Home / Question Paper / JEST Question Papers 2019 | Download 2012 to 2018 PDF Solved Paper

JEST Question Papers 2019 | Download 2012 to 2018 PDF Solved Paper

JEST Question Papers

Candidates preparing for Joint Entrance Screening Test must download the JEST Question Papers 2019. Here in this page, candidates can found the JEST 2012 to 2018 Solved Paper PDF which is available for free to download.

With the help of JEST Question Papers 2019, candidates will be able to get about what type of Questions will be asked in the exam. By regularly practicing from JEST Solved Paper, candidates will be able to improve their speed and accuracy.

JEST 2012 to 2018 Question Papers

Candidates, who’re seeking admission in Ph.D Programs through JEST Exam, need to prepare through JEST Previous Year Question Papers. Through JEST Question Papers, candidates will be able to know about all the important topics and question that can come in the exam.

Candidates who wish to collect further information about the JEST TCS Question Papers or JEST Previous Year Solved Papers must go through this page which is well developed by expert team members of the page www.recruitmentinboxx.com

JEST Question Papers

JEST Solved Paper

JEST Question PapersDownload links
Download JEST Physics Question PaperGet Here
Download JEST Theoretical Computer Science Question PaperGet Here
Download JEST Question Paper (MEMORY BASED QUESTIONS)Get Here

JEST Question Papers With Solutions

JEST Previous Year Solved Question Papers For Physics

Question 1: A ray of light enters from a rarer to a denser medium. The angle of incidence is i. Then the reflected and refracted rays are mutually perpendicular to each other. The critical angle for the pair of media is

  1. Sin-1(Tan i)
  2. Tan-1(Sin i)
  3. Sin-1(Cot i)
  4. Cos-1(Tan i)

Answer: 3

Question 2: A simple pendulum is suspended from the ceiling of a lift. When the lift is at rest its time period is T. With what acceleration should the lift be accelerated upwards in order to reduce its period to T /2? (g is acceleration due to gravity).

  1. 2g
  2. 3g
  3. 4g
  4. g

Answer: 2

Question 3: A string vibrates with a frequency of 200 Hz. When its length is doubled and tension is altered, it begins to vibrate with a frequency of 300 Hz. The ratio of the new tension to the original tension is

  1. 9 : 1
  2. 1 : 9
  3. 3 : 1
  4. 1 : 3

Answer: 1

Get Here Detailed: JEST Syllabus

Question 4: A train is moving slowly on a straight track with a constant speed of 2 ms-1. A passenger in that train starts walking at a steady speed of 2 ms-1 to the bank of the train in the opposite direction of the motion of the train. So to an observer standing on the platform directly in front of that passenger, the velocity of the passenger appears to be _____ .

  1. 2 ms-1 in the opposite direction of the train
  2. zero
  3. 4 ms-1
  4. 2 ms-1

Answer: 2

Question 5: According to Einstein’s photoelectric equation, the graph of K.E. of the photoelectron emitted from the metal versus the frequency of the incident radiation gives a straight line graph, whose slope ______.

  1. is same for all metals and independent of the intensity of the incident radiation.
  2. depends on the nature of the metal.
  3. depends on the intensity of the incident radiation.
  4. depends on the nature of the metal and also on the intensity of incident radiation.

Answer: 1

Question 6: According to Einstein’s photoelectric equation, the graph of K.E. of the photoelectron emitted from the metal versus the frequency of the incident radiation gives a straight line graph, whose slope ______.

  1. is same for all metals and independent of the intensity of the incident radiation.
  2. depends on the nature of the metal.
  3. depends on the intensity of the incident radiation.
  4. depends on the nature of the metal and also on the intensity of incident radiation.

Answer: 1

Question 7: An electron is moving in an orbit of a hydrogen atom from which there can be a maximum of six transitions. An electron is moving in an orbit of another hydrogen atom from which there can be a maximum of three transitions. The ratio of the velocity of the electron in these two orbits is _____.

  1. 5/4
  2. 3/4
  3. 1/2
  4. 2/1

Answer: 2

Check Out: JEST 2019 FEB Application Form

Question 8: Blue colour of sea water is due to

  1. interference of sunlight reflected from the water surface
  2. scattering of sunlight by the water molecules
  3. image of sky in water
  4. refraction of sunlight

Answer: 2

Question 9: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Question 10: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 11: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Directly Get Here: JEST Admit Card

Question 12: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 13: Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer: 1

Question 14: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

  1. will overflow
  2. will not rise
  3. depressed
  4. change its meniscus

Answer: 2

Question 15: Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?

  1. Pressure and Young’s modules
  2. Planck’s constant and Angular momentum
  3. Impulse and moment of force
  4. Force and rate of change of linear momentum

Answer: 3

Start Here Online: Physics Quiz

Question 16: Pick out the scalar quantity

  1. force
  2. pressure
  3. velocity
  4. acceleration

Answer: 2

Question 17: Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Question 18: Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to

  1. surface tension
  2. viscosity
  3. specific gravity
  4. elasticity

Answer: 1

Must Read: Things To Keep In Mind While Buying Books Online

JEST Previous Year Solved Question Papers For Computer Science

1.The brain of any computer system is

A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
E. None of the above
Ans: C

2. Process is

A. program in High level language kept on disk
B. contents of main memory
C. a program in execution
D. a job in secondary memory
Ans: C

3. The term TSR is an abbreviation for:

A. Terminate Stay Ready
B. Testing System Read
C. Terminal Still Ready
D. Terminate Stay Resident

Ans: D

4. Conversion of an octal number 1128 to hexadecimal number is

A. 4A16
B. 5A16
C. 1516
D. 2016

Ans: A

5. A report generator is used to

A. update files
B. print files on paper
C. data entry
D. All of the above

Ans: B

6. What was originally called the “imitation game” by its creator?

A. The Turing Test
B. LISP
C. The Logic Theorist
D. Cybernetics

Ans: A

7. A program language:

A. defines the form of the instruction
B. is always machine dependent
C. is never machine dependent
D. All of the above

Ans: A

8. Frames from one LAN can be transmitted to another LAN via the device

A. Router
B. Bridge
C. Repeater
D. Modem

Ans: B

9. Format flags may be combined using

A. the bitwise OR operator (|)
B. the logical OR operator (||)
C. the bitwise AND operator (&)
D. the logical AND operator (&&)

Ans: A

10. What could cause a fixed disk error.

A. No-CD installed
B. bad ram
C. slow processor
D. Incorrect CMOS settings

Ans: D

Brief Details About JEST

As we speaking earlier that, Joint Entrance Screening Test is conducted to provide admission in PhD or Integrated PhD program in Physics or Theoretical Computer Science or Neuroscience or Computational Biology. So candidates, we’re informing you that JEST Score Card is valid for one year to get admission in Ph.D program. You also keep in mind that, securing a rank in JEST Exam does not confirm admission in any college accepting the exam scores for admission. So we’re suggesting you that, prepare well for entrance examination by downloading the JEST Physics Previous Question Papers, JEST Old Question Papers and JEST Previous Question Papers.

Press Here For JEST Official Link

Important Note:

We hope!!! Above provided questions and answers related to JEST Paper will helpful for you. You can also visit this Official Link to download additional information about JEST Question Papers. If you found any problem regarding JEST Physics Question Papers and JEST Previous Question Papers, then you can freely ask by leave their comment in comment box. Our team member of www.recruitmentinboxx.com will provide solution for JEST Question Papers Physics PDF and JEST Question Papers Physics as soon as possible. Thank You!!!

You May Also Like To Visit This Section

JEST ResultJEST Answer Key
11 Tips To Remember What You ReadHow to Manage Time during Exams
How To Reduce Negative Marking In ExamHow To Maximize Your Score In Exam
10 Necessities Of Smart LearningHow To Find Study Material Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *