How to Prepare Maths For Competitive Exams

NID DAT Exam Pattern 2018

Apart from the NID PG Sample Papers 2018, contenders can check the NID DAT Exam Pattern 2018 also by moving your cursor downwards.

NID DAT Prelims Exam Pattern 2018:

Part I: Multiple Choice Questions (MCQs) marked out of 70 points. The responses of this part will be recorded on an OMR sheet and evaluated digitally.

Part II: Subjective questions marked out of 30 points, with responses to be provided in visual and/or written formats.

  • 3 hours will be provided to solve Design Aptitude Test (Prelims).
  • This will be a pen-and-paper test.
  • The question paper will be in English.
  • All questions are compulsory.
  • There will be no negative marking.

NID DAT Mains 2018 Exam Pattern:

  • There will be exam of drawing/sketching, hands-on model making, group discussions, presentations, etc.
  • These will be marked out of 100 points and will be conducted in English.

You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Final Words!!

Hope you are satisfied with this page of NID Sample Papers 2018 and to get more details regarding NID Solved Sample Papers or downloading NID Exam Sample Papers, you are advised to be in touch with our portal that is www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Check This Section

NID Admit CardNID Results
How To Maximize Your Score In ExamHow To Get Rid Of Sleeping While Studying
How To Write On Exam Paper Faster & BetterHow To Reduce Negative Marking In Exam
11 Tips To Remember What You ReadHow to Score Good Marks in Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *