Home / Online Test 2022 / CLAT Mock Test 2022 – Free Online Test Series for CLAT 2022 Preparation

CLAT Mock Test 2022 – Free Online Test Series for CLAT 2022 Preparation

CLAT Mock Test 

CLAT 2022 aspirants must take the CLAT Mock Test provided on this page to boost their CLAT 2022 Preparation. Those who are going to participate in the upcoming Common Law Admission Test (CLAT-2022) must solve the Free CLAT Online Test Series and be exam ready.

With the help of CLAT Mock Test 2022, applicants can analyze and enhance their preparation. Candidates can download CLAT 2022 Online Test Series for free through online mode by following a few simple steps mentioned here in the below section.

CLAT Test Series 2022

National University of Advanced Legal Studies is responsible for conducting the Common Law Admission Test (CLAT) to provide admission in BA LLB (Hons), BSc LLB (Hons), BBA LLB (Hons), BSW LLB (Hons), BCom LLB (Hons) and LLM programs.

Candidates get prepared well for the upcoming Common Law Admission Test by referring to the CLAT Mock Test 2022 available in the below section of this page which is well created by the team of www.recruitmentinboxx.com.

CLAT Mock Test 2022

CLAT Practice Test series are designed according to actual test papers.  While solving Online Test Series for CLAT Preparation, you have got limited time as per the actual CLAT Exam.

CLAT Free Mock Test 2022 contains questions from GK (General Knowledge) / Current Affairs, Logical Reasoning, Elementary Mathematics (Numerical Ability), English including Comprehension, and Legal Aptitude.

CLAT Mock Test Series 2022

Directions (Question 1-4): In the following questions a sentence has been given in Active Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive Voice.

Question 1: We have already done the exercise.

(a) Already, the exercise has been done by us
(b) The exercise has already been done by us
(c) The exercise had been already done by us
(d) The exercise is already done by us

Answer: (b)

Question 2: The main skills we seek to develop include analyzing, interpreting, and evaluating ideas.

(a) The main skills sought by us to develop include analyzing, interpreting, and evaluating ideas
(b) The main skills sought to be developed by us include analyzing, interpreting, and evaluating ideas
(c) The main skills that we are seeking to be developed include analyzing, interpreting, and evaluating ideas
(d) The main skills include analyzing, interpreting, and evaluating ideas which are sought by us to develop

Answer: (b)

Question 3: Who can question Gandhi՚s integrity?

(a) By whom Gandhi՚s integrity can be questioned?
(b) By whom can Gandhi՚s integrity be questioned?
(c) Gandhi՚s integrity can be questioned by whom?
(d) Who could have questioned Gandhi՚s integrity?

Answer: (b)

Question 4: He presented me a bouquet on my birthday.

(a) A bouquet is presented to me on my birthday by him
(b) I was presented on my birthday a bouquet by him
(c) I was presented a bouquet on my birthday by him
(d) I will be presented a bouquet on my birthday by him

Answer: (c)

Directions (Question 5-9): In the following questions, you have a brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct alternative.

From the world of magic, hypnosis is moving into the world of medicine. From hocus-pocus performed by men in black capes to hypnotherapy practiced by doctors in white coats. The purpose is to help people stop smoking, lose weight, overcome phobias, and control pain in a variety of medical situations, from childbirth to cancer. Research laboratories are currently checking out the success rate of therapy under hypnosis, while medical journals stand by to publish the results. And the important thing is, nobody is laughing.

In the 1840՚s, a British doctor in Calcutta created a controversy by performing over 1000 operations with hypnosis as the only anesthesia. During the World Wars, German and British doctors used hypnosis to treat war neuroses.

Question 5: Hypnosis means

(a) auto-suggestion
(b) suggestion made in trance
(c) anesthesia
(d) hocus-pocus

Answer: (b)

Question 6: ‘Nobody is laughing’ at hypnotherapy now, because they are

(a) sad
(b) angry
(c) taking it seriously
(d) annoyed

Answer: (c)

Question 7: The purpose of hypnotherapy is to

(a) cure patients
(b) make life easier
(c) carry out research
(d) check out the success rate

Answer: (a)

Question 8: German and British doctors used hypnosis as

(a) anesthesia was not available
(b) anesthesia was not needed
(c) it was a substitute for anesthesia
(d) it was fashionable during the war period

Answer: (a)

Question 9: Treating war neurosis means

(a) curing madness
(b) curing brain fever
(c) dealing with war problems
(d) curing war anxiety

Answer: (d)

Check Top Books: Best CLAT Exam Preparation Books

Directions (Question 10-12): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which Best Expresses the meaning of the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

Question 10: INUNDATION

(a) Drought
(b) Imposition
(c) Flood
(d) Snowfall

Answer: (c)

Question 11: PRISTINE

(a) Novel
(b) Strange
(c) Contemporary
(d) Original

Answer: (d)

Question 12: EFFIGY

(a) Proxy
(b) Duplicate
(c) Dummy
(d) Replica

Answer: (c)

Directions (Question 13-14): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one Opposite in meaning to the given bold word in CAPITAL LETTERS and indicate your correct alternative.

Question 13: DEVOUR

(a) Vomit
(b) Reject
(c) Emit
(d) Eject

Answer: (a)

Question 14: FALLIBLE

(a) Virtuous
(b) Honest
(c) Perfect
(d) Humble

Answer: (c)

Know Here the Best Institutes: Best CLAT Coaching In India

Directions (Question 15-19): In each question, a sentence is given which may contain a grammatical error. Replace that error with one of the four choices given below.

Question 15: In quick time she got acquainted with the new environment.

(a) In enough time
(b) In small time
(c) On time only
(d) In no time

Answer: (d)

Question 16: The meeting was postponed due to lack of quorum.

(a) due
(b) because of
(c) for
(d) against the

Answer: (c)

Question 17: It was quite clear that the athlete can be able to improve upon his own record.

(a) will be able to
(b) should be able
(c) would be able
(d) be able

Answer: (c)

Question 18: He has not written any book since his mother had died.

(a) died
(b) have died
(c) has died
(d) was dead

Answer: (a)

Question 19: It was too cold to go out last evening, so we all stayed at home.

(a) too cold for going
(b) very cold to go
(c) extremely cold for go
(d) No correction required

Answer: (d)

Download Question Paper with Answers: CLAT Sample Papers

Directions (Question 20-24): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. If there is any error in one part of the sentence, the letter of that part is the answer.

Question 20: The devastating experiences (a) / of many wars taught some countries (b) / the necessary of pursuing peace (c) / at the expense of nationalist egos (d).

(a)
(b)
(c)
(d)

Answer: (c)

Question 21: The former superstar recently (a) / visit an orphanage, (b) / fueling speculation that (c) / she is planning to adopt a child (d).

(a)
(b)
(c)
(d)

Answer: (b)

Question 22: The administration has conclusive (a) / that it is retailers who are (b) / responsible for upsetting (c) /the city՚s household budget (d).

(a)
(b)
(c)
(d)

Answer: (a)

Question 23: The assurances, unfortunately, (a) / remained on paper, (b) / as neither the Centre nor the State initiated steps (c) / for the development of the backward region (d).

(a)
(b)
(c)
(d)

Answer: (c)

Question 24: A committee will be set up (a) / to explore pros and cons by (b) / a common fee structure and will (c) / take a final decision on it within a week (d).

(a)
(b)
(c)
(d)

Answer: (a)

Download Here: CLAT Syllabus PDF

Directions (Question 25-27): Each sentence below has a blank, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the meaning of the sentence.

Question 25: I always fall … old Friends in times of need.

(a) over
(b) through
(c) back on
(d) off

Answer: (c)

Question 26: The party decided to take the shortest … to its destination.

(a) root
(b) route
(c) distance
(d) direction

Answer: (b)

Question 27: The girl was very pleased … herself.

(a) in
(b) on
(c) over
(d) with

Answer: (d)

Directions (Question 28-30): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer-Sheet.

Question 28: Don՚t worry about the silly row. It was just a storm in a teacup.

(a) important matter dealt with ease
(b) hot tea being served
(c) commotion over a trivial matter
(d) confusion and chaos

Answer: (c)

Question 29: Syria is now currying favour with America.

(a) pleasing
(b) favoring
(c) obliging
(d) ingratiating itself with

Answer: (d)

Question 30: The prodigal son was left high and dry by his friends, when he lost all his money.

(a) wounded
(b) alone
(c) depressed
(d) neglected

Answer: (d)

Check Out: Tips to Crack CLAT Exam

CLAT Logical Reasoning Mock Test 2022

Question 1. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: 2

Question 2. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: 2

Question 3. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

Answer: 2

Question 4. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

  1. 22
  2. 24
  3. 25
  4. 26

Answer: 3

Question 5. Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: 2

CLAT Mock Test 2022 – Current Affairs

Question 6. Which country tops the list of pollution-linked deaths in the world as per the survey by the Lancet Commission on Pollution and Health?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Nigeria
  4. Indonesia

Answer: 2

Question 7. India and ___________ resolve to fight common challenge of terrorism.

  1. Iraq
  2. Bangladesh
  3. Pakistan
  4. Nepal

Answer: 2

Question 8. Which country peacekeepers awarded UN medal in South Sudan?

  1. Bulgaria
  2. Iran
  3. India
  4. Africa

Answer: 3

Question 9. With which country India Signs Pact to Send Interns?

  1. Nepal
  2. Pakistan
  3. Iran
  4. Japan

Answer: 4

Question 10. Graduate Muslim Girls to get ___________ Shaadi Shagun from Modi Government.

  1. Rs 51,000
  2. Rs 25,000
  3. Rs 30,000
  4. Rs 72,000

Answer: 1

CLAT 2022 Mock Test 2022 – General Knowledge

Question 11. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Question 12. Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: 2

Question 13. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 14. Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 15. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

CLAT Online Mock Test – Numerical Ability

Question 16. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: 4

Question 17. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Question 18. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Question 19. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: 2

Question 20. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: 2

CLAT Mock Test 2022 for English

In the questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

Question 21. Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Answer: 3

Question 22. That which cannot be corrected

  1. Unintelligible
  2. Indelible
  3. Illegible
  4. Incorrigible

Answer: 4

Question 23. The study of ancient societies

  1. Anthropology
  2. Archaeology
  3. History
  4. Ethnology

Answer: 2

Question 24. A person of good understanding knowledge and reasoning power

  1. Expert
  2. Intellectual
  3. Snob
  4. Literate

Answer: 2

Question 25. A person who insists on something

  1. Disciplinarian
  2. Stickler
  3. Instantaneous
  4. Boaster

Answer: 2

CLAT Mock Test Series – Legal Aptitude

Question 26. The national anthem was written by

  1. Bankim Chandra Chatterjee
  2. Rabindranath Tagore
  3. Sarat Chandra Chatterjee
  4. Aurobindo Ghosh

Answer: 2

Question 27. The member of a State Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by the

  1. Supreme Court of India
  2. High Court of the state
  3. committee appointed by the president
  4. None of the above

Answer: 1

Question 28. The members of the standing committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha in the ratio of

  1. Two And One Respectively
  2. Three And One Respectively
  3. Four And One Respectively
  4. Equal Members For Both The Houses

Answer: 1

Question 29. The preamble enshrines certain ideals that were first spelt out in

  1. the speech by Jawaharlal Nehru on the banks of Ravi when he called for Purana Swaraj
  2. the Nehru report
  3. a resolution adopted at the Karachi session of the Indian National Congress
  4. the Objectives Resolution adopted by the Constituent Assembly

Answer: 4

Question 30. The Nagaland State of India cannot be termed as a state because it lacks

  1. sovereignty
  2. bicameral legislature
  3. a high court exclusively of its own
  4. None of the above

Answer: 1

Procedure To Take CLAT Exam Mock Test 2022

Candidates to take CLAT 2022 Free Mock Test can follow below stated steps:

  • First of all, visit the official site of CLAT 2022 – consortiumofnlus.ac.in.
  • After that take your cursor to the “Mock Test” link.
  • Fill in required details such as Login with User ID and Password.
  • Hit the log-in option and go through the instructions and check your photograph.
  • Read out the detailed “Procedure for answering a multiple choice type question” and then tap on the “Next” option.
  • Choose the language you want to take the Online Mock Test for CLAT 2022.
  • After that hit on the “I am ready to begin” option and CLAT Mock Test Free Online will appear.
  • Mark the right answer and hit on the “save & next button” to move to another question.
  • Submit Online CLAT Mock Test & at last, you may check your answers with the right ones.

CLAT 2022 Exam Pattern

  • There will be 200 questions of 200 marks asked in the CLAT 2022 exam.
  • 2 hours will be provided to the candidates to solve the examination paper.
  • There is a system of negative marking and for every incorrect answer, 1/4th mark will be deducted.
  • Questions will be asked from five different subjects including English (Comprehension), General Knowledge & Current Affairs, Elementary Mathematics (Numerical Ability), Legal Aptitude, and Logical Reasoning.
English (including comprehension)40 marks
Elementary Mathematics20 marks
General Knowledge/Current Affairs50 marks
Logical Reasoning40 marks
Legal Reasoning50 marks

Note: Contenders are required to be in touch with us (www.recruitmentinboxx.com) for acquiring more details regarding CLAT Mock Test 2022. You can press CTRL + D or follow us on Facebook or Google Plus also for the latest updates on this concern or any other.

Have a look at the below links

CLAT Eligibility CriteriaCLAT Counselling
CLAT NotificationCLAT Admit Card
CLAT ResultsCLAT Answer Key
Top 10 Law Colleges In IndiaCLAT Cut Off