Home / Article / Syllogism Tricks & Shortcuts | Simple Method to Solve Syllogism Questions

Syllogism Tricks & Shortcuts | Simple Method to Solve Syllogism Questions

Syllogism Tricks

Candidates, who are preparing for the competitive exam like banking, SSC and other, can get Syllogism Tricks to solve the questions related to Syllogism. One of the most important and interesting topic in reasoning is Syllogism. Candidates may have a fun while solving the syllogism questions if they know the shortcuts and simple method to solve them. Candidates you can have a look on the below given concepts and Syllogism Tricks to solve this part of reasoning.

By using syllogism tricks and tips, aspirants can solve minimum five to seven solve questions within one to two minutes with 100% accurate result. So candidates you all are advised to apply Syllogism Tricks for Bank exams and other competitive exam. Below on this page created by the team of www.recruitmentinboxx.com you can get some syllogism questions which can be solved using Syllogism Tricks.

Syllogism Tricks

As we all are aware that in any exam for government job, the reasoning section of the paper consists of Arithmetic Reasoning, Analogy, Non Verbal Reasoning, Relationship Concepts, Statement Conclusion, Syllogism and many more.

Syllogism is considered among the most important topic in the exams such as for banking, SSC and others. Syllogism is the topic of reasoning which has high weightage in the exam and of more marks.

What is Syllogism?

In Syllogism or Syllogistic reasoning, the questions contain two statements and are having number of conclusions. The only think that you need to find out is the correct conclusion which logically follows the given statement. You may find it very easy but it’s not that easy as you are thinking as the questions seems to be very easy but aspirants sometimes make some silly mistakes and find the wrong answers. We are going to provide you with some syllogism tricks with venn diagrams to solve the questions.

Rules:

  • All + All=All
  • All + No=No
  • All + Some=No Conclusion
  • Some + All=Some
  • Some + No= Some Not
  • Some + Some= No Conclusion
  • No +All = Some Not (Reversed)
  • No + Some=Some Not (Reversed)
  • No + No=No Conclusion
  • Some Not /Some Not Reversed +Anything = No Conclusion

If the conclusion is in “Possibility” case then these rules must be applied.

  • If All A are B then we can say – Some B are Not A is a Possibility
  • If Some B are Not A then we can say – All A are B is a Possibility
  • If Some A are B then we can say – All A are B is a Possibility All B are A is a Possibility

i.e.

All <=> Some Not Reversed

  • Some => All
  • NO Conclusion = Any Possibility is true

When it is implemented (In case of Conclusion from Single Statement)

  • All => some that means if All A are B then Some B are A is true.
  • Some <=> some that means if Some A are B then Some B are A is true.
  • No <=> No that means if No A is B then NO B is A is true

START HERE: Logical Reasoning Test

How can you use syllogism tricks without Venn diagrams to solve the questions?

You can solve syllogism in two ways which are:

  • Cross Cancellation
  • Vertical Cancellation

Question and Answers:

Question1)  Statements:

No giraffe is a leopard

All leopards are kangaroos

All kangaroos are wolfs

Conclusions:

I. All kangaroos can never be giraffes

II. All giraffes are definitely wolfs.

  • If only conclusion I follows.
  • If only conclusion II follows.
  • If either conclusion I or conclusion II follows.
  • If both conclusions I and II follows.

Answer: 1

Question2) Statements:

Some fruits are mangos.

All mangos are guavas.

No guava is a banana.

Conclusions:

I. All guavas are fruits.

II. Some guavas are fruits

  • If only conclusion I follows.
  • If only conclusion II follows.
  • If either conclusion I or conclusion II follows.
  • If both conclusions I and II follows.

Answer: 2

Question3) Statements:
Some fruits are mangos.
All mangos are guavas.
No guava is a banana.

Conclusions:
I. All fruits are bananas.
II. No mango is a banana.

  • If only conclusion I follows.
  • If only conclusion II follows.
  • If either conclusion I or conclusion II follows.
  • If both conclusions I and II follows.

Answer: 2

Do you know: How to Prepare Reasoning for Exams

Question4) Statements:

All locks are keys.

Some keys are pockets.

Conclusions:

I. No pocket is lock.

II. At least some pockets are keys.

  • If only conclusion I follows.
  • If only conclusion II follows.
  • If either conclusion I or conclusion II follows.
  • If both conclusions I and II follows.

Answer: 2

Question5) Statements:

No books is a pen.

All pens are pencils

All pencils are erasers.

Conclusions:

I. All pens are erasers.

II. At least some erasers are pencils.

  • If only conclusion I follows.
  • If only conclusion II follows.
  • If either conclusion I or conclusion II follows.
  • If both conclusions I and II follows.

Answer: 4

Question6) Statements:

All pens are books

Some pencils are pens

Conclusions:

I. Some books are pencils

II. Some pencils are books

III. All pens are pencils

IV. None

  • I
  • II
  • III
  • IV

Answer: 2

Question7) Statements:

All pens are books

No pencils are books

Conclusion:

I. All books are pencils

II. All pencils are books

III. Some pencils are books

IV. None

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Answer: 2

Also Check Out Here: Aptitude Questions And Answers

Question8) Statement:

Some cats are white.

All white are dog.

No dog is snow.

Conclusion:

I No cats are dogs.

II Some cats are dogs.

III No White is Snow.

  • Conclusion I follows
  • Conclusion II follows
  • Only conclusion II and III follows
  • Only conclusion I

Answer: 3

Question9) Which of the conclusions can be true in the light of the given facts?

Some flowers are fruits

All fruits are vegetables

No vegetable is a legume

Conclusions:

I. Some legumes can be fruits

II. Some legumes can be flowers

  • Conclusion I is true
  • Conclusion II is true
  • Both Conclusion I and II are true
  • only conclusion II is true

Answer: 4

Question10) Which of the conclusions are true in the light of the given facts:

Some trusses are structures.

Some trusses are frames.

No frame is a structure.

Conclusions:

I. All frames being trusses is a possibility

II. All trusses being structures is a possibility

  • Conclusion I is true
  • Conclusion II is true
  • Conclusion I and II are true.
  • Both are wrong

Answer: 1

Candidates you may apply the tricks and methods we have given to you and get all the questions solved using those rules and syllogism tips and tricks.

Subscribe Here To: Get Free Alerts On Mail

Final Words:

We hope that you might have gain some insights regarding Syllogism and the syllogism tricks without Venn diagram will help you to solve the questions within few minutes and with 100% accuracy. For any regarding syllogism shortcut tricks syllogism tricks in hindi, syllogism tricks for CAT, syllogism questions tricks, syllogism tricks for 4 statements, 3 statement syllogism tricks, syllogism tricks bank PO, syllogism tricks through Venn diagram you can stay connected with www.recruitmentinboxx.com

To bookmark this page you can press CTRL+D keys. Also the candidates can write us in the below stated comment box for any related query. The experts of our team will reply you as soon as possible and solve all your queries.

You May Also Like To Check This Section

How To Prepare English For Competitive ExamsGK Questions with Answers
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz
How to Prepare For MathsGK Current Affairs
11 Tips To Remember What You ReadHow To Reduce Negative Marking In Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *