Home Page Youtube Twitter Google+
Home / Article / Time and Work MCQ Questions Answers | Problems Tricks/Shortcut Method

Time and Work MCQ Questions Answers | Problems Tricks/Shortcut Method

Time and Work Questions

In every competitive type of exam you always find Time and Work Questions in Mathematic section. You might be looking for some shortcut tricks for how to solve time and work aptitude questions. You are at the correct platform as you can get all the short tricks for time and work problems along with the solved answers on this single page. The shortcut tricks or formulas given here will help you out to prepare for the competitive exams. As we all know that competition is all based on time. One can easily beat the competition if he/ she know the tricks to manage time. Here are some of the shortcut tricks to solve time and work questions. You may use below given tricks to solve the multiple choice questions (MCQ).

Mathematics is the only part of the competitive exam in which we need to solve the questions correctly and in time. Some individual’s have potential to solve the questions with speed and accuracy but few are still in search of the best and short cut ways to solve the time and work questions and answers. You can go through this page created by the team of www.recruitmentinboxx.com and get tricks to solve time and work questions in aptitude. Candidates you have to practice Time and Work Questions to score good marks in the competition.

Time and Work Questions

Shortcuts/ Tricks to solve Work and Time Questions:

In quantitative test, questions related to time and work are there in the examination. Candidates need to understand some important facts that are used to solve the time and work related questions. In any kind of work, if there is more time required to complete any work and the capacity to complete the work is less that is number of individuals are less than more than two individuals are engaged to do the same piece of work. This makes less effort and maximum work is done in a very less time.

Here we are going to help you out with some of the short cut tricks to solve aptitude questions on time and work. You can apply these tricks while solving tough questions on time and work. You can go through these simple formulas:

  • If an individual completes a piece of work or job in n days, then person finish the work in n days.
  • If an individual completes a piece of work or job in n days, so, work completed in 1 day = 1 / n.
  • If an individual completes work in 1 day = 1 / n, so person can complete the work in day’s.
  • If an individual works twice of another workman as B person, then Ratio of work done by A and B is = 2: 1.
  • When more than one individual is engaged in similar type of work, then the work done in group = sum of each person 1 day’s work. Suppose P, Q, R work same piece of work by each person (P + Q + R)”s 1 day’s work = P’s day’s work + Q’s day’s work + R’s day’s work.

Check Out: Compound Interest Formula – Monthly/Quarterly/Half Yearly With Example

Examples to solve the Problems through shortcut tricks:

In every competitive exam, there are different sections based on which questions are asked. In the mathematic section, you have to be very fast and accurate. All it could be possible through the practice. Candidates have to practice a lot for the preparation. Every topic is important but in solving the questions for the mathematics, you need to manage the time and work according to that. Below given are some questions with their short cut tricks of how to solve them:

Question 1. Rajib and Rajesh together can complete a piece of work in 4 days. If Rajib alone can complete the same work in 12 days, In how long days can Rajesh alone complete that work?

Answer: Rajib and Rajesh can do piece of work 4 day’s, then

First we find required 1 day time and work,

(Rajib + Rajesh) can do piece of work in 1 day’s = 1 / 4, Rajib 1 day’s work = 1 / 12.

Same work Rajesh can do in 1 day’s = (1 / 4 – 1 / 12) = 1 / 6.

So, Rajesh can alone complete the work in 6 days.

Question 2. P completes a work in 12 days and Q completes the same work in 16 days. Find required time to complete the same work together.

Answer: Complete work in 1 day of P is 1 / 12

Complete work in 1 day of Q is 1 / 16

Together complete work P + Q in 1 day 1 / 12 + 1 / 16 = 7 / 48

Together complete work 48 / 7 days

Question 3. A, B and C together can finish a work in 50 minutes, A and B together finish the same work in 60 minutes. In how many minutes can C alone finish that work?

Answer: (1 / 50 – 1 / 60) = 300 minutes.

Question 4. A can do a piece of work in 12 days and B can do a piece of work in 4 days. Find how many days they are working together to complete that work?

Answer: A 1 day work = 1 / 12

B 1 day work = 1 / 4

(1 / 12 + 1 / 4) = 4 / 12 = 1 / 3

They working together to complete that work in 3 days

Also Check:

Permutation and Combination Formula, Aptitude Questions, Problems and Solutions

Question 5.  Anil, priyanka and Suresh together can complete a work in 20 minutes If Anil and priyanka together same work complete in 60 minutes, How many time required Suresh alone can complete that work?

Answer: 1 / 20 – 1 / 60 = 30 minutes

Question 6. A, B and C can complete a work together in 60 minutes. A and B can complete the similar work in 80 minutes. How much minutes can C take alone to complete that work?

Answer: C alone take = 1 / 60 – 1 / 80 = 240 minutes

Question 7. 22 boys complete a piece of work in 32 days. In how many days will 16 boy can complete that work?

Answer: 22 x 32 = 16 x d2

d2 = 22 x 32 / 16 = 44

So, In 44 days 16 man can complete that work

Check Here: Maths Formulas PDF

Question 8. 25 Women can complete a work in 15 days. How many more Women need for complete this work in 5 days?

Answer: 25 Women can complete a work in 15 days, Women1 x working days1 = Women2 x working days2

25 x 15 = Women2 x 5

Women2 = 375 / 5 = 75

More women need for complete this work (75 – 25 ) = 50.

Question 9. Aman and Raman can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. Aman started the work alone and then after 4 days Raman joined him till the completion of the work. How long did the work last?

Answer: Step 1: In 4 days Aman work done = 1 x 4 / 20 = 1 / 5. Remaining work is = (1 – 1 / 5) = 4 / 5.

Step 2: Now Aman and Raman work done by 1 day = (1 / 20 + 1 / 12) = 2 / 15.

Step 3: 4 / 5 work will be done by Aman and Raman = (15 / 2 x 4 / 5) = 6 days.

So, the total time taken = (6 + 4) = 10 days.

Question 10. 8 boys can complete a piece of work in 40 hours. In how many hours will 20 boys complete that same piece of work?

Answer: boy x hour = boy x?

8 x 40= x?

320=20 x?

? = 320 / 20 = 16 hours

START NOW: Logical Reasoning Test

Multiple Choice Questions (MCQs):

Above we have provided some short tricks to solve the questions related to time and Work. You may apply these formulas to solve these multiple choices questions and get the correct answer from the options available. Time and work questions for bank PO will help you out to maintain speed to solve the work and time questions in less time.

Question 1. A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is:

  1. 1/4
  2. 1/10
  3. 7/15
  4. 8/15

Answer: 4

Question 2. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

  1. 12 days
  2. 15 days
  3. 16 days
  4. 18 days

Answer: 2

Question 3. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. 375
  2. 400
  3. 600
  4. 800

Answer: 2

Question 4. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work will be:

  1. 4 days
  2. 5 days
  3. 6 days
  4. 7 days

Answer: 1

Question5. A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?

  1. 8 hours
  2. 10 hours
  3. 12 hours
  4. 24 hours

Answer: 3

Question 6. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in:

  1. 15 days
  2. 20 days
  3. 25 days
  4. 30 days

Answer: 3

Question 7. A completes 80% of a work in 20 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 3 days. How long B alone would take to do the whole work?

  1. 23 days
  2. 37 days
  3. 371/2
  4. 40 days

Answer: 3

Do You Know: How to Prepare For Maths Exam

Question 8. A machine P can print one lakh books in 8 hours, machine Q can print the same number of books in 10 hours while machine R can print them in 12 hours. All the machines are started at 9 A.M. while machine P is closed at 11 A.M. and the remaining two machines complete work. Approximately at what time will the work (to print one lakh books) be finished?

  1. 11:30 A.M.
  2. 12 noon
  3. 12:30 P.M.
  4. 1:00 P.M.

Answer: 4

Question 9. 4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?

  1. 35
  2. 40
  3. 45
  4. 50

Answer: 2

Question 10. A and B together can finish a work 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A finished the remaining work. In how many days A alone can finish the work?

  1. 40
  2. 50
  3. 54
  4. 60

Answer: 4

Candidates we have provided above Time and Work Questions for your convenience so that you can prepare yourself for the exam. You can also get time and work questions in hindi if you are looking for them. Aspirants you may write us in the below stated box for any query related to time and work questions for SSC and time and work questions for cat,

Note:

You can get all the information regarding Time and Work Questions on this web portal that is www.recruitmentinboxx.com. You can also follow us on Facebook and Google Plus by pressing CTRL+ keys.

 You May Also Like To Visit This Section

Tricks To Manage Study And Job Together 10 Necessities Of Smart Learning
Best Jobs In India How To Find Study Material Online
How To Survive First Year Of College Careers That Involve Creativity
5 Surprising Habits Of Toppers 9 Tips To Be More Professional at Work

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *