Home / Online Test / Online Railway Quiz | RRB, RRC, NTPC Mock Test, Group C/D Exam Questions

Online Railway Quiz | RRB, RRC, NTPC Mock Test, Group C/D Exam Questions

Online Railway Quiz

To make your preparation better, candidates can solve Online Railway Quiz. Organizations like RRB/ RRC/ NTPC conducts recruitment exams for selecting the skilled contenders against vacant jobs.

Those contenders who want to crack the Group C/ D recruitment exam are required to attend online mock test/ solve previous year question papers. This technique is recommended by the experts and toppers.

About Railway Exam:

Questions from General Intelligence and Reasoning, General Awareness, Arithmetic, Technical Subjects and General Science sections are being asked in Railway Exams.

The Online Railway Quiz is framed below by the team of www.recruitmentinboxx.com, you can attempt the given below questions and make your preparation better.

Online Railway Quiz

Some questions from Railway previous year question papers are mentioned for you. For better preparation you can take some help from models and sample papers which are available at the books shop.

Question 1: Which of the following is in liquid form at room temperature?

  1. Lithium
  2. Sodium
  3. Francium
  4. Cerium

Answer: Option 3

Question 2: Sodium metal is kept under

  1. petrol
  2. alcohol
  3. water
  4. kerosene

Answer: Option 4

Question 3: Which of the following are the ingredients of gun metal?

  1. Iron, Zinc, Titanium
  2. Iron, tin
  3. Iron, Brass, Tin
  4. Copper, Tin

Answer: Option 4

Download From Here: Railway Exam Syllabus

Question 4: The filament of an electric bulb is made of

  1. tungsten
  2. nichrome
  3. graphite
  4. iron

Answer: Option 1

Question 5: Diamond is an allotropic form of

  1. germanium
  2. carbon
  3. silicon
  4. sulphur

Answer: Option 2

Question 6: Permanent hardness of water can be removed by adding

  1. chlorine
  2. washing soda
  3. potassium permanganate
  4. bleaching powder

Answer: Option 2

Question 7: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: Option 1

Check Out: Railway Exams Preparation Books

Question 8: In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

  1. 1 hour
  2. 2 hours
  3. 3 hours
  4. 4 hours

Answer: Option 1

Question 9: A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km.

  1. 220 km
  2. 224 km
  3. 230 km
  4. 234 km

Answer: Option 2

Question 10: A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour is:

  1. 55 km/hr
  2. 36 km/hr
  3. 11 km/hr
  4. 71 km/hr

Answer: Option 3

Question 11: In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is:

  1. 5 kmph
  2. 6 kmph
  3. 25 kmph
  4. 5 kmph

Answer: Option 1

Read Now: Railway Exam Question Papers

Question 12: Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?

  1. 8 kmph
  2. 11 kmph
  3. 12 kmph
  4. 14 kmph

Answer: Option 3

Question 13: It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

  1. 2 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. 4 : 3

Answer: Option 3

Question 14: Look at this series: 544, 509, 474, 439, … What number should come next?

  1. 404
  2. 414
  3. 420
  4. 445

Answer: Option 1

Question 15: Look at this series: 2, 6, 18, 54, … What number should come next?

  1. 108
  2. 148
  3. 162
  4. 216

Answer: Option 3

Get Updated: Railway Exam Pattern

Question 16: Look at this series: 8, 6, 9, 23, 87 , … What number should come next?

  1. 128
  2. 226
  3. 324
  4. 429

Answer: Option 4

Question 17: What is a digital-to-analog converter?

  1. It takes the digital information from an audio CD and converts it to a usable form.
  2. It allows the use of cheaper analog techniques, which are always simpler.
  3. It stores digital data on a hard drive.
  4. It converts direct current to alternating current.

Answer: Option 1

Question 18: What are the symbols used to represent digits in the binary number system?

  1. 0,1
  2. 0,1,2
  3. 0 through 8
  4. 1,2

Answer: Option 1

Question 19: The output of an AND gate is LOW ________.

  1. all the time
  2. when any input is LOW
  3. when any input is HIGH
  4. when all inputs are HIGH

Answer: Option 2

Must Read: Railway Exam Preparation Tips

Question 20: Parallel format means that:

  1. each digital signal has its own conductor.
  2. several digital signals are sent on each conductor.
  3. both binary and hexadecimal can be used.
  4. no clock is needed.

Answer: Option 1

Question 21: What is magnetic flux?

  1. the number of lines of force in webers
  2. the number of lines of force in maxwells
  3. the number of lines of force in teslas
  4. the number of lines of force in flux density

Answer: Option 1

Question 22: As current travels within a conductor:

  1. the magnetic field aids the current
  2. a magnetic field is developed around it
  3. the wire tries to point north
  4. an electrostatic field opposes the current

Answer: Option 2

Question 23: What is hysteresis?

  1. lead between cause and effect
  2. lag between cause and effect
  3. lead between voltage and current
  4. lag between voltage and current

Answer: Option 2

Must Check: Indian Railway Coaching Centre

Question 24: The time difference, or lag, between flux density and magnetizing force is known as:

  1. eddy current
  2. magnetic saturation
  3. hysteresis
  4. coercivity

Answer: Option 3

Question 25: A magnetic circuit breaker will open to protect equipment only when:

  1. voltage is exceeded
  2. an open is in the equipment
  3. the equipment is operating properly
  4. current is exceeded

Answer: Option 4

Question 26: Electromagnetic induction is the generation of:

  1. electricity from magnetism
  2. electricity from electricity
  3. magnetism from electricity
  4. magnetism from magnetism

Answer: Option 1

Question 27: Inductance is:

  1. directly proportional to the length of the coil
  2. directly proportional to the number of turns on the coil
  3. inversely proportional to the cross-sectional area of the coil
  4. inversely proportional to the permeability

Answer: Option 2

Get Detailed: Railway Selection Procedure

Question 28: When a transformer secondary lead has been connected to a middle loop that is not an end connector, it is called a:

  1. multiple-tapped secondary
  2. center-tapped secondary
  3. multiple winding secondary
  4. single winding secondary

Answer: Option 2

Question 29: What will happen when an inductor’s magnetic field collapses?

  1. Current will double.
  2. Voltage will be induced.
  3. A new field will expand.
  4. Counter emf will be high.

Answer: Option 2

Question 30: A practical inductor

  1. has inductance
  2. has winding resistance
  3. has winding capacitance
  4. all of the above

Answer: Option 4

The above Railway exam question answers are given for the convenience of those aspirants who are going to attend Railway Recruitment Board Exam. With the help of Online Railway Quiz, candidates come to know about the type of questions which are being asked in exam.

Final Words:

Stay tuned with the team of www.recruitmentinboxx.com or follows us on social media to get latest updates on Online Railway Quiz.

If you want to ask something about RRB/ RRC Exam Questions or NTPC Mock Test Series then you can write it in the comment box which is available below.

You May Also Like To Check This Section

Railway Exams EligibilityMore Railway Jobs
Career In Indian RailwayRailway Exam
RRB Exam ScheduleRRB Notification
Railway Recruitment Board in IndiaRailway Jobs Salary Structure

4 comments

  1. plz I want online test paper

  2. I want online practice of Railway exam practice

  3. PPlease give mem new questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *