Home / Current Affairs / Manipur Current Affairs 2019 Download pdf General Knowledge/History Quiz

Manipur Current Affairs 2019 Download pdf General Knowledge/History Quiz

Manipur Current Affairs

Current Affairs Section plays an important role in every competitive exam. Individuals who have decided to prepare for any competitive exam such as SSCIBPS and Bank etc are suggested to check Manipur Current Affairs from here.

Candidates, who are going to appear in various competitive examinations which is going to conduct by the Government, then it is very necessary for them to know latest updates regarding Manipur. Individuals can download PDF of latest Manipur General Knowledge/History Quiz 2019 by going through this page.

Manipur General Knowledge Quiz:

Contenders are suggested to get knowledge about Latest Current Affairs of Manipur before appearing in any written exam or interview. We update this page regularly with latest information about Manipur.

Candidates need to stay tuned with us through this page of www.recruitmentinboxx.com regularly for Latest News of Manipur such as political news, sports news etc. Candidates can get Manipur Latest Updates and Current Affairs Quiz in form of PDF file through online mode from here.

Manipur Current Affairs

You can check Manipur Current Affairs from here. After going through the below part of this page, you will get a direct idea about what types of questions are being asked in the competitive exams. Reading newspapers and watching news channels will also improve your general knowledge.

Manipur GK (General Knowledge):

Formation21 January 1972
CapitalImphal
Largest cityImphal
Number of Districts9
Name of GovernorV. Shanmuganathan
Current Chief MinisterOkram Ibobi Singh
 Area & Rank8,621 sq mi- 23rd Rank
Population (2011)2,570,390

Check Month Wise: Latest Current Affairs

Manipur Current Affairs

Highlights Of Manipur Current Affairs:

  • PM Modi inaugurated developmental works in Manipur
  • Dolaithabi Barrage project of Imphal East district.
  • FCI food storage godown in Imphal East district.
  • Buffer water reservoirs in Ukhrul district.
  • Improved and upgraded water supply for Churachandpur zone.
  • Eco-tourism complex at Thangapat in Kangpokpi district.
  • Integrated tourist destination in Noney district.
  • India’s first National Sports University in Manipur: Union Cabinet approves ordinance
  • Manipur Government launches health assurance scheme for poor & disabled people
  • Sangai tourism festival held in Manipur
  • Swadesh Darshan Scheme: First project North East Circuit: Imphal and Khongjom launched.
  • Lok Sabha passes National Sports University Bill, 2018
  • Protected Area Permit regime: MHA allows foreign tourists to visit Nagaland, Mizoram and Manipur
  • Mirabai Chanu wins gold at World Weightlifting Championships
  • SAUBHAGYA Scheme launched in Manipur
  • First North East Development Summit held in Manipur

Question 1: What is the area of Manipur?

  1. 22327 square Km
  2. 52327 square Km
  3. 42327 square Km
  4. 32327 square Km

Answer: 1

Question 2: Who was the commander of 1944 war in Manipur

  1. General Slim
  2. General Ahmed
  3. General Karim
  4. General Iqbal

Answer: 1

Get Here: GK Questions with Answers

Question 3: Which state is to the north of Manipur?

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Tripura
  4. Mizoram

Answer: 1

Question 4: Which game was introduced by Manipur to the Europeans

  1. Cricket
  2. Football
  3. Polo
  4. Rugby

Answer: 3

Question 5: Total Number of National Parks in Manipur?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: 1

Question 6: Which King signed the Treaty of Accession for merging Manipur into India

  1. Maharaja Nara Singh
  2. Churachandra Singh
  3. Maharaja Budhachandra
  4. Kulachandra Singh

Answer: 3

Must Check: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Question 7: Who is the First Chief Minister of Manipur?

  1. Mairembam Koireng Singh
  2. Raj Kumar Dorendra Singh
  3. Longjam Thambou Singh
  4. None of these

Answer: 1

Question 8: In which year the Anglo-Manipur War was fought between British and Bir Tikendrajit

  1. 1884
  2. 1891
  3. 1901
  4. 1905

Answer: 2

Question 9: Who was the fourth Governor of Manipur?

  1. N. Shrivastava
  2. Chintamani Panigrahi
  3. V. Krishna Rao
  4. None of these

Answer: 3

Question 10: Who is the first Governor of Manipur?

  1. K. Nehru
  2. V. Krishna Rao
  3. M. H. Burney
  4. None of these

Answer: 1

You Can Also Check: Pratiyogita Darpan

Latest Updated Question and Answers about Manipur:

Question 1: When was Manipur established?

Answer: 22 january 1972

Question 2: What is the capital of Manipur?

Answer: Imphal

Question 3: Largest city of Manipur?

Answer: Imphal

Question 4: How many Districts in Manipur?

Answer: 16

Question 5: Who is the Chief Minister of Manipur?

Answer: N Biren Singh

Question 6: Who is the Governor of Manipur?

Answer: Najma Heptulla

Question 7: What is the official language of Maharashtra State?

Answer: Meitei (Manipuri)

Question 8: Largest city of Manipur?

Answer: Imphal

Question 9: which state is east of Manipur?

Answer: Burma (Mayanmar)

Question 10: which state is west of Manipur?

Answer: Assam

Check Here: GK Current Affairs

Some Questions and Answers about Manipur

Ques 1. What is Manipur’s area rank in the country?

Answer – 24th (as per 2011 census)

Ques 2. Rank in population?

Answer – 24th (2011 census)

Ques 3. Literacy rate of Manipur

Answer – 79.21 % (2011 Census)

Ques 4. An official language of the state is/are …

Answer – Meitei, English

Ques 5. Longest serving CM of the state

Answer – Okram Ibobi Singh

Ques 6. How many towns are there in the state?

Answer – 33

Ques 7. What is the Child Sex Ration?

Answer – 978 Females to 1000 Males

Ques 8. What is the chief religion of the state?

Answer – Hinduism (41.35% ) and the second largest religion is Christianity ( 41.25 %)

Ques 9. Who had influenced the Hindus the most in the state?

Answer – Mairembam Koireng Singh from Indian National Congress

Ques 10. Governor Syed Ahmed passed away recently. He was the present governor of? (September 2015)

Answer – Manipur

Press Here For Manipur General Knowledge/History Questions PDF

Final Words:

For latest updates on Manipur Current Affairs 2018, stay tuned with the team of www.recruitmentinboxx.com or follows us on social media.

If you have any query then write it in the given below comment box, our experts will try their best to solve your problems.

You May Also Like To Check This Section

Manipur PSC Recruitment Manipur Police Recruitment 
Manipur High Court RecruitmentNIT Manipur Recruitment
Top 100 Career OptionsEntrance Exams In India
Online Test SeriesEssay Topics for Competitive Exams
Latest Private JobsSarkari Naukri- Latest Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *