Home / Question Paper / UPSC IFS Previous Year Question Papers: UPSC IFoS (Pre/Main) Old Paper

UPSC IFS Previous Year Question Papers: UPSC IFoS (Pre/Main) Old Paper

IFS Previous Year Question Papers

Download UPSC IFS Previous Year Question Papers PDF from this page!! By going through the IFS Previous Year Question Papers, you will have an idea about the UPSC Indian Forest Service ( IFoS) paper pattern and difficulty level of exam.

Union Public Service Commission conducts Indian Forest Service Written Exam in two stages such as Preliminary and Mains. Commission had conducted the preliminary exam on 03-06-2018, now UPSC is going to conduct UPSC IFS mains exam from 02-12-2018 to 10-12-2018.

UPSC IFS Old Question Papers!!!

Contenders who have applied for UPSC Indian Forest Service Recruitment may start their preparation with the help of UPSC IFS Old Papers. From this page, you can get the Online IFS Previous Year PDF/ IFS Previous Year Question Papers PDF for both for Mains Exam.

Some previous years important UPSC IFS Questions with Answers are well framed below by the team of www.recruitmentinboxx.com. You may go through UPSC IFS Previous Year Question Papers/ UPSC IFS Previous Year Papers to familiarize with latest exam format and their level of difficulty.

UPSC IFS Previous Year Question Papers 

UPSC Indian Forest Service Previous Year Question Papers

Indian Forest Service Question Papers 2017

General KnowledgeDownload Here
General EnglishDownload Here
Agriculture Paper – IDownload Here
Agriculture Paper – IIDownload Here
Agriculture Engineering Paper – IDownload Here
Agriculture Engineering Paper – IIDownload Here
Animal Husbandry and Veterinary Science Paper – IDownload Here
Animal Husbandry and Veterinary Science Paper – IIDownload Here
Botany Paper – IDownload Here
Botany Paper – IIDownload Here
Chemical Engineering Paper – IDownload Here
Chemical Engineering Paper – IIDownload Here
Chemistry Paper – IDownload Here
Chemistry Paper – IIDownload Here

 

UPSC IFS Question Papers 2016
Animal HusbandryPress Here
BotanyPress here
ForestryPress here
GeologyPress here
Indian Forest Service Question Papers 2015
EconomicsPress here
HistoryPress here
StatisticsPress here
ZoologyPress here
Indian Forest Service Question Papers 2014
General KnowledgePress here
General EngishPress here
PhysicsPress here
MathematicsPress here

UPSC IFoS Questions and Answers

Question 1: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Question 2: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Question 3: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 4: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 5: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Get Here in PDF Form: IFS Syllabus

Question 6: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Question 7: FFC stands for

  1. Foreign Finance Corporation
  2. Film Finance Corporation
  3. Federation of Football Council
  4. None of the above

Answer: 2

Question 8: Fastest shorthand writer was

  1. G. D. Bist
  2. R.D. Tata
  3. M. Tagore
  4. Khudada Khan

Answer: 1

Question 9: Epsom (England) is the place associated with

  1. Horse racing
  2. Polo
  3. Shooting
  4. Snooker

Answer: 1

Question 10: Galileo was an Italian astronomer who

  1. developed the telescope
  2. discovered four satellites of Jupiter
  3. discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
  4. All of the above

Answer: 4

Get List Of: IFS Coaching Centers In India

IFS Questions with Answers

Question 1. The thickness of a sharp crested weir is kept less than

  1. one-third of the height of water on the sill
  2. one-half of the height of water on the sill
  3. one-fourth of the height of water on the sill
  4. two-third of the height of water on the sill

Answer: 2

Question 2. Common bath sponge is

  1. Euplectella
  2. Spongilla
  3. Syon
  4. Euspongia

Answer: 4

Question 3. Digestion in sponge is

  1. intracellular
  2. intercellular
  3. both A and B
  4. extracellular

Answer: 1

Question 4. Find the correctly spelt words

  1. Fiming
  2. Burnning
  3. Running
  4. Fryng

Answer: 3

Question 5. Find the correctly spelt words

  1. Accomplish
  2. Acomplush
  3. Ackmplesh
  4. Accompalish

Answer: 1

Check Out Best: IFS Preparation Books

Question 6. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

  1. Ganga
  2. Cauvery
  3. Narmada
  4. Godavari

Answer: 4

Question 7. The science concerned with vegetable culture is called as….

  1. floriculture
  2. olericulture
  3. horticulture
  4. agricult

Answer: 2

Question 8. Which of the following elements is almost non essential for plants?

  1. Ca
  2. Mo
  3. Zn
  4. Na

Answer: 4

Question 9. Agar-Agar is obtained from

  1. Gelidium
  2. Polysiphonia
  3. Fucus
  4. Laminaria

Answer: 1

Question 10. Kelps is obtained from

  1. Algee
  2. Marine algee
  3. Aquatic algee
  4. Lichens

Answer: 2

Know Here: IFS Exam Pattern

Question 11. The reference fuels for knock rating of spark ignition engines would include

  1. iso-octane and alpha-methyl naphthalene
  2. normal octane and aniline
  3. iso-octane and normal hexane
  4. normal heptane and iso-octane

Answer: 4

Question 12. The percentage of irrigated land in India is about

  1. 45
  2. 65
  3. 35
  4. 25

Answer: 3

Question 13. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is

  1. 40%
  2. 42%
  3. 44%
  4. 46%

Answer: 3

Question 14.  An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:

  1. 2%
  2. 02%
  3. 4%
  4. 04%

Answer: 4

Question 15. Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Also Know About: IFS Officer Salary Structure

Question 16. The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 17. In a four stroke cycle, the minimum temperature inside the engine cylinder occurs at the

  1. beginning of suction stroke
  2. end of suction stroke
  3. beginning of exhaust stroke
  4. end of exhaust stroke

Answer: 1

Question 18. Which one of the following is not a local name of shifting cultivation?

  1. Dhya
  2. Kumri
  3. Podu
  4. Rai

Answer: 2

Question 19. A pitot tube is used to measure

  1. pressure
  2. difference in pressure
  3. velocity of flow
  4. none of these

Answer: 3

Question 20. Where was the Imperial Forest Institute set up?

  1. Bombay
  2. Dehradun
  3. Bangalore
  4. Nagpur

Answer: 2

Get all details from here: IFS Admit Card

Note:

We have provided here UPSC IFS Previous Year Question Papers 2018 for the convenience of the candidates. With the help of solved questions they can prepare well for Indian Forest Service Examination. if you want to get detailed information in this concern than you can switch to Official Link of UPSC.

Press Here For UPSC Official Link

Dear Aspirants,

If you like our page then stay connected with our web portal to grab latest information about Indian Forest Service notification. Candidates can also follow us on Facebook or goggle plus to get recent updates directly on their timeline. And to bookmark this page you need to press cntrl+d.

Get Here IFS Updates

IFS NotificationUPSC IFS Result
UPSC Study Material IFS Eligibility Criteria 
UPSC NotificationUPSC Cut Off 
UPSC Entrance Exam UPSC Previous Year Question Paper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *