Home / Formulas / Profit Percentage Important Formulas | Easy Calculate Profit and Loss Percentage

Profit Percentage Important Formulas | Easy Calculate Profit and Loss Percentage

Profit Percentage Formula

Profit Percentage Formula is commonly used for business and monetary transactions. The Profit comes when the price of selling of any product sold is higher than the cost price. This is also probable to work out percentage profit that is made on a deal. This will be done using the profit and cost that something cost initially, before it was sold on (the Cost Price). This page will assist candidates to Calculate Profit and Loss Percentage and you can get the complete Formula For Profit And Loss Percentage.

At the time of calculating Profit Percent and Loss Percent you will learn about the basic concepts of Profit and Loss. Profit Loss Percentage Formula is used to find profit/loss in selling and buying of goods in our day to day life. For more information regarding Formula For Profit Percentage, you need to go through this page which is prepared by team of www.recruitmentinboxx.com.

Profit Percentage Formula

Profit And Loss Percentage Formula:

  • Gain = (SP) – (CP)
  • Loss = (CP) – (SP)
  • Gain% = (gain / CP × 100)%
  • Loss % = (loss/ CP × 100)%

To find SP when CP and gain% or loss% are given:

  • SP = [(100 + gain %) / 100] × CP
  • SP = {(100 – loss %) /100} × CP

To find CP when SP and gain% or loss% are given:

  • CP = {100/(100 + gain %)} × SP
  • CP = {100 /(100 – loss %)} × SP

Profit Percentage Formula In Terms Of Income And Expenditure

%Profit = Income – Expenditure x 100

                       Expenditure

Gross Profit Percentage Formula

Gross profit margin is measured by subtracting cost of goods sold (COGS) from total revenue and dividing that number by total revenue.

When Gross Profit ratio is articulated in percentage form, it is known as Gross Profit Margin or gross profit percentage. The formula of gross profit margin or percentage is provided below:

Net Profit Percentage Formula

Check Out: Basic Percentage Problems

Profit And Loss Percentage Formula In Excel

How to Calculate Profit And Loss Percentage In Excel?

Step 1:

Label cell A1 “Original Value,” cell A2 “Final Value” and cell A3 “Percent Change.”

Step 2:

Enter the original value in cell B1 and the final value in cell B2. For example, if the original value equals 71 and the final value equals 80, you would enter 71 in B1 and 80 in B2.

Step: 3

Enter the formula “(B2-B1)/B1*100” and Excel will show the gain or loss expressed as a percentage. In instance, when you enter the formula, Excel displays “12.67605634” meaning you have a 12.67 percent increase.

Profit Percentage Questions with Solutions

Formula To Find Profit Percentage= Profit/C.P. × 100%.

Question 1: By selling goods for $9000; a profit of $1000 is made. Find the profit percent.

Solution:

Given, selling price of goods = $9000 and profit made = $1000

Therefore, C.P. = S.P. – profit

                      = $9000 – $1000

                      = $8000

And, profit% = (profit/cost price) × 100%

                   = (1000/8000) × 100%

                   = (1/8) × 100%

                   = 12.5%

Hence, profit percent by selling goods is 12.5%.

Shortcuts: Problems on Compound Interest

Question 2: By selling a machine at $240 a man gains 25%. What would be his gain percent by selling the machine at $216?

Solution:

Let cost price (C.P.) = $ 100

Gain = 25%

Selling price = $100 + $25 = $125

If selling price is $125, then cost price is $100.

If selling price is $1, then cost price is $(100/125)

If selling price is $240, then cost price is $100/125 × 240 = $192

Now, if the S.P. is $ 216, then gain = $216 – $192 = $24

Gain% = gain/cost Price (C.P.) × 100

         = 24/192 × 100

         = 25/2

         = 12      1/2

Hence, gain percent by selling a machine is 12  1/2%.

Question 3: If the cost price of 10 pens is equal to the selling price of 8 pens, find the gain or loss per cent.

Solution: 

Let the cost price of each card be $ x

Then, CP of 8 pens = $ 8x.

SP of 8 pens = CP of 10 pens = $ 10x.

Thus, CP = $ 8x and SP = $ 10x.

Since, (SP) > (CP), there is a gain.

Gain = $ (10x – 8x) = $ 2x.

Gain % = [(gain / CP) × 100] %

= [(2x / 8x) × 100] %

= 25%

Question 4: If the selling price of 20 books is the same as the cost price of 21 books. Find the profit percent.

Solution:

Let cost price of each book be $1

Cost price of 20 books = $1 × 20 = $20.

Selling price of 20 books = cost price of 21 books = $21.

Profit = selling price – cost price

        = $21 – $20

        = $1

Profits% = profit/cost price × 100

            = 1/20 × 100

            = 100/20

            = 5

Therefore, Profit Percent is 5%.

Get Here: Maths Formulas PDF

Question 5: Mike bought a DVD for $ 750 and sold it for $ 875. Find Mike’s gain per cent.

Solution: 

CP = $ 750 and SP = $ 875.

Since (SP) > (CP), Mike makes a gain.

Gain = $ (875 – 750)

= $ 125.

Gain% = {(gain/CP) × 100} %

= {(125/750) × 100} %

= (50/3) %

= 16 (2/3) %

Question 6: An article is purchased for Rs. 450 and sold for Rs. 500. Find the gain percent.

Solution:

Gain = SP – CP = 500 – 450 = 50.

Gain% = (50/450)*100 = 100/9 %

Question 7: A man sold a fan for Rs. 465. Find the cost price if he incurred a loss of 7%.

Solution:

CP = [100 / (100 – Loss %)] * SP

Therefore, the cost price of the fan = (100/93)*465 = Rs. 500

Question 8: In a transaction, the profit percentage is 80% of the cost. If the cost further increases by 20% but the selling price remains the same, how much is the decrease in profit percentage?

Solution:

Let us assume CP = Rs. 100.

Then Profit = Rs. 80 and selling price = Rs. 180.

The cost increases by 20% → New CP = Rs. 120, SP = Rs. 180.

Profit % = 60/120 * 100 = 50%.

Therefore, Profit decreases by 30%.

Check Out: Compound Interest Formula –With Example

Question 9: A man bought some toys at the rate of 10 for Rs. 40 and sold them at 8 for Rs. 35. Find his gain or loss percent.

Solution:

Cost price of 10 toys = Rs. 40 → CP of 1 toy = Rs. 4.

Selling price of 8 toys = Rs. 35 → SP of 1 toy = Rs. 35/8

Therefore, Gain = 35/8 – 4 = 3/8.

Gain percent = (3/8)/4 * 100 = 9.375%

Question 10: A dishonest merchant sells his grocery using weights 15% less than the true weights and makes a profit of 20%. Find his total gain percentage.

Solution:

Let us consider 1 kg of grocery bag. Its actual weight is 85% of 1000 gm = 850 gm.

Let the cost price of each gram be Re. 1. Then the CP of each bag = Rs. 850.

SP of 1 kg of bag = 120% of the true CP

Therefore, SP = 120/100 * 1000 = Rs. 1200

Gain = 1200 – 850 = 350

Hence Gain % = 350/850 * 100 = 41.17%

Final Words:

Through this page, applicants can get the Profit Percentage Formula which will help the applicants to Calculate Profit Percentage.  For getting more details regarding Profit Formula Percentage, you must keep visiting our official web portal that is www.recruitmentinboxx.com. You can subscribe our free mail section to get the latest updates. Candidates may also bookmark our web portal by using Ctrl+D option.

You May Also Like To Check This Section:

How to Prepare For MathsLogical Reasoning Test
Permutation And CombinationAptitude Questions And Answers
How To Reduce Negative Marking In ExamGolden Rules of Career Success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *