Home / Online Test / Online Engineering Quiz | MCQ Electrical/Civil Engg Questions with Solution

Online Engineering Quiz | MCQ Electrical/Civil Engg Questions with Solution

Online Engineering Quiz

Engineering have good scope for Jobs and every year a huge number of candidates apply for the Jobs in Engineering. Online Engineering Quiz can assist the contenders appearing in the written examination in different disciplines such as Mechanical, Civil, Computer, Electrical, Technical and Electronic.

Below provide Engineering Questions with Solution are based on some topics like C++ Programming, C# Programming, Java Programming, Database, Computer Science, Networking, Electronics and Communication, Basic Electronics, Digital Electronics, Electronic Devices and Circuit Theory and Online Electronic Circuit Simulator.

By solving Online Engineering MCQ of Electrical/Civil other Engineering, contenders can do preparation of the examination easily. We the team members of www.recruitmentinboxx.com has provided more details regarding  Online Engineering Quiz at the beneath section, so please have a look as soon as possible.

Online Engineering Quiz

Question1. Which of the following statements should be used to obtain a remainder after dividing 3.14 by 2.1 ?

  1. rem = 3.14 % 2.1;
  2. rem = modf(3.14, 2.1);
  3. rem = fmod(3.14, 2.1);
  4. Remainder cannot be obtain in floating point division.

Answer: Option 3

Question2. What are the types of linkages?

  1. Internal and External
  2. External, Internal and None
  3. External and None
  4. Internal

Answer: Option 2

Question3. Which of the following special symbol allowed in a variable name?

  1. * (asterisk)
  2. | (pipeline)
  3. – (hyphen)
  4. _ (underscore)

Answer: Option 4

Question4. Is there any difference between following declarations?

1 :      extern int fun();

2 :      int fun();

  1. Both are identical
  2. No difference, except extern int fun(); is probably in another file
  3. int fun(); is overrided with extern int fun();
  4. None of these

Answer: Option 2

Read This: How to Improve Your Memory for Studying

Question5. How would you round off a value from 1.66 to 2.0?

  1. ceil(1.66)
  2. floor(1.66)
  3. roundup(1.66)
  4. roundto(1.66)

Answer: Option 1

Question6. We want to round off x, a float, to an int value, The correct way to do is

  1. y = (int)(x + 0.5)
  2. y = int(x + 0.5)
  3. y = (int)x + 0.5
  4. y = (int)((int)x + 0.5)

Answer: Option 1

Question7. The binary equivalent of 5.375 is

  1. 101110111
  2. 011
  3. 101011
  4. None of above

Answer: Option B

Question8. A float occupies 4 bytes. If the hexadecimal equivalent of these 4 bytes are A, B, C and D, then when this float is stored in memory in which of the following order do these bytes gets stored?

  1. ABCD
  2. DCBA
  3. 0xABCD
  4. Depends on big endian or little endian architecture

Answer: Option 4

Question9. What will you do to treat the constant 3.14 as a float?

  1. use float(3.14f)
  2. use 3.14f
  3. use f(3.14)
  4. use (f)(3.14)

Answer: Option 2

Question10. Which of the following statement obtains the remainder on dividing 5.5 by 1.3?

  1. rem = (5.5 % 1.3)
  2. rem = modf(5.5, 1.3)
  3. rem = fmod(5.5, 1.3)
  4. Error: we can’t divide

Answer: Option 3

Question11. The initial setting time of lime-pozzolana, is

  1. 30 minutes
  2. 60 minutes
  3. 90 minutes
  4. 120 minutes.

Answer: Option 4

Also Read Out: How to Prepare Maths for Competitive Exams

Question12. The clay to be used for manufacturing bricks for a large project, is dugout and allowed to weather throughout

  1. the monsoon
  2. the winter
  3. the summer
  4. none of these.

Answer: Option 1

Question13. The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth’s surface are called

  1. Plutonic rocks
  2. Hypabyssal rocks
  3. Volcanic rocks
  4. Igneous rocks.

Answer: Option 1

Question14. Quartzite is a

  1. metamorphic rock
  2. argillaceous rock
  3. calcareous rock
  4. silicious rock.

Answer: Option 4

Question15. The variety of pig iron used for manufacture of wrought iron, is

  1. Bessemer pig
  2. Grey or foundry pig
  3. White forge pig
  4. Mottled pig.

Answer: Option 3

Question16. Sand stone is

  1. sedimentary rock
  2. metamorphic rock
  3. igneous rock
  4. volcanic rock.

Answer: Option 1

Know Here: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question17. If the furnace is provided with insufficient fuel at low temperatures, the type of pig iron produced, is called

  1. Bessemer pig
  2. Grey or foundry pig
  3. White or forge pig
  4. Mottled pig.

Answer: Option 3

Question18. Stainless steel contains

  1. 18% of chromuim and 8% nickel
  2. 8% of chromium and 18% of nickel
  3. 12% of chromium and 36% of nickel
  4. 36% of chromium and 12% of nickel.

Answer: Option 1

Question19. Pick up the hypabyssal rock from the following:

  1. Granite
  2. Dolerite
  3. Basalt
  4. All the above.

Answer: Option 2

Question20. Depending on the chemical composition and mechanical properties, iron may be classified as

  1. cast iron
  2. wrought iron
  3. steel
  4. all the above.

Answer: Option 4

Question21. Refractoriness of a typical silica brick corresponds to Segar cone number, ’32’, which is equivalent to a temperature of __________ °C.

  1. 1380
  2. 1520
  3. 1710
  4. 1915

Answer: Option 3

Question22. Beryllia (which is used in making crucibles for melting uranium & thorium) is superior to alumina in all respects for high temperature (> 1900°C ) use, except

  1. cost
  2. electrical conductivity
  3. thermal conductivity
  4. fusion point

Answer: Option 1

Question23. An insulating refractory brick should have high porosity and low thermal conductivity. Which of the following is not used for inducing porosity in the insulating refractory bricks during its manufacture ?

  1. Cork
  2. Saw dust
  3. Sand
  4. Chemically prepared foam

Answer: Option 3

Check This: How to Score Good Marks in Exam

Question24. Firing of refractory brick is done to

  1. dehydrate the dried refractory.
  2. develop stable mineral forms in them.
  3. form ceramic bonds necessary for development of high crushing strength in the finished product.
  4. all (a), (b) and (c).

Answer: Option 4

Question25. Chemically, mullite refractories is

  1. 2SiO2
  2. Al2O3
  3. ZrSO4
  4. ThO2

Answer: Option 1

Question26. Which one of the following is acid resistant asbestos:

  1. actinolite asbestos
  2. amosite asbestos
  3. anthophylite asbestos
  4. crocidolite asbestos
  5. All the above.

Answer: Option 5

Question27. Due to attack of dry rot, the timber

  1. cracks
  2. shrinks
  3. reduces to powder
  4. none of these.

Answer: Option 3

Question28. Brittleness of cold is due to an excess of

  1. sulphur
  2. carbon
  3. phosphorus

Answer: Option 3

Question29. For the manufacture of Portland cement, the proportions of raw materials used, are

  1. lime 63% ; silica 22% ; other ingredients 15%
  2. lime 22% ; silica 63% ; other ingredients 15%
  3. silica 40% ; lime 40% ; other ingredients 20%
  4. silica 70% ; lime 20% ; other ingredients 10%.

Answer: Option 1

Know about: 11 Tips To Remember What You Read

Question30. Asbestos cement

  1. is brittle
  2. warps due to changes in humidity
  3. strength is lowered when saturated by water
  4. all the above.

Answer: Option D

Question31. Which one expands on heating?

  1. Silica bricks
  2. Fireclay bricks
  3. Both (a) & (b)
  4. Neither (a) nor (b)

Answer: Option 1

Question32. Refractoriness/fusion points of ‘superduty’ refractories is __________ °C.

  1. 1520-1630
  2. 1630-1670
  3. > 1730
  4. > 2000

Answer: Option 3

Question33. Outer combustion chamber of blast furnace stove is lined with __________ bricks.

  1. fireclay
  2. silica
  3. chrome magnesite
  4. zirconia

Answer: Option 1

Question34. Presence of MgO in alumino-silicate refractories __________ its refractoriness.

  1. increases
  2. lowers
  3. does not affect
  4. either (a) or (b); depends on its quantity

Answer: Option 2

Question35. Spalling of silica bricks occurs due to abrupt volume changes, when it is cooled below a temperature of __________ °C.

  1. 770
  2. 570
  3. 270
  4. 70

Answer: Option 3

Must Read: How to Reduce Negative Marking In Exam

Question36. Good quality stones must

  1. be durable
  2. be free from clay
  3. resist action of acids
  4. all the above.

Answer: Option 4

Question37. Sewer pipes are made of

  1. earthen ware
  2. stone ware
  3. refractory clay
  4. terracota
  5. all the above.

Answer: Option 2

Question38. Fibre glass

  1. retains heat-longer
  2. has a higher strength to weight ratio
  3. is shock proof and fire retardent
  4. does not decay
  5. all the above.

Answer: Option 5

Question39. Pick up the correct statement from the following:

  1. The theory of formation of concrete is based on the phenomena of formation of voids
  2. The bulking of sand is taken into account while volumetric proportioning of the aggregates
  3. The dry sand and the sand completely flooded with water, have practically the same volume
  4. The expansion and contraction joints are provided if concrete structures exceed 12 m in length
  5. All the above.

Answer: Option 5

Check This: How to Write On Exam Paper Faster & Better

Question40. Pick up the correct statement from the following:

  1. In stone arches, the stones are placed with their natural beds radial
  2. In cornices, the stones are placed with their natural beds as vertical
  3. In stone walls, the stones are placed with their natural beds as horizontal
  4. All the above.

Answer: Option 4

In order to crack engineering examination or test students actually requires knowing the sort of questions that might be asked in the test. So, just to guide you with the top most frequent asked questions with their answers. So we wish you ‘Best Of Luck’.. Prepare Well and Do well in exam.

You May Also Like To Check This Section

How To Maximize Your Score In ExamHow To Get Rid Of Sleeping While Studying
How To Maximize Your Score In ExamTips to Get 100% Results in Exams
How To Make Habit Of StudyingHow to Prepare For Written Exam
5 Surprising Habits Of ToppersTop 100 Engineering Colleges In India

2 comments

  1. When will call application for Part time M pil 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *