Home / Question Paper / RRB JE Previous Year Question Papers| 2017, 2016, 2015, Sample Paper PDF

RRB JE Previous Year Question Papers| 2017, 2016, 2015, Sample Paper PDF

RRB JE Previous Year Question Papers

Are You Preparing for RRB JE Exam? So, Here we Gonna provide you RRB JE Previous Year Question Papers..!!! Yes, those candidates who are preparing for JE Exam can download RRB JE Sample Question Paper which is available on this page. About 95% of the people have dream to make career in banking sector but cracking the bank exam considered as the difficult task for them. Then, to make that task simpler we have provided Bank Exam Questions and Answers PDF of 2016, 2015, 2014 and various others. For this concern, start doing preparation from RRB Jr. Engineer Previous Year Question Papers, model papers and so on, to make your goal come true by scoring good marks.

Highlights of the Page:

RRB Junior Engineer Questions And Answers RRB Junior Engineer Previous Question Papers
RRB JE Exam Pattern RRB Junior Engineer Electrical Previous Question Papers PDF
RRB JE Selection ProcessRRB Junior Engineer Previous Question Papers PDF
RRB Junior Engineer Model Question Paper PDFRailway Recruitment Board Junior Engineer Previous Papers Links
PDF’s of RRB JE Previous Year Question PapersFacts concerning RRB JE Previous Year Question Papers

Railway Recruitment Board is conducting written exam for recruiting the candidates for Junior Engineer Position in Electrical, Mechanical, Civil, Technical, Electronic and others departments. Candidates can get the idea of the paper through Exam pattern, syllabus and RRB JE Previous Year Question Papers easily. After the successful completion of the exam candidates will be appeared for Interview round and shortlisted candidates will get success to appoint as Junior Engineer. Aspirants are required to go through this page of www.recruitmentinboxx.com for acquiring entire detail in concern of RRB JE Previous Year Question Papers.

Selection Process for RRB Recruitment

Candidates must know that Railway Recruitment Board is going to conduct written exam and appearing candidates need to have sufficient study material for scoring high ranking. Shortlisted candidates after the declaration of RRB JE Exam Result will be appeared for Interview section so have a look and grab the details soon!!

  • Written Test
  • Interview

Download RRB JE Question Paper Solved PDF

Here we are providing RRB JE Previous Paper for various disciplines which will help you to understand the Exam Pattern over the years. Interested individuals are advised to press the link of RRB JE question papers and Railways JE Model Papers soon for detailed information of the exam.

RRB JE Electrical Question Papers Pdf 2010
RRB JE Mechanical Question Papers – 2011
Download RRB JE Civil Question Papers – 2012
Get RRB JE Electronics & Telecommunication Question Papers Pdf 2013
RRB Previous Question Papers – 2014
RRB Previous Question Papers for Mechanical Electrical – 2015
RRB JE Previous papers Download for Mechanical- 2016 

Download RRB Jr Engineer Exam Papers – indianrailways.gov.in

Appearing candidates in RRB JE Exam can download Railway Engineer Previous Papers PDF by pressing the below stated links. Applied candidates for Engineer Exam can check indianrailways.gov.in Question papers below. You have to press these RRB JE Previous Year Question Papers link and RRBJE Model Papers PDF files will be opened at your computer screen within few seconds. With the intention of assisting candidates we are presenting Railway Engineer Previous Model Papers along with solutions.

Name of Previous PapersLink
RRB JE Model PapersDownload PDF
Railway Recruitment Board last Year Exam PapersDownload PDF
RRB Junior Engineer Recruitment PapersDownload PDF
RRB JE Previous Year Question PapersDownload PDF

RRB JE Syllabus & Exam Pattern

Candidates who are going to appear in the recruitment examination must know about the RRB JE Syllabus and Railway Exam Pattern. Here we are providing Railway Engineer Question and Answers, Syllabus and exam pattern which can be proved helpful for the applicants to prepare well for the examination. So what are you waiting for? Check the RRB JE Previous Papers, RRB JE Previous Year Question Papers and other information regarding Indian Railway Exam.

RRB JE Syllabus

  • General Awareness
  • General Intelligence
  • Numerical Aptitude
  • General English

Get Here Topic Wise: RRB JE Syllabus

Railway Junior Engineer Exam Pattern 2017

  • RRB Junior Engineer Exam is an objective type test.
  • Railway Recruitment Board JE written test is conducted for 150 questions.
  • Total marks will be rewarded for Junior Engineer exam are 150 marks.
  • The duration of RRB Exam will be of 2 hours.
  • There will be 0.75 marks deduct for each wrong Answer.
Exam TypeTopic NamesNo. of QuestionsMarksExam Duration
Objective TypeReasoning and General Intelligence60602 hrs
General Awareness
Arithmetic
Technical Subjects9090
Total Marks150150

Get here Study Material: RRB Junior Engineer Books

RRB JE Previous Year Question Papers

RRB Junior Engineer Reasoning and General Intelligence

Question 1.A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: Option d

Question 2.A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: Option b

Question 3.The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: Option c

Question 4.Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: Option b

Check Complete Details: Railway Selection Procedure

Question 5.A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: Option b

Question 6.A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

  1. 65 sec
  2. 89 sec
  3. 100 sec
  4. 150 sec

Answer: Option b

Question 7.Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

  1. 50 m
  2. 72 m
  3. 80 m
  4. 82 m

Answer: Option a

Question 8.A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

  1. 40 sec
  2. 42 sec
  3. 45 sec
  4. 48 sec

Answer: Option a

Check out: Railway Exam Question Papers

Question 9.Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:

  1. 36
  2. 45
  3. 48
  4. 49

Answer: Option c

Question 10. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

  1. 6 sec
  2. 18 sec
  3. 36 sec
  4. 72 sec

Answer: Option c

Question 11. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Answer: Option B

Question 12. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: Option B

Question 13. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: Option C

Question 14. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

  1. 2000
  2. 2200
  3. 2400
  4. Data inadequate

Answer: Option A

Question 15. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

  1. 1090
  2. 1160
  3. 1190
  4. 1202

Answer: Option C

Question 16. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: Option C

Question 17. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: Option D

Question 18. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?

  1. 1
  2. 14
  3. 20
  4. 21

Answer: Option C

Question 19. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?

  1. A is smaller than B.
  2. A is greater than B
  3. Relationship between A and B cannot be determined.
  4. If x is smaller than y, then A is greater than B.
  5. None of these

Answer: Option E

Question 20. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

  1. 4% of a
  2. 5% of a
  3. 20% of a
  4. None of these

Answer: Option A

RRB Junior Engineer Technical Question Answers

Question 1.The greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm is…

  1. 16cm
  2. 25cm
  3. 15cm
  4. 35cm

Answer: Option d

Question 2.The refrigerant used in vapour absorption refrigeration?

  1. Freon-12
  2. ammonia
  3. CO2
  4. Aqua-ammonia

Answer: Option d

Question 3.The behaviour of a perfect gas, undergoing any change in the variables which control physical properties, is governed by

  1. Boyle’s law
  2. Charles’ law
  3. Gay-Lussac law
  4. all of these

Answer: Option d

Get here: Railway Exams Preparation Books

Question 4.A person climbing a hill bends forward in order to..

  1. avoid slipping
  2. increase speed
  3. keep the centre of gravity of his body within his feet
  4. keep the centre of gravity of his body outside his feet

Answer: Option b

Question 5.For a given wirewound core, an increase in current through the coil ?

  1. decreases the flux density
  2. increases the flux density
  3. reverses the flux lines
  4. causes no change in flux density

Answer: Option b

Question 6.The induced voltage across a stationary conductor in a stationary magnetic field is?

  1. Increased
  2. Decreased
  3. Zero
  4. reversed in polarity

Answer: Option c

Question 7.__ is the ability of a material to remain magnetized after removal of the magnetizing force.

  1. Reluctance
  2. Hysteresis
  3. Retentivity
  4. Induction

Answer: Option c

Get List of: Indian Railway Coaching Centre

Question 8.Ferromagnetic materials have minute magnetic ___ created within their atomic structure by the orbital motion and spin of electrons.

  1. forces
  2. flux lines
  3. domains
  4. tapes

Answer: Option c

Question 9.The ___ is an electromagnetic device that contains a coil rotating on a jeweled bearing mount.

  1. permanent-magnet speaker
  2. d’Arsonval movement
  3. single-pole, double-throw relay
  4. crankshaft position sensor

Answer: Option b

Question 10.After the magnetizing force has been removed, the ratio of the remaining magnetic flux to the saturated magnetic flux is called _____________.

  1. saturation
  2. retentivity
  3. hysteresis
  4. coercivity

Answer: Option b

Question 11. From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: Option C

Question 12. An observer 1.6 m tall is 203 away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30º. The heights of the tower is:

  1. 6 m
  2. 2 m
  3. 72 m
  4. None of these

Answer: Option A

Question 13. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

  1. 3 m
  2. 6 m
  3. 8 m
  4. 2 m

Answer: Option D

Question 14. A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man’s eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?

  1. 43 units
  2. 8 units
  3. 12 units
  4. Data inadequate
  5. None of these

Answer: Option D

Question 15. Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

  1. 173 m
  2. 200 m
  3. 273 m
  4. 300 m

Answer: Option C

Question 16. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: Option C

Question 17. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. 6400
  2. 6500
  3. 7200
  4. 7500
  5. None of these

Answer: Option A

Question 18. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925
  5. None of these

Answer: Option D

Question 19. Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

  1. 6
  2. 6
  3. 18
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: Option B

Question 20. How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5 years
  2. 4 years
  3. 5 years
  4. 5 years

Answer: Option B

Important Note: Candidates can check the more detail in concern of RRB JE Previous Year Question Papers by going through this Official Link also. Candidates are advised to keep in touch with us for acquiring more fine facts in concern of RRB JE Previous Year Question Papers or others. In order to keep in touch with us, you have to press CTRL + D to bookmark our portal (www.recruitmentinboxx.com)

You May Also Like To Check This Section

Railway Exams EligibilityMore Railway Jobs
Career In Indian RailwayRailway Exam Pattern
Railway Recruitment Board in IndiaRailway Quiz
Railway Exam Preparation TipsRailway Jobs Salary Structure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *