Home / Question Paper / SSC Junior Hindi Translator Previous Paper | SSC JHT/SHT Model Papers PDF

SSC Junior Hindi Translator Previous Paper | SSC JHT/SHT Model Papers PDF

SSC Junior Hindi Translator Previous Paper

Get SSC Junior Hindi Translator Previous Paper PDF! Those who will appear in SSC JHT Exam may refer latest SSC Junior Hindi Translator Model Papers. These SSC SHT Previous Papers are having all questions asked in papers.

Staff Selection Commission organizes SSC SHT/JHT Exam for appointing contenders for various posts. SSC Junior Hindi Translator Previous Paper will guide you to score well in exam. You may get papers in PDF Form.

Why to refer SSC JHT/SHT Model Papers?

SSC JHT Previous Year Papers or SSC Senior Hindi Translator Previous Paper will assist you in better preparation of exam. These SSC JHT Model Papers will help you in knowing structure of questions asked in paper.

Paper I is of objective nature in which questions are from General Hindi & General English while paper II is of Conventional type. To download SSC JHT Previous Paper, go through this page modified by team of www.recruitmentinboxx.com

Download PDF File:

Press Here For SSC Junior Hindi Translator Previous Paper PDF (Hindi)

Press Here For SSC Junior Hindi Translator Previous Paper PDF (English)

SSC Junior Hindi Translator Previous Paper

Ques 1: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4)…What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: 2

Ques 2: Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

Answer: 2

Ques 3: Strain energy is the

  1. energy stored in a body when strained within elastic limits
  2. energy stored in a body when strained upto the breaking of a specimen
  3. maximum strain energy which can be stored in a body
  4. proof resilience per unit volume of a material

Answer: 1

Checkout: How to Crack SSC Exam

Ques: 4 find out that word, the spelling of which is Wrong.

  1. Amature
  2. Manual
  3. Nephew
  4. Athletic

Answer: 1

Ques: 5 Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Answer: 3

Ques 6: Wrought iron contains carbon up to

  1. 25%
  2. 0%
  3. 5%
  4. 2%

Answer: 1

Ques: 7 select the synonym of “ASCEND”

  1. Leap
  2. Grow
  3. Deviate
  4. Mount

Answer: 4

Ques: 8 Choose the antonym of “INDUSTRIOUS”

  1. Indifferent
  2. Indolent
  3. Casual
  4. Passive

Answer: 2

START: SSC Online Test Series

Ques: 9 Select the pair which has the same relationship as FILTER:WATER

  1. curtail: activity
  2. expunge: book
  3. edit: text
  4. censor: play

Answer: 4

Ques: 10 It has been established that

  1. P: Einstein was
  2. Q: although a great scientist
  3. R: weak in arithmetic
  4. S: right from his school days

The Proper sequence should be:

  1. SRPQ
  2. QPRS
  3. QPSR
  4. RQPS

Answer: 2

Ques 11: Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite
  5. None of these

Answer: 5

Ques: 12 Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets …… with him.

  1. about
  2. through
  3. along
  4. up

Answer: 3

Ques: 12 He was so kind and generous that

  1. P: he not only
  2. Q: made others do so
  3. R: but also
  4. S: helped them himself

Ques: 13 The Proper sequence should be:

  1. PSRQ
  2. SPQR
  3. PRSQ
  4. QPRS

Answer: 1

Check Here: SSC Syllabus

Ques: 14 Find the correctly spelt words.

  1. Skillful
  2. Skillfull
  3. Skilfull
  4. Skilpull

Answer: 1

Ques: 15 The grapes are now …… enough to be picked.

  1. Ready
  2. Mature
  3. Ripe
  4. Advanced

Answer: 3

Ques: 16 Find out that word, the spelling of which is Wrong.

  1. Dismiss
  2. Dispel
  3. Disservice
  4. Discribe

Answer: 4

Ques: 17 Choose the correct meaning of proverb/idiom, “To be the question”.

  1. To refer to
  2. To take for granted
  3. To raise objections
  4. To be discussed

Answer: 2

Also Check: SSC Interview Questions and Answers

Ques: 18 Select the Synonym of “TURN UP”

  1. Land up
  2. Show up
  3. Crop up
  4. Come up

Answer: 4

Ques: 19 Select the pair which has the same relationship as DISTANCE:MILE

  1. liquid:litre
  2. bushel:corn
  3. weight:scale
  4. fame:television

Answer: 1

Ques:20 Choose the one which can be substituted for “One who knows everything”.

  1. Literate
  2. Scholar
  3. Omnipotent
  4. Omniscient

Answer: 4

Check Out Some More Questions

Ques 1: Arrange the words given below in a meaningful sequence.

  1. Key B. Door C. Lock D. Room E. Switch on
  2. E, A, B, D, C
  3. D, B, A, E, C
  4. A, C, B, D, E
  5. A, B, C, E, D

Ans: 3

Ques 2: Select the Synonym of “TURN UP”

  1. Land up
  2. Show up
  3. Crop up
  4. Come up

Ans: 4

Ques 3: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4) … What number should come next?

  • (1/3)
  • (1/8)
  • (2/8)
  • (1/16)

Ans: 2

Ques 4: Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

120, 99, 80, 63, 48, ?

  1. 35
  2. 38
  3. 39
  4. 40

Ans: 1

Ques 5: The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Ans: 1

Must Read: SSC Books & Exam Preparation Material

Ques 6: Who wrote the famous book – ‘We the people’?

  1. N.Kaul
  2. R.D. Tata
  3. Khushwant Singh
  4. Nani Palkhivala

Ans: 4

Ques 7: Which of the following is NOT written by Munshi Premchand?

  1. Gaban
  2. Godan
  3. Guide
  4. Manasorovar

Ans: 3

Ques 8: Who is the author of the book ‘Forbidden Verses’?

  1. Salman RushDie
  2. Abu Nuwas
  3. Taslima Nasrin
  4. H. Lawrence

Ans: 2

Ques 9: Who wrote the line: ‘ A thing of beauty is a joy forever’?

  1. John Keats
  2. Robert Browing
  3. B.Shelley
  4. William Wordsworth

Ans: 1

Ques 10:  Choose the correct meaning of proverb/idiom, “To be the question”.

  1. To refer to
  2. To take for granted
  3. To raise objections
  4. To be discussed

Ans: 2

Ques 11: What is the antonym of  Hirsute

  1. Shaggy
  2. bald
  3. erudite
  4. glorious

Ans: 2

Get Here: SSC Junior Hindi Translator Syllabus

Ques 12: Choose the word or group of words which is most opposite in meaning to the word. Quiescent

  1. indifferent
  2. weak
  3. active
  4. responsive

Ans: 3

Ques 13: Choose the word or group of words which is most opposite in meaning to the word Morbid.

  1. Healthy
  2. Liberal
  3. Progressive
  4. Stale

Ans: 1

Ques 14: Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence “A person who talks in sleep is called as”

  1. Philatelist
  2. Somnambulist
  3. Somniloquist
  4. Oneirocritic

Ans: 3

Ques 15: Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. The person who knows everything

  1. Omnipresent
  2. Omnipotent
  3. Omniscient
  4. Oblivious

Ans: 3

Ques 16: Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. The life history of a person written by an author is called as ___________

  1. Autobiography
  2. History
  3. Bibliography
  4. Biography

Ans: 4

Ques 17: In the following questions, write a single word which can be replaced with the key sentence.’ A large enclosure for keeping birds’ is also called as _______

  1. Zoo
  2. Aquarium
  3. Aviary
  4. Homicide

Ans: 3

Ques 18: Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. Person who writes in a newspaper

  1. Writer
  2. Author
  3. Journalist
  4. None of the above

Ans: 3

Do you Know? How To Find Study Material Online

Ques 19: Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite

Ans: 4

Ques 20: Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. Place for ammunition and weapons is called as ________

  1. Asylum
  2. Arsenal
  3. Archives
  4. Acoustics

Ans: 2

SSC Hindi Translator Exam Pattern 2018

Through the help of previous year papers, you may start your exam preparation. But, for your better preparation, we have also mentioned SSC Hindi Translator Exam Pattern. Because, you may start your exam preparation according to this pattern and get good marks in the exam.

PaperTypeSubjectNo of QuestionsTimeMarks
IObjectiveGeneral Hindi & General English1002 Hours200
IIConventionalTranslation & Essay2 Hours200
Total300

Also Know about: SSC JHT Cut Off Marks 

Staff Selection Commission:

Staff Selection Commission set up in 4th November 1975. It is one of the premier organizations of government of India. It conducts exam for recruiting candidates for different posts in various Subordinate Offices.

Staff Selection Commission will organize Junior Hindi Translator (JHT) exam in April 2018. Those who will participate in SSC JHT Exam may refer SSC JHT Previous Paper or SSC JHT Question Papers for better preparation.

Plan your preparation by referring SSC SHT Previous Papers. Those seeking for SSC SHT Model Papers, SSC Junior Hindi Translator Model Papers & SSC Senior Hindi Translator Model Papers may get it from this page.

Press Here For SSC Junior Hindi Translator Previous Paper Official Link

SSC is also known as Staff Selection Commission organizes this exam for recruiting skilled and dedicated job hunters for Junior Hindi Translator & Senior Hindi Translator, Hindi Pradhyapak and Junior Translators posts for various departments. Huge numbers of candidates participated in this exam. Candidates, who are appearing in SSC JHT & SHT June Exam, can download their set wise solution from this page.

Note:

This is all about SSC Junior Hindi Translator Previous Paper. Refer its Official Link to know more about SSC SHT Model Papers. Keep visiting our portal www.recruitmentinboxx.com for receiving more updates on your timeline.

You may also like to check this Section:

SSC Junior Hindi Translator ResultSSC Junior Hindi Translator Admit Card 
SSC Online NotificationSSC Time Table
SSC Salary StructureSSC Eligibility Criteria
SSC Challan FormSSC Online Registration Part 1/Part 2
SSC Answer KeySSC Exam Schedule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *