Home / Question Paper / UPCPMT Previous Years Question Papers CPMT Question Papers Download PDF

UPCPMT Previous Years Question Papers CPMT Question Papers Download PDF

UPCPMT Previous Years Question Papers

UPCPMT Previous Years Question PapersAspirants, who are going to appear for UPCPMT Exam for the academic session and looking for UPCPMT Question Paper, they may download PDF of UPCPMT Previous Years Question Papers from online method. Here on this page you can check some previous year questions with answers of the exam which is provided by the portal, www.recruitmentinboxx.com. With the help of these questions you can easily crack this exam. Question and their answer are following below.

UPCPMT Previous Years Question Papers

From below we are providing UPCPMT Questions with Answers:

Ques: 1 The refractive index of glass is 1.520 for red light and 1.525 for blue light. Let D1 and D2 be angles of minimum deviation for red and blue light respectively in a prism of this glass then,

  1. D1 < D2
  2. D1 = D2
  3. D1 can be less than or greater than D2 depending upon the angle of prism
  4. D1 > D2

Answer: 1

Ques: 2 In a mass spectrometer used for measuring the masses of ions, the ions are initially accelerated by an electric potential V and then made to describe semicircular paths of radius R using a magnetic field B. If V and B are kept constant the ratio ((charge on the ion)/(mass of the ion)) will be proportional to

  1. 1/R3
  2. 1/R2
  3. R2
  4. R

Answer: 2

UPCPMT Syllabus 

Ques: 3 The formula of Calgon, used for water softening is

  1. Na2 [Na4 (PO3)6]
  2. Na4 [Na2 (PO3)6]
  3. Na2 [Na4 (PO4)5]
  4. Na4 [Na4 (PO4)6]

Answer: 1

Ques: 4 Which of the following does not have coordinate bond?

  1. SO2
  2. HNO3
  3. H2SO3
  4. HNO2

Answer: 3

Ques: 5 Which of the following can give a Grignard reagent when reacted with magnesium in dry ether?

  1. C2H6
  2. C2H5Cl
  3. C2H5OH
  4. C2H5CN

Answer: 2

Ques: 6 Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer: 1

Ques: 7 What is used as biofertilizer?

  1. ammonia
  2. urea
  3. azolla
  4. bagasse

Answer: 1

Ques: 8 Pick out the scalar quantity

  1. Force
  2. Pressure
  3. Velocity
  4. Acceleration

Answer: 2

How to Improve Your Memory for Studying

Ques: 9 The outer convex region of kidney is called:

  1. Pelvis
  2. Cortex
  3. Nephron
  4. Calyces

Answer: 2

Ques: 10 The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Ques: 11 The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called

  1. specific heat
  2. thermal capacity
  3. water equivalent
  4. None of the above

Answer: 2

Ques: 12 The nucleus of a hydrogen atom consists of:

  1. 1 proton only
  2. 1 proton + 2 neutron
  3. 1 neutron only
  4. 1 electron only

Answer: 1

Ques: 13 Who is called Father of Genetics?

  1. Salk
  2. Mendel
  3. Linnaeus
  4. Hugo de vries

Answer: 2

Ques.14 Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Latest Current Affairs

Ques.15 Lux is the SI unit of

  1. Intensity of illumination
  2. Luminous efficiency
  3. Luminous flux
  4. Luminous intensity

Answer: 1

Ques.16 The octane number of zero is assigned to:

  1. 2-methyl octane
  2. n-heptane
  3. iso-octane
  4. 3-methyl octane

Answer: 2

Ques.17 Number of bones in human body is

  1. 206
  2. 225
  3. 220
  4. 215

Answer: 1

Ques.18 Who discovered nucleus?

  1. Albert
  2. Newton
  3. Robert Brown
  4. Robert Hooke

Answer: 3

Ques.19 Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to

  1. Surface tension
  2. Viscosity
  3. Specific gravity
  4. Elasticity

Answer: 1

How to Score Good Marks in Exam

Ques.20 Sound of frequency below 20 Hz is called

  1. Audio Sounds
  2. Infrasonic
  3. Ultrasonic
  4. Supersonics

Answer: 2

You may also like to check this Section

UPCPMT 2016 Online ApplicationUPCPMT Admit Card
UPCPMT Counselling Medical Entrance Exam 
How to Prepare For  Written ExamTop 100 Medical Colleges in India 
Best Tips / Ways to Overcome Exam FearHow to Manage Time during Exams
How to Make Good Study Habits for ExamHow To Reduce Negative Marking In Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *