Home / Online Test / Indian Economy Quiz 2019 GK (Objective) Ques & Ans, Free Online Test

Indian Economy Quiz 2019 GK (Objective) Ques & Ans, Free Online Test

Indian Economy Quiz

Check Indian Economy Quiz Free Online Test from here !!! Indian Economy Questions And Answers based on General Awareness and Economy subjects are available here that can help you to be familiar with the details related to the latest changes in Indian Economy.

Economic Questions And Answers Multiple Choice are also proved useful to secure good marks in the competitive examination.  Those candidates who are preparing for IBPS/Clerk/PO/SBI or any other competitive exam are suggested to check provided Indian Economy GK (Objective) Question & Answers.

Indian Economy General Knowledge PDF – Download

Apart from that, contenders can download Indian Economy General Knowledge Questions and Answers or General Economics Quiz PDF also by moving their cursor downwards. By solving Indian Economy Quiz 2019 you may be aware of regarding updates easily.

Candidates are suggested to solve Indian Economy Mock Test or read Indian Economy MCQ For UPSC for securing maximum marks in the examination. For more details related to Indian Economy General Knowledge Questions and Answers or checking Indian Economy Quiz 2019, move your cursor downwards on this page of www.recruitmentinboxx.com

Indian Economy Quiz 2019

Multiple Choice Questions On Indian Economy

Question 1: Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Answer: Option 1

Question 2: ICICI is the name of a

  1. chemical industry
  2. bureau
  3. corporation
  4. financial institution

Answer: Option 4

Get Here Modern/Ancient Online Test: Indian History Quiz

Question 3: Gilt-edged market means

  1. bullion market
  2. market of government securities
  3. market of guns
  4. market of pure metals

Answer: Option 2

Question 4: Our financial system has provided for the transfer of resources from the centre to the states; the important means of resource transfer are

  1. tax sharing
  2. grant-in-aids
  3. loans
  4. All the above

Answer: Option 4

Question 5: Debenture holders of a company are its

  1. shareholders
  2. creditors
  3. debtors
  4. directors

Answer: Option 2

Question 6: Excise duty is a tax levied on the

  1. import of goods
  2. export of goods
  3. production of goods
  4. sale of goods

Answer: Option 3

Check Here Month Wise: Latest Current Affairs

Question 7: Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?

  1. Reliance Energy
  2. Essar Oil
  3. GAIL
  4. ONGC

Answer: Option 2     

Question 8: Non Tax revenues can be increased by improving the working of the

  1. State Road Transport Corporations
  2. electricity boards
  3. commercial irrigation projects
  4. All of the above

Answer: Option 3

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Question 9: Which of the following is not viewed as a national debt?

  1. Provident Fund
  2. Life Insurance Policies
  3. National Saving Certificate
  4. Long-term Government Bonds

Answer: Option 3

Question 10: The condition of indirect taxes in the country’s revenue is approximately

  1. 70 percent
  2. 75 percent
  3. 80 percent
  4. 86 percent

Answer: Option 4   

Question 11: Deficit financing means that the government borrows money from the

  1. RBI
  2. local bodies
  3. big businessmen
  4. IMF

Answer: Option 1

Get Here Daily Updates: GK Current Affairs

Question 12: Revenue of the state governments are raised from the following sources, except

  1. entertainment tax
  2. expenditure tax
  3. agricultural income tax
  4. land revenue

Answer: Option 3     

Question 13: Since the inception of the co-operative movement, rural credits has been

  1. institutionalized
  2. rationalized
  3. cheapened
  4. All of the above

Answer: Option 4  

Question 14: The co-operative credit societies have a

  1. two-tier structure
  2. three-tier structure
  3. four-tier structure
  4. five-tier structure

Answer: Option 2    

Question 15: The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in

  1. 1984
  2. 1986
  3. 1987
  4. 1989

Answer: Option 3     

Get Online Test Here: Social Studies Quiz

Question 16: Notes on which denomination has the portrait of Mahatma Gandhi printed on them?

  1. 1000 rupee
  2. 500 rupee
  3. 100 rupee
  4. All of the above

Answer: Option 4    

Question 17: Devaluation of currency will be more beneficial if

  1. prices of domestic goods remain constant
  2. prices of exports remain constant
  3. prices of imports remains constant
  4. prices of exports rise proportionately

Answer: Option 2     

Question 18: Of the gross tax revenue of the Union Government the indirect taxes account for nearly

  1. 70 per cent
  2. 75 percent
  3. 65 percent
  4. 60 percent

Answer: Option 3     

Start Practicing From: Social Science Quiz

Question 19: The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called

  1. Statutory Bank Ratio (SBR)
  2. Statutory Liquid Ratio (SLR)
  3. Central Bank Reserve (CBR)
  4. Central Liquid Reserve (CLR)

Answer: Option 2     

Question 20: Reserve Bank of India was nationalized in the year

  1. 1935
  2. 1945
  3. 1949
  4. 1969

Answer: Option 3      

Press Here To Download Indian Economy Objective Questions And Answers PDF

Final Words:

To get rest of the details about Indian Economy Quiz 2019, you have to bookmark this page www.recruitmentinboxx.com by using CTRL+D. Candidates; you are requested to follow us on Facebook and Google plus for getting more interesting facts regarding Indian Economy Questions Answers MCQ/ Indian Economy Quiz for Competitive Exams and Indian Economy Online Mock Test.

You May Also Like To Visit This Section

Free Online Test SeriesEmployment News- Latest Updates
Latest Private JobsMore Government Jobs
Top 100 Career OptionsStudent Success Strategies
Entrance Exams In India ये 11 सवाल दिला सकते है आपको नौकरी

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *