Home / Current Affairs / Samanya Gyan 2018 (सामान्य ज्ञान दर्पण) in Hindi Free Download pdf MCQs

Samanya Gyan 2018 (सामान्य ज्ञान दर्पण) in Hindi Free Download pdf MCQs

Samanya Gyan 2018

As we all know that Samanya Gyan 2018 questions comes in every comities examination. So if you are preparing for any competitive exam then you must be aware about सामान्य ज्ञान दर्पण that are well mentioned on this page in Hindi and English languages.

Here we have provided the PDF files of Samanya Gyan MCQs from which you can get latest सामान्य ज्ञान questions. You may prepare for exam of of Bank, Railway, SSC, UPSC and Universities Entrance Exam etc, with the help of Samanya Gyan 2018 quiz.

Samanya Gyan 2018 Quiz

You can also by Samanya Gyan Magazine from market it consist of all the important sections like general knowledge, current affairs etc. that are usually asked in almost all the competitive exams.

Candidates you can get entire details of Samanya Gyan 2018 from this page, which is well tailored by the dedicated team of project www.recruitmentinboxx.com

Samanya Gyan 2018

Updated with Current Affairs:

सामान्य ज्ञान दर्पण 2018 also contains the latest news and information of day to day updates in Economy, Sports, Awards, social science topics, science topics and polity topics etc. and proves a better resource of preparation.

This magazine provides solved papers of conducted exams and guess papers for to be conducted exams.

Get All Govt Jobs Alert Free In Your Inbox! Subscribe Now

Useful for Govt. Jobs Exams:

Candidates, who are going to appear for entrance examinations for various govt. jobs such as SSC, Bank Clerk and PO, Railway Recruitment, etc., can also take the advantage through this magazine because it also contains solved model papers of previous competitive exams.

Candidates can purchase this magazine from any book stall or vendor by spending a sum of Rs. 40/- only. Candidates can read this magazine for free through online mode. You can also download its monthly publication by going through its official website.

Employment News- New Updates: Helps You To Find Latest Recruitment

Highlights of Samanya Gyan Darpan:

  • Sports events and awards
  • New Govt. plans and schemes
  • Relationships between Countries
  • New inventions in science
  • Current Affairs
  • Career oriented updates
  • Exam preparation guidelines
  • Solved sample paper & many more
  • Science and technology
  • Economic scenario
  • Memorable point
  • Vividha Topics
  • Solved Papers

Solved Papers in Samanya Gyan Darpan 2018:

  • हरियाणा एस.एस.सी. परिचालक भर्ती
  • म.प्र. पुलिस आरक्षक (जी.डी.) भर्ती
  • छतीसगढ़ संयुक्त सीधी भर्ती (ग्रेड सी)
  • राजस्थान पशुधन सहायक सीधी भर्ती
  • म.प्र. लैब टेक्नीसियन, फिजियोथेरेपी टेक्नीसियन, स्टाफ नर्स एवं अन्य पदों हेतु संयुक्त भर्ती
  • बिहार शिक्षक पात्रता
  • बिहार एस.एस.सी. intermediate स्तरीय
  • एस.एस.सी., सी. जी.एल.
  • एस. बी. आई. पी.ओ.

Check Here: GK Current Affairs

Monthly Magazine:

Samanya Gyan Darpan magazine publishes monthly with all the current events that happened in that month and helps the candidates to gain the knowledge on the national and international level.  It covers all topics asking in various competitive exams.

It is very help full for the candidates, who are going to appear in Bank Clerk and PO, Railway, SSC, UPSC, Police, Armed Forces etc. Candidates may also get advantage in personal interview as it keeps you updated with the latest events.

For Month Wise Current Affairs: Hit Here

Where to Purchase?

Samanya Gyan Darpan is easily available on book stores at reasonable price and candidates can purchase these magazines in any languages, in which you think that you are capable to understand.

This is very popular magazine and it covers all areas whether it is related to politics, economy, geography, current affairs, history, and constitution of India. You can also by GK books for any specific exam or books for common exams.

Candidates can qualify competitive exam very smoothly with the knowledge of current affairs and latest updates. So candidates you can read this magazine to crack competitive exam with full confidence and acquaintance.

It covers all the above given topics in the upcoming month. Through this magazine, you can get news of all events like national, international, sports, resignation, awards & honors etc. Samanya Gyan Darpan is very demanding magazine and it cover all topics, which help candidates in various competitive exams.

Must Check This Link For Daily Updates: Pratiyogita Darpan Online

Samanya Gyan Quiz

Ques: 1. Which committee has been constituted by the Union Government to continuously monitor the solutions to air pollution?

  1. K Mishra committee
  2. Bhure Lal committee
  3. Sunita Narain committee
  4. Harsh Vardhan committee

Answer: 1

Ques: 2. Which festival was promoted by the Environment Minister recently?

  1. National Memorial Scheme
  2. Performing Arts Grant Scheme
  3. Van Mahotsav Festival
  4. Scheme for Promoting International Related Scheme Festival

Answer: 3

Ques: 3. NGT announced Rs. 1 lakh fine on violators for dumping e-waste around __________.

  1. Ramganga
  2. Buriganga
  3. Alaknanda
  4. Brahmaputra

Answer: 1

Ques: 4. Which is the first industry using plasma technology for the disposal of hazardous waste for the conservation of the environment and natural resources?

  1. Madras Rubber Factory(MRF)
  2. Madras Fertilizers Limited MFL
  3. Bharat Sinchar Nigam Limited BSNL
  4. Steel Authority of India Limited SAIL

Answer: 4

You Can Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

Ques: 5. Astronomers have discovered a possible twin of which planet in our solar system?

  1. Earth
  2. Venus
  3. Mars
  4. Jupiter

Answer: 2

Ques: 6. How many agreements are signed between India and Canada which includes nuclear science, energy cooperation, sports, education?

  1. 6
  2. 5
  3. 8
  4. 4

Answer: 1

Ques: 7. Which country offers $1 million aid to Tonga?

  1. India
  2. Saudi Arabia
  3. Pakistan
  4. Indonesia

Answer: 1

Ques: 8. India and this country’s IDRC signed an MoU to usher the ‘Programme Based Research Support’ in addressing current and future global and local developmental challenges>

  1. Russia
  2. Canada
  3. Iran
  4. Israel

Answer: 2

Must Check: Awards And Honours Current Affairs

Ques: 9. India ranked __________ place in the Corruption Perception Index for 2017.

  1. 29th
  2. 81st
  3. 70th
  4. 56th

Answer: 2

Ques: 10. What is the position of India in terms of neonatal mortality rate according to a report by United Nations Children’s Fund (UNICEF)?

  1. 32nd
  2. 28th
  3. 15th
  4. 12th

Answer: 4

Ques: 11. The 2018 National Unani Day (NUD) is celebrated on ___________.

  1. Feb 8
  2. Feb 10
  3. Feb 11
  4. Feb 9

Answer: 3

Ques: 12. February 11 is observed as ___________.

  1. International Day of Women and Girls in Science
  2. International Day for the Elimination of Racial Discrimination
  3. International Day of Sport for Development and Peace
  4. International Day of Light

Answer: 1

Check Here: Science & Technology Current Affairs

Ques: 13. What is the theme of the 2018 World Wetland Day (WWD)?

  1. Wetlands and Tourism
  2. Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods
  3. Forests and Wetlands
  4. Wetlands for a Sustainable Urban Future

Answer: 4

Ques: 14. International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation was observed on __________

  1. Feb 2nd
  2. Feb 5th
  3. Feb 4th
  4. Feb 6th

Answer: 4

Ques: 15. The theme of World Cancer Day for 2016-2018 period is __________.

  1. Not beyond us
  2. Today’s children, tomorrow’s world
  3. We Can. I can
  4. Together it is possible

Answer: 3

Ques: 16. Who got Golden Peacock Innovation Award recently?

  1. Tata Steel Joda Mine
  2. Godrej Industries
  3. Ashok Leyland
  4. Larsen And Toubro industries

Answer: 1

Check Out Here: Sports Current Affairs

Ques: 17. Which of the following institution received the Nobel Peace Prize recently?

  1. UN Refugee Agency
  2. ICAN
  3. American Civil Liberties Union
  4. ECOWAS

Answer: 2

Ques: 18. Which country wins award for putting high effort to combat Illegal Wildlife Trade?

  1. Singapore
  2. Spain
  3. India
  4. Russia

Answer: 3

Ques: 19. Which award is given to honour Nabaneeta Dev Sen recently?

  1. British Book Awards
  2. Crossword Book Award
  3. Big Little Book Award
  4. American Book Award

Answer: 3

Ques: 20. Who has been chosen for Prof. Yashwantrao Kelkar Youth Award?

  1. Arunima Sinha
  2. Gopinath R
  3. Nagesh Thakur
  4. Viswajit Singh

Answer: 2

Press Here to Download PDF of Samanya Gyan MCQs

In this magazine you also get solved papers of SSC, UPSC, Railway, Bank Entrance Exam and other exams for practice. Candidates you can download e-magazine, in the form of PDf through the below mentioned official link. Candidates may download all the latest versions of Samanya Gyan 2018 questions and answers through the direct links provided on this page by the group members of www.recruitmentinboxx.com.

We hope you are satisfied with the information available here. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time. Candidates may get latest updates about jobs, admit card and result etc in their mail box by subscribing to our freemail service. If you have any doubt related to information available here, please ask in comment box.

You May Also Like To Visit This Section

Railway Current AffairsDefence Current Affairs
Latest Private JobsSarkari Naukri- Latest Jobs
Top 100 Career OptionsStudent Success Strategies
Tricks To Manage Study And Job TogetherEntrance Exams In India

One comment

  1. Plz sir give me police exam go.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *