Home / Current Affairs / Telangana Current Affairs 2017 Online GK MCQ Monthly TS Updates/News pdf

Telangana Current Affairs 2017 Online GK MCQ Monthly TS Updates/News pdf

Telangana Current Affairs

Job seekers preparing for any competitive examination can get all the latest updates about Telangana Current Affairs from the below section of this page. Authority of Telangana conducts recruitment examination to assign well productive candidates in order to fill various vacancies. So those job seekers who are going to appear in the competitive exam can collect latest Online Telangana GK MCQ along with Monthly TS Updates / Telangana News and Telangana Current Affairs 2017 in PDF format through this page.

Now get knowledge related to Telangana Current Affairs easily through this page by using the highlights Important Points and question answers which are provided for your convenience. Look below to prepare well in any competitive exam and to enhance your knowledge. You may get detailed information about Telangana Current Affairs 2017 by scrolling down this page by the team members of www.recruitmentinboxx.com

Telangana Current Affairs

Monthly TS Updates/News

  • Telangana government to launch its own ‘T-Wallet’
  • Telangana CM announces 6-point comprehensive plan for farmers
  • Incubation centre for biotech start-ups to be set up at CCMB, Hyderabad
  • Telangana launches Pashu Bazar website for online Cattle sale
  • Veteran Telugu Poet, Writer C Narayana Reddy Passes Away
  • First Edition of ABU International Television Dance Festival Held in Hyderabad
  • Telangana launches ‘Janahitha’ for speedy redressal of public grievances
  • India’s first private missile production facility unveiled in Hyderabad…
  • RGIA gets carbon neutrality status…
  • Telangana passes bill to hike reservations for Muslims and STs…
  • Andhra Pradesh Government formulates market intervention for red chilli farmers…
  • Telangana government puts cap on weight of school bags
  • In a first, Telangana to have eco-friendly bridges for movement of tigers
  • 51st Annual DGPs Conference held in Hyderabad…
  • Telangana state to shield 12 percent reservation for poor Muslim communities
  • Telangana becomes 1st Indian state to launch pension for single women
  • Telangana Government to increase quota for Muslims, STs in the state
  • Cabinet approved signing of Agreement for establishment CIRDAP Centre
  • ESIC launches Mobile Clinic Services in AP, Telangana
  • Union Government reconstitutes committee helping Krishna River Board…

Also Check Month Wise: Latest Current Affairs

Important Points about Telangana

Capital Hyderabad
Formed on 2 June 2014
Districts 31
Language Telugu, Urdu
Known as/for Bicameral legislature
Physical Characteristics Completely on the Deccan plateau
Natural Vegetation Tropical shrubland
 

 

Major Rivers

Godavari (Dakshin Ganga) flowing from Brahmagiri mountain in Maharashtra to

Antarvedi into the Bay of BengalKrishna flowing from Mahabaleswar in

Maharashtra to

Andhra Pradesh through Karnataka

Major

Regional Festivals

Bonalu, Bathukamma,

Ayak or Bhimanna, Lambadi

Major Art Forms Gonda, Nirmal painting, Deccani painting, Cheriyal scroll painting, Perini Shivathandavam, Gobbi Dance, Burra Katha, Dandaria dance, Dhamal Dance, Mathuri Dance, Bhamakalpam, and Gollakalapam
Important Tradition Tulabharam during Sammakka Saralamma
Industry Silver filigree
Minerals Coal, bauxite, lead, zinc
Agriculture Rice, Maize, Tobacco, Cotton, Sugar Cane
Geographical Indications Pochampally Ikat, Silver Filigree of Karimnagar, Nirmal toys and craft, Nirmal furniture and paintings, Gadwal sarees, Cheriyal paintings, Pembarthi metal craft, Siddipet Gollabhama, Narayanpet Handloom Sarees
State Animal Spotted Deer
State Bird Indian Roller
State Flower Ranawara (Senna auriculata)
Important Historical Sites Warangal Fort

Nagarjunakonda, Medak Fort

World Heritage Sites
Ramsar Sites
Biodiversity Hotspots
Endemic Bird
Areas
Bird Sanctuaries
National Parks Mahavir Harina Vanasthali National Park, Mrugavani National Park, Kasu Brahmananda Reddy National Park
Biosphere Reserve
Wildlife Sanctuaries Eturnagaram Wildlife Sanctuary, Kawal Wildlife Sanctuary, Kinnerasani Wildlife Sanctuary, Manjira Wildlife Sanctuary, Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve, Papikonda Wildlife Sanctuary, Pocharam Wildlife Sanctuary, Shivaram Wildlife Sanctuary, Pakhal Wildlife Sanctuary, Pranahita Wildlife Sanctuary
Tiger Reserve Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve (largest tiger reserve in India), Kawal Tiger Reserve

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Telangana Online GK MCQ

Ques1. Telangana state formation day?

  1. 01,August
  2. 02,June
  3. 24,July
  4. 19,September

Answer: 02,June

Ques2. Which of the following is Telangana state bird?

  1. Indian Roller
  2. Peacock
  3. House Sparrow
  4. Peacock

Answer: Peacock

Ques3. Manjira Wild life Sanctuary located in which district of Telangana?

  1. Warangal
  2. Nalgonda
  3. Adilabad
  4. Medak

Answer: Medak

Ques4. Total number of districts in Telangana?

  1. 09
  2. 14
  3. 10
  4. 31

Answer: 31

Ques5. Which district of Telangana state is largest by area?

  1. Mahabub Nagar
  2. Ranga reddy
  3. Medak
  4. Karim Nagar

Answer: Ranga reddy

STARTFree Online Test Series

Ques6. Who is Brand Ambassador for Telangana?

  1. Sania Mirza
  2. saina Nehwal
  3. Saket M
  4. None of these

Answer: Sania Mirza

Ques7. Number of Loksabha constituencies in Telangana state?

  1. 19
  2. 22
  3. 17
  4. 14

Answer: 17

Ques8. An 800 year old Banyan tree Pillalamarri is situated in which district?

  1. Medak
  2. Karim nagar
  3. Mahabub nagar
  4. Adilabad

Answer: Mahabub nagar

Ques9. Which of the following Village/City is famous for Paper industry?

  1. Sirpur
  2. Bellampalle
  3. Manchiryal
  4. Sangareddy

Answer: Sirpur

Ques10. Former prime minister P V Narasimha rao belongs to which of the following district in Telangana?

  1. Adilabad
  2. Nizamabad
  3. Karim nagar
  4. Medak

Answer: Karim nagar

Must Check This Link for Weekly Job UpdatesEmployment News- Latest Updates

Ques11. What is the name of the Hyderabad international airport?

  1. Indiragandhi International Airport
  2. Rajiv gandhi International Airport
  3. Nehru International Airport
  4. Kakatiya International Airport

Answer: Rajiv gandhi International Airport

Ques12. Nagarjuna sagar dam was built on which river?

  1. Godavari
  2. Bhima
  3. Manjira
  4. Krishna

Answer: Krishna

Ques13. Monument Charminar built in which year?

  1. 1586
  2. 1591
  3. 1595
  4. 1598

Answer: 1591

Ques14. Bhongir fort situated in which district?

  1. Nalgonda
  2. Warangal
  3. Adilabad
  4. Nizamabad

Answer: Nalgonda

Ques15. The famous Warangal fort was built by?

  1. Chalukyas
  2. Musunuri Nayaks
  3. Kakatiyas
  4. Delhi sultans

Answer: Kakatiyas

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Ques16. Which day is celebrated as Telangana Language day?

  1. 02,September
  2. 09,September
  3. 01,September
  4. 13,September

Answer: 09,September

Ques17. Lord Narasimha temples are located in which of the following places of Telangana?

  1. Dharmapuri
  2. Yadagiri
  3. A & B
  4. Korutla

Answer: A & B

Ques18. Siricilla town in Telangana is Famous for Which industry?

  1. Paper
  2. Pharmaceuticals
  3. Diamonds
  4. Textile and Power loom

Answer: Textile and Power loom

Ques19. Which town in Telangana is called “Coal Town of South India”?

  1. Ramagundam
  2. Bellampalle
  3. Kothagudem
  4. Siddipet

Answer: Kothagudem

Join Us & Get Free SubscriptionEnter Mail ID Here

Ques20. Sriramsagar project was located in which district of Telangana?

  1. Karim nagar
  2. Ranga reddy
  3. Khammam
  4. Nizamabad

Answer: Nizamabad

Important Note:

For regular updates regarding the same stay connected with this portal of www.recruitmentinboxx.com. You can also subscribe us through Face book and Google Plus to get regular updates or bookmark this page using cntrl+d

You May Also Like To Visit This Section

Latest Private Jobs More Government Jobs
Top 100 Career Options Student Success Strategies
Entrance Exams In India Latest Walkins
Railway Current Affairs

Defence Current Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *