Home / Online Test 2022 / BITSAT Mock Test 2022 – Free Online Test Series with Solutions, Practice

BITSAT Mock Test 2022 – Free Online Test Series with Solutions, Practice

BITSAT Mock Test

Candidates who are going to appear in the upcoming Birla Institute of Technology & Science Admission Test (BITSAT-2022) must take the BITSAT Mock Test to boost their exam preparations. Here we have provided Free BITSAT Online Test Series with Solutions that you can Practice to ace the entrance examination.

Students can also prepare or take some help from free online test series. These include questions with solutions that are likely to be asked in the BITSAT Question Paper 2022.

About BITSAT Exam 2022:

Questions from various subjects such as Physics, Chemistry, English Proficiency/ Logical Reasoning, and Mathematics/ Biology (For B.Pharm) will be asked in the Birla Institute of Technology & Science Admission Test (BITSAT-2022).

BITSAT Mock Test 2022 and Free Online Test Series with Solutions are mentioned in the below section of this page which is well-structured by the team of www.recruitmentinboxx.com.

BITSAT Mock Test

BITSAT Mock Test Free Download

Some questions with solutions from BITSAT Mock Test papers are available below for the convenience of students. Candidates make their preparation stronger with the help of BITSAT 2022 Mock Test Papers.

BITSAT Mock Test for Physics

Question 1: The calories of heat developed in a 200-watt heater in 7 minutes is estimated to be

(a) 15000
(b) 100
(c) 1000
(d) 2 ×10^4

Answer: Option (d)

Question 2: In a pure inductor circuit, the angle between potential and current is

(a) 0
(b)π
(c)π/2
(d) 2

Answer: Option (c)

Question 3: A proton is accelerated through a potential difference of 1V. Its kinetic energy is

(a) 1 eV
(b) zero
(c) 2 eV
(d) 4 eV

Answer: Option (a)

Question 4: The reason for various colours in soap bubbles is

(a) interference
(b) visible light
(c) diffraction
(d) none of these

Answer: Option (a)

Question 5: Two infinitely long thin insulated straight wires lie in the x-y plane along the x and y axis respectively. Each wire carries current I respectively in the positive x-direction and positive y-direction. The magnetic field will be zero at all points on the straight line:

(a) y = x
(b) y = – x
(c) y = x –1
(d) y = –x +1

Answer: Option (a)

Question 6: A charge q is divided into parts q1 and q2. The maximum coulomb repulsion between the two parts is obtained when the ratio is

(a) 1
(b)2/3
(c) 1/2
(d) 1/4

Answer: Option (a)

Get Here: BITSAT Sample Papers

Question 7: In an LCR circuit, impedance is minimum when

(a) R=XL
(b) R=XC
(c) R=XC+XL
(d) R = Z

Answer: Option (d)

Question 8: An LRC circuit consists of R = 25 Ω and the reactance of C and L are 12 Ω and 24 Ω respectively. The impedance of the circuit is

(a) 21 Ω
(b) 27.7 Ω
(c) 13 Ω
(d) 5 Ω

Answer: Option (b)

Question 9: 200 W bulb work for 5 minutes, the energy consumed is

(a) 70,000 J
(b) 20,000 J
(c) 63,000 J
(d) 60, 000 J

Answer: Option (d)

Question 10: If two straight long conductors carry current in the same direction, the magnetic force on each other will be

(a) repulsive
(b) attractive
(c) zero
(d) none of these

Answer: Option (b)

Get Detailed: BITSAT Syllabus

Question 11: In Young’s double-slit experiment the distance between the two slits is 0.1 mm and the wavelength of light used is 4 10–7 m. If the width of the fringe on the screen is 4 mm. The distance between the screen and slits is

(a) 0.1 mm
(b) 1 cm
(c) 0.1 cm
(d) 1 m

Answer: Option (d)

BITSAT Mock Test for Chemistry

Question 1: Which of the following statements regarding the entropy is not true?

(a)  S(monoclinic) > S(rhombic)
(b)  C(diamond) > C(graphite)
(c)  H2O(g) > H2O(l)
(d) O3(g) > O2(g)

Answer: Option (b)

Question 2: Hydrogen bonding is maximum in

(a) Ethanol
(b) Diethyl ether
(c) Ethyl chloride
(d) Ethylamine

Answer: Option (a)

Question 3: In the isoelectronic series K+, Cl, S2-, Ca2+ the largest size is of

(a) K+
(b) Cl
(c) Ca2+
(d) S2-

Answer: Option (d)

Question 4: Hard water when passed through ion exchange resin containing RCOOH, becomes free from

(a) Cl ions
(b) ions
(c) H3O+ ions
(d) Ca2+ ions

Answer: Option (d)

Question 5: The different layers in graphite are held together by

(a) Ionic bonding
(b) Metallic bonding
(c) Covalent bonding
(d) Van der Waal’s forces

Answer: Option (d)

Question 6: A 0.6% solution of urea (M.W. = 60) would be isotonic with

(a) 0.1 M Glucose
(b) 0.1 M KCl
(c)  0.6% Glucose solution
(d) 0.6% KCl solution

Answer: Option (a)

Question 7: Which of the following white blood cells act as scavengers when they engulf and digest pathogens?

(a) Macrophages
(b) T cells
(c) B cells
(d) Lymphocytes

Answer: Option (a)

Get Detail Of: BITSAT Application Form

Question 8: A cell that defends against body cells in which viruses are reproducing is

(a) Exotoxin
(b) Cytotoxic T cell
(c) Endotoxin
(d) Suppressor T cell

Answer: Option (b)

Question 9: The maturation of T cells and the production of particular T cell receptors occurs in the

(a) thyroid gland
(b) thymus gland
(c) testes
(d) all of these

Answer: Option (b)

Question 10: In animals, blood clots serve the function of

(a) consuming invading organisms
(b) helping them match the background coloration of the habitat
(c) stimulating the production of killer T lymphocytes
(d) repairing damage to the body wall

Answer: Option (d)

BITSAT Mock Test for English Proficiency/ Logical Reasoning

Question 1: Careful is to cautious as boastful is to

  1. arrogant
  2. humble
  3. joyful
  4. suspicious

Answer: Option 1

Question 2: Pen is to poet as needle is to

  1. thread
  2. button
  3. sewing
  4. tailor

Answer: Option 4

Question 3: Secretly is to openly as silently is to

  1. scarcely
  2. impolitely
  3. noisily
  4. quietly

Answer: Option 3

Question 4: Embarrassed is to humiliated as frightened is to

  1. terrified
  2. agitated
  3. courageous
  4. reckless

Answer: Option 1

Question 5: Pride is to lion as shoal is to

  1. teacher
  2. student
  3. self-respect
  4. fish

Answer: Option 4

BITSAT Mock Test for Mathematics/ Biology

Question 1: Which were the investigators lived at the same time?

  1. Koch and Pasteur
  2. Darwin and Woese
  3. Van Leeuenhoek and Ricketts
  4. Berg and Hooke

Answer: Option 1

Question 2: The phospholipids present in the cytoplasm membrane of the archaeo-bacteria is

  1. phosphoglycerides
  2. polyisoprenoid
  3. polyisoprenoid branched chain lipids
  4. none of the above

Answer: Option 3

Question 3: The oldest eukaryotic organisms are considered to be

  1. diplomonads like Giardia
  2. archaea
  3. fungi
  4. animals

Answer: Option 2

Check Now: BITSAT Eligibility Criteria

Question 4: If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenths of that number is:

  1. 35
  2. 36
  3. 45
  4. 54

Answer: Option 4

Question 5: The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

  1. 3
  2. 4
  3. 9
  4. Cannot be determined
  5. None of these

Answer: Option 2

Question 6: The number of digits in 20301 (given log102 = 0.3010) is

  1. 602
  2. 301
  3. 392
  4. 391

Answer: Option 3

Question 7: The letters of the word COCHIN are permuted and all the permutations are arranged in alphabetical order as in English dictionary. The number of words that appear before the word COCHIN is

  1. 360
  2. 192
  3. 96
  4. 48

Answer: Option 3

Question 8: In a ΔABC, a,b,c are the side of the triangle opposite to the angles A,B,C respectively. Then the value of a3sin(B–C) + b3 sin(C–A) + c3sin(A–B) is equal to

  1. 0
  2. 1
  3. 3
  4. 2

Answer: Option 1

Question 9: Let α, and β be the roots of x2–x–1 = 0 and Sn = αnn, for all integers n ≥ 1. Then for every integer n≥2

  1. Sn+Sn–1 = Sn+1
  2. Sn–Sn–1 = Sn
  3. Sn–1 = Sn+1
  4. Sn+Sn–1 = 2Sn+1

Answer: Option 1

Press Here for BITSAT Official Link

The above questions from BITSAT 2022 Mock Test are provided for your convenience, interested candidates can download mock test papers with solutions by hitting the mentioned link.

Final Words:

If you find the above information about BITSAT Mock Test 2022 helpful then you can bookmark this page by pressing Ctrl.+D. Clear your doubts regarding the contents of this page by sharing those in the comment box which is provided by the team of www.recruitmentinboxx.com.