Home / Interview Tips / 10 DBMS Interview Questions Asked In TCS With Answers For Freshers

10 DBMS Interview Questions Asked In TCS With Answers For Freshers

DBMS Interview Questions

To qualify the Interview is not an easy task for Freshers. It is significant to be prepared to answer efficiently to interview questions that employers normally ask at Job Interviews. Here we have brought the 10 DBMS Interview Questions that are frequently asked In TCS. Since Interview Questions On DBMS are so common, appointing managers will expect you to be able to answer them smoothly and without any hesitation. Also, review the other RDBMS Interview Questions you may be asked, so you are prepared to face the interview. You can also get the DBMS Interview Questions with Answers for Freshers / DBMS Interview Questions And Answers PDF from here.

Tata Consultancy Services Limited, the India’s multinational Information Technology services, business solutions and outsourcing organization and its head quarter is located in Mumbai- India. Tata Consultancy Services Limited hires competent and willing contenders every year to fill up various vacant Positions. So, candidates who are going to attend the Interview in TCS, first they should know the Interview Questions On DBMS And SQL and on DBMS Interview Questions Tutorials Point. Job hunters can acquire the DBMS Interview Questions With Answers PDF / Interview Questions On DBMS With Answers PDF from below section of this page which is prepared by team of www.recruitmentinboxx.com

DBMS Interview Questions

DBMS Interview Questions And Answers

Question 1: Tell me about yourself.

Answer: Hello Sir/ Mam.

  • My name is Rahul Kapoor. I am 21 years old. I live in New Okhla but I am from Saharanpur in Uttar Pradesh.
  • I have completed 12th class from C.B.S.E Board and pursuing B.A 3year from sol du.
  • I have 10-month experience in Amazon Company as a PS profile.
  • We are five members in my family my father is a business man and my mother is a house wife.
  • My hobbies are reading novels and playing Chess.

Question 2: Why should we hire you?

Answer: Sir, as I am a fresher. I have only theoretical knowledge. I found the platform where I can showcase my theoretical knowledge. Being punctual I will completed my work at a given time. I am flexible to work in any environment.

Get here: Interview Prep. Tips- By Experts

Question 3: Tell us about your strengths and weaknesses?

Answer:

My Strength:

  • I take initiative to work independently
  • Good leadership skill.
  • Adaptable to any kind of situation in an entranced group and helping tendency.

My Weakness:

I’m not comfortable until I finish my work in the given time

Question 4: Can you work under pressure?

Answer: I believe that the pressure gives me the opportunity to learn something new to make different tasks with limited time or resources.

Question 5: What motivates you to do good job?

Answer: Self-motivation is very essential because other motivations are having limited life.

Must Know Here: How to Crack Interview

Question 6: How long would you expect to work for us if hired?

Answer: It is an initial stage of my career, and moreover, I am expecting good opportunities which could help to build my career as strong as possible. I will work with the organization as long as it needs my services and give chances and challenges to me to grow.

Question 7: How do you feel about working nights and weekends?

Answer: If my company wants me to work in night & weekends then I am absolutely ready for these because I am here to do the job.

Question 8: Describe your ideal company, location and job?

Answer: My ideal company is one which provides me a healthy environment, a group of intellectuals’ peoples and where my boss encourages me.

Question 9: Why did you resign from your previous job?

Answer: For better opportunity, for better prospects for more exposure and experience of learning new things. I have learnt a lot from my previous job but I want to learn more than that from this job.

Question 10: How much salary do you expect?

Answer: I have 10 months industrial experience on php. Morethan 10 live websites are running successfully (both CMS and E-commerce site). Expected salary is 19k.

Must Read: TCS Interview Experience

DBMS Technical Interview Questions

Question 1: What is database?

Answer: A database is a logically coherent collection of data with some inherent meaning, representing some aspect of real world and which is designed, built and populated with data for a specific purpose.

Question 2: What is a Database system?

Answer: The database and DBMS software together is called as Database system.

Question 3: What are the advantages of DBMS?

Answer: The advantages of DBMS are as follows:

  1. Redundancy is controlled
  2. Unauthorised access is restricted
  3. Providing multiple user interfaces
  4. Enforcing integrity constraints
  5. Providing backup and recovery

Question 4: What is normalization?

Answer: It is a process of analysing the given relation schemas based on their Functional Dependencies (FDs) and primary key to achieve the properties

  • Minimizing redundancy
  • Minimizing insertion, deletion and update anomalies.

Check Out: Why Should We Hire You – Get Best Answers

Question 5: What is DDL (Data Definition Language)?

Answer: A data base schema is specifies by a set of definitions expressed by a special language called DDL.

Question 6: What is Functional Dependency?

Answer: Functional Dependency is the starting point of normalization. Functional Dependency exists when a relation between two attributes allows you to uniquely determine the corresponding attributes value.

Question 7: What is 2NF?

Answer: A relation schema R is in 2NF if it is in 1NF and every non-prime attribute A in R is fully functionally dependent on primary key

Question 8: What is the difference between primary key and unique constraints?

Answer: Primary key cannot have NULL value, the unique constraints can have NULL values. There is only one primary key in a table, but there can be multiple unique constrains.

Must Read This: Never Say These Things in Interview

Question 9: What is SQL?

Answer: SQL is Structured Query Language designed for inserting and modifying in a relational database system.

Question 10: What is a view in SQL? How to create one

Answer: A view is a virtual table based on the result-set of an SQL statement. We can create using create view syntax.

CREATE VIEW view_name AS

SELECT column_name(s)

FROM table_name

WHERE condition

Get here: Latest Technical Jobs

This is very difficult to decide that which type of DBMS Interview Questions are important for Interview. But you can check with others who may have interviewed/already work with the TCS Company to estimate what your interviewer could want to know. Or cross-reference the job ad with your resume and work out a possible list of DBMS Interview Questions With Answers. DBMS Interview Questions With Answers Pdf Free Download Here

Do You Know: Difference Between Resume, CV & Bio-Data

If you are looking for DBMS Interview Questions And Answers For Freshers In TCS/ DBMS Interview Questions PDF, so here on this page of www.recruitmentinboxx.com, you can get the DBMS Technical Interview Questions And Answers PDF from here. If candidates have any query regarding DBMS Interview Questions In TCS, so they can ask us by dropping the comment in comment box which is provided below.

Do You Know? In Which Color Interviewer Will Love To See You

Latest Walkin JobsLatest Private Jobs
More Government JobsGet Free Job Alerts On Mail

2 comments

  1. Thanks it’s very useful to me…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *