Home / Question Paper / WBJEE Sample Question Papers | for 2019 Exam – Question Papers with Solution PDF

WBJEE Sample Question Papers | for 2019 Exam – Question Papers with Solution PDF

WBJEE Sample Question Papers

Practice matters a lot to crack West Bengal Joint Entrance Exam, as it is very tough to qualify. By taking the help of WBJEE Sample Question Papers one can boost up their preparation and perform well in WBJEE 2019 Exam.

WBJEE Question Papers with Solution PDF will help the students to get an idea about the examination pattern and which types of question can be asked. Practice more and more with WBJEE Exam Sample Question Papers, it will familiarize you with actual exam.

WBJEE Question Papers with Solution PDF Download Free

West Bengal JEE Entrance Exam is conducted for those students who want to take admission in various UG and PG engineering courses. Students who are going to appear for exam must download WBJEE Sample Question Papers with solution PDF

To download WBJEE Sample Question Papers 2018 PDF you need to hit on available links which is well provided by the expert team member of www.recruitmentinboxx.com, so have a glance-

WBJEE Sample Question Papers

Get direct link to download WBJEE Sample Question Papers PDF from here!! If you practice daily with west Bengal JEE Sample Question Papers PDF you will analyze your preparation and enhance you skills and knowledge-

S. No. Year Name of the Subjects
1.2007Mathematics
2.Physics & Chemistry
3.2008Mathematics
4.Physics & Chemistry
5.2009Mathematics
6.Physics & Chemistry
7.2010Mathematics – Descriptive
8.Mathematics – MCQ
9.Physics & Chemistry – Descriptive
10.Physics & Chemistry – MCQ
11.2011Mathematics – Descriptive
12.Mathematics – MCQ
13.Physics & Chemistry
14.2012Mathematics
15.Physics & Chemistry
16.Physics & Chemistry – DTQ
17.2013Chemistry
18.Mathematics
19.Physics
20.2014Chemistry
21.Mathematics
22.Physics
23.2015Mathematics
24.Physics & Chemistry
25.2016Mathematics
26.Physics & Chemistry
27.2017Mathematics
28.Physics & Chemistry

 WBJEE Questions And Answers

Question 1: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Answer: 2

Question 2: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Answer: 2

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Get Here With Exam Pattern: WBJEE Syllabus

Question 4: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Question 5: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 6: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Question 7: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 8: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: 3

Question 9: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Check Predicted Ranks Score-wise for WBJEE: WBJEE Rank vs Marks

Question 10: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Question 11: The main buffer system of the human blood is

  1. H2CO3 – HCO3
  2. H2CO3 – CO32-
  3. CH3COOH – CH3COO-
  4. NH2CONH2 – NH2CONH+

Answer: 1

Question 12: The most commonly used bleaching agent is

  1. alcohol
  2. carbon dioxide
  3. chlorine
  4. sodium chlorine

Answer: 3

Question 13: A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: 4

Question 14: What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?

  1. 1
  2. 14
  3. 20
  4. 21

Answer: 3

Read Out: 5 Surprising Habits Of Toppers

Question 15: The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

  1. 16 cm
  2. 18 cm
  3. 24 cm
  4. Data inadequate

Answer: 2

Question 16: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Answer: 2

Question 17: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: 1

Question 18: The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Answer: 2

Must Read: Students Generally Do These Mistakes In Exam

Question 19: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: 2

Question 20: A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: 3

Must Read: Things To Keep In Mind While Buying Books Online

WBJEE Exam Pattern 2019

ParticularsDetails
Mode of ExaminationOffline Mode
Duration of Examination4 hours
Type of QuestionsObjective (Multiple Choice Questions)
SectionsPhysics – 40 Questions

Chemistry – 40 Questions

Mathematics – 75 Questions

Category Wise Division of QuestionsPhysics & Chemistry – 30 Questions in Category 1, 5 Questions each in Category 2 and 3.

Mathematics – 50 Questions in Category 1, 15 Questions in Category 2 and 10 Questions in Category 3.

Total Number of Questions155 Questions
Total Marks of Examination200 Marks
Marking SchemeCategory 1 – 1 mark will be awarded for each correct answer

Category 2 and 3 – 2 marks will be given for each correct response

Negative MarkingFor each incorrect answer, 1/4th mark will be deducted. No negative marking will be done for Category 3

WBJEE Marking Scheme 2019

SubjectCategory 1Category 2Category 3Total QuestionsTotal Marks
Physics30 Q x 1 M5 Q x 2 M5 Q x 2 M4050
Chemistry30 Q x 1 M5 Q x 2 M5 Q x 2 M4050
Mathematics50 Q x 1 M15 Q x 2M10 Q x 2 M75100

 You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Important Note:

Those students who want to get latest updates on WBJEE sample papers 2018 can follow us on social media too. You can also bookmark this page which is created by the team of www.recruitmentinboxx.com by pressing Ctrl+D.

You May Also Like To Check This Section

WBJEE CounsellingWBJEE Rank Predictor
WBJEE College PredictorWBJEE Result
WBJEE Answer KeyWBJEE Admit Card
WBJEE Application FormWBJEE JELET Application Form

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *