Home / Question Paper / OU PGCET Previous Year Papers | Download PDF Last 10 Years Question Papers

OU PGCET Previous Year Papers | Download PDF Last 10 Years Question Papers

OU PGCET Previous Year Papers

Applicants must practice OU PGCET Previous Papers in order to increase their speed of solving question paper as well as to get the idea about the marking scheme, nature of questions, total number of questions, marking scheme, etc.

Osmania University conducts PG Common Entrance Test for Admission into various post graduation courses, PG Diploma courses and 5 years Integrated courses. So, contenders want to crack this entrance exam can solve Last 10 Years OU PGCET Previous Year Papers and download it from this page.

Download OU PGCET Previous Papers PDF Here

Applicants can also download OU PGCET Previous Year Question Papers With Solutions Pdf via official website that is www.osmania.ac.in. Aspirants can also get OU PGCET Question Papers for all subjects from this single page.

OU PGCET Previous Papers will help you to prepare well for the examinations as well as for scoring good marks. Thus, to collect OU PGCET Previous Year Papers, appliers are required to scroll this web page which is well created by the team of www.recruitmentinboxx.com

Press Here To Download OU PGCET Previous Year Papers PDF

Applicants who are looking for OU PGCET 2018 Model Papers Free Download can get here. Aspirants can hit at suitable link according to subject and avail OU PGCET Question Papers With Answers Pdf directly.

OU PGCET Electronics and Communication Sample PapersPress Here
OU PGCET M.Tech Civil Engineering Sample PaperPress Here
OU PGCET Previous Question Papers For MathematicsPress Here
OU PGCET Mathematics Paper – 2 Sample PaperPress Here
OU PGCET Mathematics Paper – 3 Sample PaperPress Here

OU PGCET Previous Papers

Question:1 A system has poles at 0.01 Hz, 1 Hz and 80 Hz; zeros at 5 Hz, 100 Hz and 200 Hz. The approximate phase of the system-response at 20 Hz is

  1. – 90°
  2. 90°
  3. – 180°

Answer : 1

Question:2  In an abrupt p-n junction, the doping concentrations on the p-side and n-side are NA = 9x 1016/cm3 and ND = 1 x 1016/cm3 respectively. The p-n junction is reverse biased and the total depletion width is 3 m m. The depletion width on the p-side is

  1. 7 mm
  2. 3 mm.
  3. 25 mm
  4. 75 mm

Answer : 2

Question:3 A master-slave flip-flop has the characteristic that

  1. change in the input immediately reflected in the output
  2. change in the output occurs when the state of the master is affected
  3. change in the output occurs when the state of the slave is affected
  4. both the master and the slave states are affected at the same time

Answer : 3

You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Question: 4 A parallel plate air-filled capacitor has plate area of l0-4 m2 and plate separation of 10-3 m. It is connected to a 0.5 V, 3.6 GHz source. The magnitude of the displacement current is (e0 = 1/36p x 10-9 F/m)

  1. 10 mA
  2. 100 mA
  3. 10 A
  4. 59 mA

Answer : 1

Question:5 The phase velocity of an electromagnetic wave propagating in a hollow metallic rectangular waveguide in the TE10 mode is

  1. equal to its group velocity
  2. less than the velocity of light in free space
  3. equal to the velocity of light in free space
  4. greater than the velocity of light in free space

Answer : 4

Question:6 Epitaxial growth is used in integrated circuit

  1. because it produces low parasitic capacitance
  2. because it yields back-to-back isolating junctions
  3. to grow single crystal n -doped silicon on a single-crystal p -type substrate
  4. to grow selectively single-crystal p -doped silicon of one resistivity on p -type substrate of a different resistivity.

Answer : 3

Know Here: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question:7 Assertion (A) In the self bias CE transistor amplifier a single battery is used.

Reason (R) The collector base junction is forward biased by VCC .

Chose the correct option:

  1. Both A and R individually true and R is the correct explanation of A.
  2. Both A and R individually true and but R is not the correct explanation of A.
  3. A is true but R is false
  4. A is false

Answer : 1

Question:8 The address bus width of a memory of size 1024 ´ 8 bits is

  1. 10 bits
  2. 13 bits
  3. 8 bits
  4. 18 bits

Answer : 1

Question:9 The skin depth is

  1. 52 m
  2. 05 m
  3. 46 m
  4. 23 m

Answer : 2

Question:10 Consider the following program

MVI A, BYTE1

RRC

RRC

If BYTE1 =32H, the contents of A after the execution of program will be

  1. 08H
  2. 8CH
  3. 12H
  4. None of the above

Answer : 2

Read This: How to Improve Your Memory for Studying

Question:11 The essential block of a phase lock loop (PLL) are phase detector, amplifier,

  1. high pass filter and crystal controlled oscillator
  2. low pass filter and crystal controlled oscillator
  3. high pass filter and voltage controlled oscillator
  4. low pass filter and voltage controlled oscillator

Answer : 4

Question:12 The frequency of oscillation is

  1. 2183 Hz
  2. 869 Hz
  3. 1369 Hz
  4. 1443 Hz

Answer : 2

Question:13  The duty cycle is

  1. 2%
  2. 8%
  3. 4%
  4. 6%

Answer : 2

Question:14  The value of M, required to produce modulation index of 0.8, is

  1. 32
  2. 26
  3. 52
  4. 16

Answer : 4

Question:15  A 7 bit Hamming code groups consisting of 4 information bits and 3 parity bits is transmitted. The group 1101100 is received in which at most a single error has occurred. The transmitted code is

  • 1111100
  • 1100100
  • 1001100
  • 1101000

Answer : 3

Get Here: Tips to Get 100% Results in Exams

Question:16  In a derivative error compensation

  1. damping decreases and setting time decreases
  2. damping increases and setting time increases
  3. damping decreases and setting time increases
  4. damping increases and setting time decreases

Answer : 4

Question:17  Consider a lossless antenna with a directive gain of +6dB. If 1 mW of power is fed to it the total power radiated by the antenna will be

  1. 4 mW
  2. 1 mW
  3. 7 mW
  4. 1/4 mW

Answer : 1

Question:18 The bandgap of Silicon at room temperature is

  1. 3 eV
  2. 7 eV
  3. 1 eV
  4. 4 eV

Answer : 3

Question:19  In a PCM system, if the code word length is increased from 6 to 8 bits, the signal to quantization noise ratio improves by the factor

  1. 8/6
  2. 12
  3. 16
  4. 8

Answer : 3

Know Here: How To Reduce Negative Marking In Exam

Question:20  A device with input x(t) and output y(t) is characterized by: y(t) = x2(t). An FM signal with frequency deviation of 90 kHz and modulating signal bandwidth of 5 kHz is applied to this device. The bandwidth of the output signal is

  1. 370 kHz
  2. 190 kHz
  3. 380kHz
  4. 95kHz

Answer : 3

OU PGCET Previous Year Papers

The Osmania University is all set to conduct post graduate common entrance exam for those candidates who are seeking for admission in post graduation courses, PG Diploma courses and 5 years Integrated courses. To crack this examination, candidates need to prepare with last 10 years Osmania University Old Question Papers.

Press Here for OU PGCET Previous Papers Link

Key Tactics for OU PGCET Exam

  • In order to crack OU PGCET 2018 Exam, applicants must have latest syllabus and exam pattern.
  • Aspirants are required to make a strong grip on weak subjects to score good marks.
  • You are advised to select only OU PGCET Best Books.
  • Aspirants must have balance between speed and accuracy while solving the problem. You will also know about the importance of each topic.
  • You may also solve Previous Years Papers of Osmania University, it helps you to understand the level of difficulty and which type of questions will be asked in next examination.
  • Any problem can be tackled in number of ways. So being innovative and intuitive also helps to reach the correct option quickly. This means, it is not at all compulsory to solve question in typical way.
  • Contenders make self written notes. Study from your own notes is faster, easier and more useful.

Important Note:

On this web page of www.recruitmentinboxx.com we provided complete details regarding OU PGCET Previous Papers. Willing candidates can also go through the Official Link. To collect upcoming details about OU PGCET Previous Year Papers candidates can bookmark this web portal by pressing ctrl+d.

You May Also Like To Check This Section

Osmania University AdmissionOsmania University Time Table
Osmania University SyllabusOsmania University Fees Structure
OUCET Hall Ticket Osmania University Distance Education
Osmania University ResultsHow to Manage Time during Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *