Twitter Google+
Home / Current Affairs / RBI Grade B Officer Current Affairs 2017: General Awareness Questions

RBI Grade B Officer Current Affairs 2017: General Awareness Questions

RBI Grade B Officer Current Affairs

Aspirants who are preparing for RBI Grade B Officer Exam are informed that here we have bought all stuff regarding RBI Grade B Officer Current Affairs. RBI grade B exam is conducted by Rural Bank of India for selection of eligible candidates for the post of Grade B Officer. This page contains all the recent updates and RBI Grade B Officer General awareness and latest questions and answer. So, contenders who are preparing for any competitive exams in the field of bank are advised to go through the content given on this page. Aspirants may read this page and get all the latest information and updates about daily activities related to RBI Grade B Officer Current Affairs 2017.

RBI bank has bought so many recruitments for which willing candidates may apply and get recruit on reputed post in such a reputed bank. For selection of eligible candidates, the organization conducts written exam in which huge number of aspirants appeared. In every written examination, there is section related to general awareness and current affairs. So, crack this section, we have given some questions and answers and direct links for prepare well. You may get PDF also for getting preparation tips or other kind of info. For further information related to RBI Grade B Officer Current Affairs 2017, you should go through the content given on this page which is well designed by expert team members of www.recruitmentinboxx.com

Check Latest Notification: RBI Grade B Officer Recruitment 

RBI Grade B Officer Current Affairs

Highlights of RBI Grade B Officer

  • Canara Bank has inked pact with The New India Assurance Company Ltd. to sell policies through its branches.
  • SBI cut the interest rate on home loans above Rs 75 lakh by 10 basis points (bps) to 8.60 percent. For salaried women borrowers, the loans will be offered at 8.55 percent. According to SBI, the new rates will be effective from June 15. The home loan rates offered are lowest in the industry.
  • Indian Overseas Bank has launched the Retail Mart, a retail lending concept, in Kerala’s capital city.
  • Axis Bank Ltd announced biodegradable prepaid gift cards on the occasion of World Environment Day (05th June). With this, the bank has become the first to introduce biodegradable cards in the country.
  • ADB & PNB signed a $100 million loan to be guaranteed by the Govt. of India that will finance large solar rooftop systems on industrial & commercial buildings throughout India.
  • RBI has initiated prompt corrective action (PCA) for Dena Bank in view of high net non-performing assets & negative return on assets. Prompt Corrective Action is the action which will not have any material impact on the performance of the bank infact it will contribute to improve the internal controls of the bank & improvement in its activities.
  • SBI & the World Bank announced that they had financed 100 MW of rooftop solar projects worth Rs400 crore in India.
  • Bank of India conducted a mass-contact programme, ‘Star Mahotsav’, across its branch network. The thrust was in contacting every customer at their doorstep for recovery of bad loans, disbursement of retail loan, including housing & vehicle loan, disbursement under MSME & agriculture, & promotion of its products including debit/credit cards, PoS machines, internet banking, etc.
  • On the basis of an assessment of the current & evolving macroeconomic situation at its meeting today, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to:
  • Keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.25 per cent.
  • Consequently, the reverse repo rate under the LAF remains at 6.0 per cent, and
  • The Marginal Standing Facility (MSF) rate & the Bank Rate at 6.50 per cent.
  • Vijaya Bank is going to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population.

Get Here Topic WiseRBI Grade B Officer Syllabus

RBI Grade B Officer Current Affairs Question Answers:

Q1. Union Health Minister has launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). Who is the present Union Health Minister?

  1. Harsh Vardhan
  2. Radha Mohan Singh
  3. Bandaru Dattatreya
  4. DV Sadananda Gowda
  5. Jagat Prakash Nadda

Answer:  Jagat Prakash Nadda

Q2. From 04th May 2017 “Bhilar” will become India’s first ‘book village’ where tourists and locals can come and read books, magazines, newspapers stacked at 25 premises. “Bhilar” is located in ________________.

  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Karnataka
  4. Maharashtra
  5. Gujarat

Answer:  Gujarat 

Q3. Which among the following states has organized the country’s first transgender one-day athletic meet in which 132 participants from 12 districts participated?

  1. West Bengal
  2. Assam
  3. Kerala
  4. Madhya Pradesh
  5. Bihar

Answer: Bihar

Get Last Year Solved Papers: RBI Grade B Officer Previous Year Paper

Q4. Internationally renowned sand artist ________________ has won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship.

  1. Rahul Arya
  2. Sudarsan Pattnaik
  3. Nitish Bharti
  4. Harish Rawat
  5. None of the given options is true

Answer: Sudarsan Pattnaik

Q5. Who has become the first Indian to take pole in the F3 European series, securing the top spot on the starting grid for Race 1 of the second round of the championship in Monza, Italy?

  1. Jehan Daruvala
  2. Narain Karthikeyan
  3. Gul Panag
  4. Mohan Rama Rao
  5. None of the given options is true

Answer: Jehan Daruvala

Q6. India will give how much amount to children of freedom fighters in Bangladesh in the next five years under the new ‘Muktijodha scholarship’ scheme?

  1. Rs 35 crore
  2. Rs 100 crore
  3. Rs 05 crore
  4. Rs 350 crore
  5. Rs 50 crore

Answer: Rs 35 crore

Q7. Who is the present president of Bangladesh?

  1. Mamnoon Hussain
  2. Mohammad Abdul Hamid
  3. Mohammad Hamid Ansari
  4. Sheikh Hasina
  5. Ashraf Ghani

Answer:  Mohammad Abdul Hamid

Q8. Former Union minister _______________ has been selected by Japan for this year’s Spring Imperial Decorations, for his contribution to the strengthening of bilateral ties and promotion of friendship between the two countries.

  1. Sushilkumar Shinde
  2. Pawan Kumar Bansal
  3. Ashwani Kumar
  4. P Chidambaram
  5. Abdul Bari Siddiqui

Answer: Abdul Bari Siddiqui

Also Check HereRBI Syllabus for Officer, Assistant Posts

Q9. What is the currency of Japan?

  1. Baht
  2. Yuan
  3. Renminbi
  4. Yen
  5. Rupee

Answer: Yen

Q10. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) is observing ‘Ganga Cleanliness Pledge Day’ on 02nd May 2017 at various places in the river’s basin states to spread awareness and ensure public participation in the programme. Uma Bharti is present Union Water Resources Minister; she is present Member of Parliament (MP) from which constituency?

  1. Vadodara, Gujarat
  2. Gwalior, Madhya Pradesh
  3. Bhilwara, Rajasthan
  4. Purnea, Bihar
  5. Jhansi, Uttar Pradesh

Answer: Jhansi, Uttar Pradesh

Q11. International Labour Day, also known as International Worker’s Day or May Day is observed globally on ____________.

  1. 2nd May
  2. 1st May
  3. 30th April
  4. 29th April
  5. 3rd May

Answer: 1st May

Check HereBank Exam Study Material

Q12. Name the driver who recently won the Russian Grand Prix after a tense final few laps as he was chased down by Ferrari’s Sebastian Vettel.

  1. Lewis Hamilton
  2. Narayan Kartikey
  3. Michael Schumacher
  4. Valtteri Bottas
  5. Roberto Bonomi

Answer: Valtteri Bottas

Q13. Aymanam ward in which of the following district has become India’s first digitalised panchayat ward?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Odisha
  5. Jharkhand

Answer: Kerala

Q14. The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has appointed Syrian refugee and Olympic athlete ____________ as a Goodwill Ambassador.

  1. Yousuf Malaila
  2. Zarna Saify
  3. Korni Groz
  4. Mouflo Prosdin
  5. Yusra Mardini

Answer: Yusra Mardini

Read Out: Bank Interview Questions and Answers

Q15. The Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 (RERA) aimed to protect the interests of homebuyers across the country and bring transparency has come into force from _______________.

  1. 30th April
  2. 1st April
  3. 1st May
  4. 1st March
  5. 2nd May

Answer: 1st May

Q16. Name the software giant that has recently announced the new “Solve for India” initiative, especially for tier-2 cities with an aim to support entrepreneurs and developers of the country.

  1. Microsoft
  2. Google
  3. Infosys
  4. TCS
  5. WIPRO

Answer: Google

Q17. Name the player who has recently won a record-extending 10th Barcelona Open title by defeating Dominic Thiem of Austria.

  1. Roger Federer
  2. Andy Murray
  3. Novak Djokovic
  4. Rafael Nadal
  5. Stan Wawrinka

Answer: Rafael Nadal

Must Check Out: How To Get A Bank Job In India

Q18. India’s top cueist Pankaj Advani has recently lost to China’s Lv Haotian in the summit clash of Asian Snooker Championship. The championship was held in __________.

  1. Doha, Qatar
  2. Beijing, China
  3. Chennai, India
  4. Shanghai, China
  5. Ottawa, Canada

Answer: Doha, Qatar

Q19. Name the state that has recently got its first automatic weather station at Dongargaon in Vidarbha region that would help farmers to plan and manage the sowing process better.

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Kerala
  4. Odisha
  5. Maharashtra

Answer: Maharashtra

Know Here: How To Prepare For Bank Exam

Q20. The daughter of legendary Sitar Maestro (late) Ustad Vilayat Ali Khan, Begum Yaman K. Khan has passed away recently. She was famous ______________.

  1. Classical Dancer
  2. Classical Singer
  3. Sufi Singer
  4. Sitar Player
  5. Violin Player

Answer: Sufi Singer

Dear aspirants, I hope you are satisfied with the info provided by us on the page of www.recruitmentinboxx.com regarding RBI Grade B Officer Current Affairs 2017. If you have any doubt related to this post then you may ask in below given comment box in below section of the page. Our experts will solve your query as soon as possible.

You May Also Like To Visit This Section

RBI Recruitment RBI Grade B Officer Admit Card
RBI Grade B Officer Result RBI Scholarship
Latest Bank Jobs Bank Exam Preparation Tips
Bank Exam Pattern Top 25 Bank Interview Questions

About admin

One comment

  1. MLT Madical laid technican

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *