Home / Preparation Tips / Verbal Ability for CAT | How to Start Preparation – Questions with Answers PDF

Verbal Ability for CAT | How to Start Preparation – Questions with Answers PDF

Verbal Ability For CAT

English is a global language & we must be well versed it. Verbal Ability is a vital part of the entrance exam. Verbal Ability for CAT is really a mark scoring section as it has a sectional weight age of 34 marks. One must have a good command over the English language in order to crack Verbal and Reading Comprehension section. You can start your preparation today as here’re verbal ability questions with answers for CAT and other crucial details to crack the exam.

Verbal Ability Topics and Number Of Questions

Area Topic Number of Questions per topic

Reading Comprehension (16 Questions)

4- 5 Reading Comprehension Passage 16
English Usage (18 Questions) Jumble Paragraph 4
Deductive Logics 4
Sentence Correction 3
Critical Reasoning 4
Para Completion

3

Grammar 3

Now the question arise how to prepare for verbal ability and reading comprehension for the CAT? Well, after analyzing the common mistake made by candidates at the time of attending Verbal and Reading Comprehension section, we have prepared some strategies that can help you to crack this marks scoring section. Besides this, with the help of these tricks you’ll also able to improve your Verbal abilities and enhance your communication skills. You can also download for free “verbal ability for cat pdf” which is easily accessible via internet.

Check Out Marking Details: CAT Exam Pattern 

Verbal Ability For CAT

How To Prepare For Verbal Ability And Reading Comprehension For Cat

We bring to you to a guidance on prepare “How For Verbal Ability And Reading Comprehension For The CAT”. We have described topic wise CAT preparation tips for VARC Section as for each topic different technique is required. So, take a look!

  1. Reading

To score good marks make sure you have a clear mind set & good command over English language to answer every tricky verbal ability question within the time limit. Here’s the reading choice you must made to develop your verbal skills:

Read Newspapers

Most of the professors prefer candidates to read the editorial of ‘The Hindu’ everyday. However, in this digitalized world you can explore yourself a better author and can get reading material on the internet itself. But the newspapers are not written keeping in mind a CAT candidate. However, reading a newspaper editorial will provide you a little help, leaving you in the dilemma of incomplete knowledge. So, here’s perfect solution for you!

Option 1: From the Times of India, the Hindu or Economic Times, pick-up articles and read them on a daily basis. Preferably, the Sunday editions are the best to read as they give a quick glance of the week issues and other interesting facts.

Option 2: Follow individual authors, and read their articles online. Here’s the list of some best authors you could begin with:

  • SA Aiyar (Times of India/ET)
  • Bachi Karkaria (Times of India)
  • Hasan Suroor (The Hindu)
  • P Sainath (The Hindu)

Check Out Cracking Tips: Tips to Crack CAT Exam in First Attempt

Read Books

Reading books for CAT is a common yet prolific trick if you want to score good marks. Now the question arises, which book you should begin with? Here’s is a list of best book for verbal ability for cat that will boost up your verbal skills.

  • Anthem by Ayn Rand
  • Love Story by Erich Segal
  • Time Machine by HG Wells
  • We the Living by Ayn Rand
  • Oliver’s Story by Erish Segal
  • Animal Farm by George Orwell
  • Tin Fish by Sudeep Chakravarti
  • The War of the Worlds by HG Wells
  • The Prophet by Khalil Gibran
  • To Sir with Love by ER Braithwaite
  • Tuesdays with Morrie by Mitch Albom
  • The Diary of Anne Frank by Anne Frank
  • Five Point Someone by Chetan Bhagat
  • Mediocre but Arrogant by Abhijit Bhaduri
  • Bridges of Madison Country by Robert James Waller

Get here: CAT Exam Preparation Books

  1. Vocabulary

Improve your vocabulary skills by reading more and more. When you read more, you encounter new words, the more words you discover, the more you learn. But make sure that the words you’ve discovered are embedded in your memory. So, here’re some books and useful tools to make your vocabulary better.

Option 1: Read book like ‘Word Power Made Easy’ and ‘Six weeks to words of power’. Both these books are highly preferable and can make your Vocabulary better.

Option 2: Use tools like Flashcards to learn new words. Flashcards even allows you to buy a deck of cards and build flashcard sets of your own.

  1. Grammar

For Grammar, refer to High School Grammar and Composition. Read the books and go through its parts of speech section. For better result, solve online exercise for grammar topics. This will help you in identifying noun/ pronouns / adjectives. Practice such questions on regular basis. This is how you can improve verbal ability for CAT.

Download Here: CAT Previous Year Question Papers

Verbal Ability Questions And Answers For CAT

Idioms and Phrases

Q1. To make clean breast of

  1. To gain prominence
  2. To praise oneself
  3. To confess without of reserve
  4. To destroy before it blooms

Ans: Option 3

Q2. To keeps one’s temper

  1. To become hungry
  2. To be in good mood
  3. To preserve ones energy
  4. To be aloof from

Ans: Option 2

Q3. To catch a tartar

  1. To trap wanted criminal with great difficulty
  2. To catch a dangerous person
  3. To meet with disaster
  4. To deal with a person who is more than one’s match

Ans: Option 2

Q4. To have an axe to grind

  1. A private end to serve
  2. To fail to arouse interest
  3. To have no result
  4. To work for both sides

Ans: Option 1

Q5. To put one’s hand to plough

  1. To take up agricultural farming
  2. To take a difficult task
  3. To get entangled into unnecessary things
  4. Take interest in technical work

Ans: Option 2

Synonyms

Q6. CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Ans: Option 4

Q7. EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Ans: Option 1

Q8. VENT

  1. Opening
  2. Stodge
  3. End
  4. Past tense of go

Ans: Option 1

Q9. AUGUST

  1. Common
  2. Ridiculous
  3. Dignified
  4. Petty

Ans: Option 3

Q10.  ALERT

  1. Energetic
  2. Observant
  3. Intelligent
  4. Watchful

Ans: Option 4

Get in Detailed Way: CAT Syllabus

Change of Voice

Q11. After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

  1. After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.
  2. Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.
  3. After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
  4. After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

Ans: Option 1

Q12. I remember my sister taking me to the museum.

  1. I remember I was taken to the museum by my sister.
  2. I remember being taken to the museum by my sister.
  3. I remember myself being taken to the museum by my sister.
  4. I remember taken to the museum by my sister.

Ans: Option 2

Q13. Who is creating this mess?

  1. Who has been created this mess?
  2. By whom has this mess been created?
  3. By whom this mess is being created?
  4. By whom is this mess being created?

Ans: Option 4

Q14. They greet me cheerfully every morning.

  1. Every morning I was greeted cheerfully.
  2. I am greeted cheerfully by them every morning.
  3. I am being greeted cheerfully by them every morning.
  4. Cheerful greeting is done by them every morning to me.

Ans: Option 2

Q15. Darjeeling grows tea.

  1. Tea is being grown in Darjeeling.
  2. Let the tea be grown in Darjeeling.
  3. Tea is grown in Darjeeling.
  4. Tea grows in Darjeeling.

Ans: Option 3

Sentence Correction

Q16. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their SHORT NAMES only

  1. Initials
  2. Signatures
  3. Pictures
  4. middle names

Ans: Option 1

Q17. The man TO WHO I SOLD my house was a cheat.

  1. to whom I sell
  2. to who I sell
  3. who was sold to
  4. to whom I sold

Ans: Option 4

Q18. They WERE ALL SHOCKED AT his failure in the competition.

  1. were shocked at all
  2. had all shocked at
  3. had all shocked by
  4. No correction required

Ans: Option 4

Q19. I need not offer any explanation regarding this incident – my behaviour IS SPEAKING ITSELF.

  1. will speak to itself
  2. speaks for itself
  3. has been speaking
  4. speaks about itself

Ans: Option 2

Q20. He is too important FOR TOLERATING any delay.

  1. to tolerate
  2. to tolerating
  3. at tolerating
  4. with tolerating

Ans: Option 1

Know Here: How To Prepare English For Competitive Exams

One Word Substitutes

Q21. Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Ans: Option 3

Q22. That which cannot be corrected

  1. Unintelligible
  2. Indelible
  3. Illegible
  4. Incorrigible

Ans: Option 4

Q23. The study of ancient societies

  1. Anthropology
  2. Archaeology
  3. History
  4. Ethnology

Ans: Option 2

Q24. A person of good understanding knowledge and reasoning power

  1. Expert
  2. Intellectual
  3. Snob
  4. Literate

Ans: Option 2

Q25. A style in which a writer makes a display of his knowledge

  1. Pedantic
  2. Verbose
  3. Pompous
  4. Ornate

Ans: Option 1

Note: Hope you’ll get to know much about Verbal Ability For CAT preparation tips, for more updated info, stay connected with us only at www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Visit This Section

CAT Exam Registration CAT Affiliated Colleges India
MBA Group Discussion Topics Top 10 CAT Coaching Institute In India
CAT Admit Card  CAT Result 
CAT Exam Schedule

CAT Voucher 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *