Home / Formulas / Venn Diagram Questions And Answers | for SSC, IBPS, CAT & Others Exam

Venn Diagram Questions And Answers | for SSC, IBPS, CAT & Others Exam

Venn Diagram Questions

In SSC, IBPS, CAT & Others Exam, questions asked from this topic involve 2 or 3 variable only. Therefore, we are going to discuss Venn Diagram Questions and Answers which is helpful for preparation of the competitive exam. A Venn diagram is a diagram that describes all the possibilities of overlap and non-overlap of two or more sets. The easiest and most common Venn diagram is shown to two overlapping circles.

The core objective of venn diagram questions is to check the applicant’s skill to recognize the connection between some items specified in Venn Diagrams. So those candidates who will appear in any competitive exam they may check solve syllogism Questions And Answers using venn diagram which is prepared by the team members of www.recruitmentinboxx.com

Venn Diagram Questions

Venn Diagram Formulas:

n ( A ∪ B) = n(A ) + n ( B ) – n ( A∩ B)
n (A ∪ B ∪ C) = n(A ) + n ( B ) + n (C) – n ( A ∩ B) – n ( B ∩ C) – n ( C ∩ A) + n (A ∩ B ∩ C)

And so on, where n( A) = number of elements in set A.
Once you understand the concept of Venn diagram with the help of diagrams, you don’t have to memorize these formulas

Venn Diagram in case of two elements

Where;
X = number of elements that belong to set A only
Y = number of elements that belong to set B only
B)ÇZ = number of elements that belong to set A and B both (A
W = number of elements that belong to none of the sets A or B
From the above figure, it is clear that
n(A) = x + z ;
n (B) = y + z ;
n(A ∩ B) = z;
n ( A ∪ B) = x +y+ z.
Total number of elements = x + y + z + w

Venn Diagram in case of three elements

Where,

W = number of elements that belong to none of the sets A, B or C

Check Here: Important Discount Formula

How To Solve Venn Diagram Aptitude Questions?

Example1: How many numbers are there between 1 and 100 that are not divisible by 2, 3 and 5?

Solution – We can solve this question by drawing a Venn diagram.

From the above diagram it is clear that (27+14+7+7+13+3+3 = 76) 76 numbers are divisible by either 2,3 or 5.

So 100 – 76 = 24 numbers are not divisible by 2,3 or 5.

Example2: In a society, 7 children like to play Basketball and 8 like to play Cricket. 3 children like to play on both Basketball and Cricket. How many children like to play Basketball or Cricket or both?

Solution – Draw a Venn diagram yourself!

B + C – BC = Number of children that play either Basketball or Cricket

7 +8 – 3 = 12

Download Now: Maths Formulas PDF

Venn Diagram Aptitude Questions With Solutions

Ques1: Which of the following diagrams indicates the best relation between Profit, Dividend and Bonus?

Answer: C

Ques2: Which of the following diagrams indicates the best relation between Factory, Product and Machinery?

Answer: D

Ques3: Which of the following diagrams indicates the best relation between Earth, Sea and Sun?

Answer: A

Read Out Here: How to Solve Calendar Problems

Ques4: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.

Conclusions:

  1. Some mangoes are green.
  2. Tixo is a yellow.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: D

Ques5: Some papers are pens. All the pencils are pens.

Conclusions:

  1. Some pens are pencils.
  2. Some pens are papers.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: E

Ques6: Which of the following diagrams indicates the best relation between Teacher, Writer and Musician?

Answer: A

Ques7: Which of the following diagrams indicates the best relation between Tall man, Black haired people and Indians?

Answer: A

Check Out: Profit and Loss Formulas

Ques8: Which of the following diagrams indicates the best relation between Elephant, Carnivorous and Tiger?

Answer: D

Ques9: Which of the following diagrams indicates the best relation between Page, Chapter and Book?

Answer: D

Ques10: All the actors are girls. All the girls are beautiful.

Conclusions:

  1. All the actors are beautiful.
  2. Some girls are actors.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: E

Press Here for Venn Diagram Questions Pdf

Press Here for Venn Diagram Reasoning Questions And Answers Pdf

Contenders can download all the important Venn Diagram Questions And Answers in PDF form and also you can grab these free of cost. The dedicated team members of www.recruitmentinboxx.com have modified this page to provide all the essential questions along with their solutions as framed above.

You May Also Like To Check This Section

Best Institutes for MathematicsHow to Prepare For Maths
Compound Interest Formula –With ExampleSurface Area And Volume
Permutation And CombinationCompound Interest Problems
Cylinder Volume FormulaProfit Percentage Important Formulas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *