Home / Question Paper / IPU CET Previous Year Papers | GGSIPU CET Last Year Paper with Solutions

IPU CET Previous Year Papers | GGSIPU CET Last Year Paper with Solutions

IPU CET Previous Year Papers

Those, who are preparing for Indraprastha University Common Entrance Test, can get IPU CET Previous Year Papers and do their preparation as according to it. Here on this page we have provided Last Year Paper of GGSIPU CET with Solutions, which will help you to know the structure of examination.

Candidates, who want to get admission into various UG, PG courses, have to qualify IPU CET exam, conducted by Guru Gobind Singh Indraprastha University. To get qualifying marks in exam, you have to prepare well for examination through IPU CET Previous Year Papers.

Benefits Of IPU CET Sample Papers:

Previous year question paper of IPU CET can help you for better preparation of exam. Also candidates will get to know about the scheme of Indraprastha University Common Entrance Test and its difficulty level through IPU CET Sample Papers.

Candidates can download the PDF files of IPU CET Previous Year Papers from the beneath section of this page, which is well tailored by the team of www.recruitmentinboxx.com

IPU CET Previous Year Papers

IPU CET Last Year Question Papers:

For the easiness of aspirants, we are providing GGSIPU CET Last Year Paper with Solutions on the beneath section. Candidates are suggested to tap the direct link given below and download the IPU CET previous year question papers

IPU CET Sample Papers OF Physics
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014Get Here
IPU CET Mathematics Paper
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014Get Here
IPU CET Sample Papers OF Chemistry
2011Get Here
2012Get Here
2013Get Here
2014

Get Here

Particulars Links
IPU CET previous year papers b tech 2004Download PDF
IPU CET BTECH previous year papers 2005Download PDF
IPU CET b tech previous year papers PDF 2006Download PDF

IPU CET Previous Year Questions

Question 1: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Question 2: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Question 3: The most electronegative element among the following is

  1. Sodium
  2. Bromine
  3. Fluorine
  4. Oxygen

Answer: 3

Get Here: IPU CET Syllabus

Question 4: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Question 5: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. P-Electrons In Ne(Z = 10)
  2. S-Electrons In Mg(Z = 12)
  3. D-Electrons In Fe(Z = 26)
  4. P-Electrons In CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 6: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. Smelting
  2. Roasting
  3. Calcinations
  4. Froth Floatation

Answer: 1

Download Here: IP University Question Papers

Question 7: The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

  1. Granite
  2. Basalt
  3. Igneous Rocks
  4. Sedimentary Rocks

Answer: 3

Question 8: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

Question 9: The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun’s ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is

  1. Helium
  2. Ozone
  3. Oxygen
  4. Methane

Answer: 2

Read Also: How To Maximize Your Score In Exam

Question 10:  The most commonly used bleaching agent is

  1. Alcohol
  2. Carbon Dioxide
  3. Chlorine
  4. Sodium Chlorine

Answer: 2

Question 11:  Out of 900 reported species of living gymnosperms, conifers are represented by about 500 species, About 2,50,000 species of angiosperms (flowering plants) have also been reported in the world. The vast and dominant woodlands in Europe, Asia, North America and mountains such as Himalayas are wooded with

  1. all gymnosperms, except conifers
  2. only angiosperms
  3. only conifers
  4. angiosperms and all gymnosperms except conifers

Answer: 3

Question 12:  One of the following is not a function of bones.

  1. Place for muscle attachment
  2. Protection of vital organs
  3. Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4. Production of blood corpuscles

Answer: 2

Check Out: 11 Tips To Remember What You Read

Question 13:  It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

  1. 2 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. 4 : 3

Answer: 3

Question 14:  A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:

  1. 14 km
  2. 15 km
  3. 16 km
  4. 17 km

Answer: 3

Question 15:  A man covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The distance (in km) is:

  1. 35
  2. 36*2/3
  3. 37*1/2
  4. 40

Answer: 4

Do You Know: How to Score Good Marks in Exam

Question 16:  A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 31/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

  1. 5 min
  2. 3 min
  3. 2 min
  4. 5 min

Answer: 2

Question 17:  A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

  1. 130
  2. 360
  3. 500
  4. 540

Answer: 3

Question 18:  A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

  1. 320 m
  2. 350 m
  3. 650 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

Get Best Answer: How To Reduce Negative Marking In Exam

Question 19:  A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  1. 50 m
  2. 150 m
  3. 200 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

Question 20:  A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

  1. 5 km/hr
  2. 70 km/hr
  3. 79 km/hr
  4. 2 km/hr

Answer: 4 

Press Here for IPU CET Official Link

Final Words:

Students can download IPU CET Previous Year Papers by going through this page while you can follow the above mentioned official link also for downloading the last year papers from official. To get more updates regarding IPU CET Sample Papers, be in touch with our portal (www.recruitmentinboxx.com).

You May Also Like To Check This Section

IPU CET Application FormIPU Counselling
IP University Fee StructureIP University College Ranking
IP University Eligibility CriteriaHow To Make Habit Of Studying
Best Tips / Ways to Overcome Exam FearTips to Get 100% Results in Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *