Home / Question Paper / KVPY Mock Test 2018 SA SX SB Online Aptitude Test Practice Question

KVPY Mock Test 2018 SA SX SB Online Aptitude Test Practice Question

KVPY Mock Test

For the practice of any exam mock test is very helpful. Students, who are preparing for KVPY Exam 2018, can practice for KVPY 2018 Exam by following KVPY Mock Test. KVPY (SA/ SX SB) Online Test series year wise can be obtained through online mode in free.

KVPY Mock Test SA, SB and SX are divided into two parts – Part 1 and 2. KVPY Aptitude Test Series comes with one free mock test. KVPY Practice Question Papers will help aspirants to be familiar with an online examination.

Practice With KVPY Mock Test Online– SB / SX Stream

Indian Institute of Science (IISc), Bangalore has released KVPY mock test for SA, SB and SX streams. Candidates who wish to get the fellowship must take KVPY 2018 mock test as it will enable them to practically apply what they have studied.

We, the expert team members of www.recruitmentinboxx.com, have provided detailed information about KVPY Mock Test 2018 in the below section of this page. So please go for it and know your practice level of KVPY 2081 Examination.

KVPY Mock Test

Students appearing for KVPY Exam must check the KVPY mock test for SX/ SA. Candidates, who wish to prepare for the KVPY SA, SX/SB test can prepare better by using the KVPY Mock Test 2018.  You can follow the below given KVPY Online Aptitude Mock Test links which are given below year wise.

KVPY Exam YearsKVPY SA, SX, SB Online Aptitude Test Practice QuestionKVPY Answer Sheet
2018KVPY Online Mock Test
2017Stream -SA/ Stream -SASA/ SA
Stream -SX/SB/ Stream -SX/SBSX/SB/ SX/SB
2016Stream -SA PaperDownload PDF
Stream -SB/SXDownload PDF
2015SA – English Version /  Hindi VersionDownload PDF
SB/SX – English Version  /  Hindi VersionDownload PDF
2014SA – English Version  /  Hindi VersionDownload PDF
SB/SX – English Version  /  Hindi VersionDownload PDF
2013SA – English Version /  Hindi VersionDownload PDF
SB/SX – English Version /  Hindi Version
2012SA (English Version)Download PDF
SB/SX (English Version)
2011SA Part A (English Version)Download PDF
SB/SX (English Version)
2010SA Part A (English Version)  (Hindi Version)Download PDF
SA Part B (English Version)  (Hindi Version)Download PDF
SB/SX (English Version)  (Hindi Version)Download PDF
2009Stream SA (2009)
Stream SB (2009)

KVPY Exam Pattern:

To attend Kishore Vaigyanik Protsahan Yojana Examination, you must check pattern of Examination Pattern that is well stated below. Examination will be conducted in two parts such as (Part A) and (Part B). You have to solve total 40 MCQs in examination.

KVPY Exam Pattern 2018 (Part A):

SubjectsQuestion NumberMarks (For each question)Negative Marks (For each question)
Physics1 to 510.25
Chemistry6 to 1010.25
Mathematics11 to 1510.25
Biology16 to 2010.25

KVPY Pattern 2018 (Part B):

SubjectsQuestion NumberMarks (For each question)Negative Marks (For each question)
Physics21 to 2510.25
Chemistry26 to 3010.25
Mathematics31 to 3510.25
Biology36 to 4010.25

Download For SA, SX, SB (Class 10/11/12): KVPY Syllabus

KVPY Aptitude Test Practice Question Paper

Question 1: Dumping is…

  1. selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
  2. the process by which the supply of a manufacture’s product remains low in the domestic market, which batches him better price
  3. prohibited by regulations of GATT
  4. All of the above

Answer: 4

Question 2: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

  1. 120
  2. 121
  3. 122
  4. 123

Answer: 2

Question 3: There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

  1. 2160
  2. 3120
  3. 3972
  4. 6240

Answer: 3

Get Tips & Tricks: How To Prepare For KVPY | in 1 Month SA, SX & SB Stream

Question 4: The effective size of particles of soil is denoted by

  1. D10
  2. D20
  3. D30
  4. D60

Answer: 1

Question 5: Chloroquine is a:

  1. 4-Amino Quinoline
  2. Acridine
  3. Biguanide
  4. Pyrimidine

Answer: 1

Question 6: In the pediatric dose calculation, children in the first twenty days of birth come under the class of:

  1. Infant
  2. Child
  3. Neonatal
  4. Just born

Answer: 3

Question 7: This schedule to which ‘List of drugs to be sold on prescription only’ belong to:

  1. Schedule L
  2. Schedule W
  3. Schedule X
  4. Schedule M

Answer: 1

Get Best Reference Books for Part I, II (SB/SX): KVPY Preparation Books

Question 8: The Minimum Support Price for Foodgrains was introduced in the year –

  1. 1954
  2. 1944
  3. 1964
  4. 1974

Answer: 3

Question 9: HD 2967 is the new high yielding variety of –

  1. Rice
  2. Maize
  3. Mustered
  4. Wheat

Answer: 4

Question 11: In questions given below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, option ‘D’ is the answer.

The workers are hell bent at getting what is due to them.

  1. hell bent on getting
  2. hell bent for getting
  3. hell bent upon getting
  4. No improvement

Answer: 3

Question 12: Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. 6400
  2. 6500
  3. 7200
  4. 7500

Answer: 1

Get Here Application Form: KVPY Scholarship

Question 13: FFC stands for

  1. Foreign Finance Corporation
  2. Film Finance Corporation
  3. Federation of Football Council
  4. None of the above

Answer: 2

Question 14: Who among the following will be conferred with Friends of Bangladesh Liberation War Award?

  1. L K Advani
  2. Atal Bihari Vajpayee
  3. Murali Manhor Joshi
  4. Man Mohan Singh

Answer: 2

Get Here Basic/ Vedic Formulas Topic Wise: Maths Formulas PDF

Question 15: Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

  1. Brother
  2. Uncle
  3. Cousin
  4. Father

Answer: 4

Question 16: If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

  1. Q – N + M x P
  2. P + S x N – Q
  3. P – M + N x Q
  4. Q – S % P

Answer: 3

Question 17: If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

  1. Brother
  2. Sister
  3. Nephew
  4. Cannot be determined

Answer: 4

Start Here Online: Physics Quiz

Question 18: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: 2

Question 19: Epsom (England) is the place associated with

  1. Horse racing
  2. Polo
  3. Shooting
  4. Snooker

Answer: 1

Question 20: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Get Here Free Practice Quiz: Online Chemistry Quiz

Importance of KVPY Mock Test 2018

  • It’s too important to appear KVPY Mock Test before attending examination, because by this you can know the level of examination asked in examination.
  • As the examination will be computer based, so you will be familiar with the way to attend online exam by KVPY Past Year Papers.
  • You can know the pattern of examination, asked in examination though KVPY Previous Year Question Papers 2018 and how can u save your time to solve questions.
  • You can know the difficult level of exam and tricks to solve questions by KVPY Previous Year Papers.
  • Through KVPY Online Mock Test 2018, you can also analyze your preparation level and how much efforts are required more.

Get Here Online: Biology Quiz

Essential and Final Note:

You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates time to time. If you have any query related to KVPY Mock Test 2018, then please ask in comment box that is well stated below. We will try to solve your problems as soon as possible. Candidates may subscribe to our free mail service for getting information in mailbox. We will provide latest information in your mail as soon as possible.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *