Home / Question Paper / SCRA Question Paper 2017 Previous Year Sample Papers With Solutions PDF

SCRA Question Paper 2017 Previous Year Sample Papers With Solutions PDF

SCRA Question Paper

SCRA Question PaperDownload Free of Cost!! Revised SCRA Question Paper In PDF Form. Special Class Railway Apprentice Exam (SCRA) is conducted by Union Public Service Commission (UPSC) for filling up various vacancies in Indian railways. Large number of candidates appears in the exam every year. Here on this page, we are proving the Previous Year Sample Papers with Solutions. Participants, who are interested and going to appear for exam this year, can download the SCRA Question Paper 2017 from this page in PDF form.

For further information regarding SCRA Question Paper you may go through the info which are well furnished in below section prepared by the team of www.recruitmentinboxx.com

SCRA Question Paper

Ques1. Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Ans. 2

Get Details On: SCRA Syllabus

Ques2. Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Ans. 2

How to Prepare For  Written Exa

Ques3. Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Ans. 2

Ques4. Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Ans. 1

Read Here: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Ques5. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Ans. 4

Ques6. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.

  1. 1900
  2. 2660
  3. 2800
  4. 2840

Ans. 2

Ques7. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

  1. 8400
  2. 11,900
  3. 13,600
  4. 14,700

Ans. 4

Must Check: SCRA Exam Pattern

Ques8. A and B started a business in partnership investing Rs. 20,000 and Rs. 15,000 respectively. After six months, C joined them with Rs. 20,000. What will be B’s share in total profit of Rs. 25,000 earned at the end of 2 years from the starting of the business?

  1. 7500
  2. 9000
  3. 9500
  4. 10,000

Ans. 1

Ques9. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Ans. 1

Ques10. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

  1. initials
  2. signatures
  3. pictures
  4. middle names
  5. No correction required

Ans. 1

Also Read: How to Prepare For Written Exam

Ques11. The study of ancient societies

  1. Anthropology
  2. Archaeology
  3. History
  4. Ethnology

Ans. 2

Ques12. A person who insists on something

  1. Disciplinarian
  2. Stickler
  3. Instantaneous
  4. Boaster

Ans. 1

Ques13. To keeps one’s temper

  1. To become hungry
  2. To be in good mood
  3. To preserve ones energy
  4. To be aloof from
  5. None of these

Ans. 2

Do You Know: How to Improve Your Memory for Studying

Ques14. Who was known as Iron man of India?

  1. Govind Ballabh Pant
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Subhash Chandra Bose
  4. Sardar Vallabhbhai Patel

Ans. 4

Ques15. Jude Felix is a famous Indian player in which of the fields?

  1. Volleyball
  2. Tennis
  3. Football
  4. Hockey

Ans. 4

Ques16. The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because

  1. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
  2. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
  3. this acid was first obtained by the distillation of ants
  4. ants are attracted by the odour of this acid

Ans. 3

Read This To Get Best Tips For: How to Score Good Marks in Exam

Ques17. The inherited traits of an organism are controlled by

  1. RNA molecules
  2. nucleotides
  3. DNA molecules
  4. enzymes

Ans. 3

Ques18. Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Ans. 3

Ques19. Eugenics is the study of

  1. altering human beings by changing their genetic components
  2. people of European origin
  3. different races of mankind
  4. genetic of plants

Ans. 1

Know About: 11 Tips To Remember What You Read

Ques20. Ecology deals with

  1. Birds
  2. Cell formation
  3. Relation between organisms and their environment
  4. Tissues

Ans. 3

Contenders, It is advised to bookmark this page using Control+D for getting latest updates. This page will be updated with latest information related to SCRA Question Paper 2017. You can visit our portal that is www.recruitmentinboxx.com regularly. Candidates may also follow us on Facebook and Google Plus respectively.

You May Also Like To Check This Section

SCRA Application Form SCRA Eligibility Criteria
SCRA Result SCRA Admit Card
How to Manage Time during Exams How To Make Habit Of Studying
How To Reduce Negative Marking In Exam Tips to Get 100% Results in Exams

One comment

  1. Saurav Upadhyay

    Sir please update me when scra 2018 application form will release because​ I have not able to fill this year because I am not known about the release of application form

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *